What are you looking for?
pondělí 18. května 2015

CROSSCAFE LOVE

obrázek4

Každej, kdo mě sleduje na instagramu, si musel zákonitě všimnout, že totálně ulítávám na kavárnách. Kavárnách všeho druhu a v každým městě, kde se častěji pohybuju, mám svý hlavní oblíbence. V Hradci je to Crosscafe a kdyby někdo spočítal poměr crosscafe-insta-fotek a ostatních insta-fotek, myslím, že by to bylo dost zajímavé číslo! K mé ohromné radosti se nedávno otevřeno první Crosscafé na Moravě a to hned v Olomouci! Každý den, co jsem teď ještě v Olo trávila, jsem trávila tam. No a protože Vám pořád jen nějak házím fotky těch suprovejch a fotogenickej věcí, ale nikdy k nim nic moc nepovím, rozhodla jsem se, že tenhle článek už je tak nějak nasnadě. 

Chcete vědět, co mi tam chutná nejvíc, co si dám pokaždý a co mě oslovilo za poslední dobu a jestli je vůbec něco, co mi tam nechutná? A zajímá vás, jak chutná kontroverzní produkt Biograffe? Tak čtěte dál!

P4107283

To, jak chytám srdce do hrnku od kávy, jsem Vám ukazovala už v posledním randomu, každopádně to ale musím zařadit i sem, protože croissant je něco, co opravdu nevynechám NIKDY. Oni ho teda ne vždy mají, ale když ho mají, tak ho mám na talíři já. Já já já jenom já. Ne, ale fakt. Je to prostě nejlepší věc na světě a nikdy jsem nikde neměla lepší!

2015-02-09 10.59.46

Vzhledem k tomu, že v Cross není fotogenický jen jídlo, ale taky prostředí, ukážu Vám v tomhle článku i to, jak to vypadá v mý nejoblíbenější hradecký pobočce (máme tu rovnou 3!) a to přímo v areálu vědecké knihovny. Miluju na tom interiéru naprosto všechno. Křesílka na pohodlný odpočinek a pokec s kamarády a vedle toho studijní stoly, lampičky, zásuvky a vše, co je potřeba pro důkladné studium. Není to teda tak uplně pro někoho, jako jsem já, kdo potřebuje totální ticho, aby se dokázal soustředit na učení, ale bakalářku jsem tam třeba napsala v podstatě celou a přes týden je skoro každá židle obsazená pilnými studenty, co tam společně počítají všemožné rovnice.

2015-02-09 11.00.03

Ta zeď. Jakože TA ZEĎ! Chápete to? Já ji čtu pokaždý znova a znova a ten nápad mě tak strašně baví, že prostě nerada chodím do toho Crosscafé, kde tahle stěna není - a umíte si představit moji radost, když v Olomouci ji udělali taky?! NEJLEPŠÍ

P4178839

Dobrotou, kterou jsem si oblíbila v poslední době, je tenhle lehounkej jablečnej koláč! Já jsem si vždy dávala ten croissant, žejo, ale pak ho měli často vyprodanej anebo jsem byla s někým, kdo byl trošku kreativnější než já a zkoušel každou chvíli něco jinýho a občas jsem dostala i ochutnat. A tak si teď dávám i jiný věci. A piju hlavně sojový frappé, díky Leni!. Nevím proč, ale přijde mi, že spousta baristů neumí udělat dobrý kafe a několikrát jsem byla fakt naštvaná, že jsem si dala velký latté s příplatkem na sojový mlíko a příchuť a nakonec jsem ho nevypila ani půlku, protože to bylo hořký. U frappé se mi tohle nestane a tak je teď jasnou volbou. I to kafe si občas dám, ale už jen když mám fakt chuť na něco teplýho a mám pocit, že mám ten den zrovna dobrou karmu :D

P5031777

Tvarohovej dort s lesním ovocem nebo malinama je věc, kterou znají návštěvníci Crosscafé asi nejlépe. Nejvíc ho vídám na fotkách a nejvíc ho vídám u lidí na stolech. Nejvíc chvály o něm čtu. Ale já, jakožto člověk typu tvaroh-je-moc-zdravej-takže-určitě-ne-moc-dobrej, jsem si ho dala poprvé až když ho chtěla ochutnat mamka na jednom z našich víkendových dýchánků. A od tý doby jsem ho měla několikrát i sama. Jojooo, občas se sama okrádám o nový dobroty díky svý konzervativnosti.
A ten ledovej čaj! Ten teda taky uplně miluju a dávala jsem si ho i v zimě, když jsem z venku fakt klepala kosu, musela nejdřív vypít kafe, abych se zahřála a pak si dala hezky tuhle ledovou mňamku. Jak magor fakt, však mě už znáte. 
 P5042128

No a šampaňský se samozřejmě běžně nepodává, tohle byla otevíračka olomoucké pobočky!

P5042143

Zavítaly jsme na ni s Elizou hned po naší poslední zkoušce a náležitě si to užily! Jsem ráda, že jsem jí konečně mohla ukázat, co se mi na tom konceptu tak líbí, protože v Hradci jsem ji brala jen jednou v létě na terasu a tam je to sice taky boží, ale to interiérový kouzlo tomu chybí.

P5042136

Takže ukázka olomoucké zdi! Prostory v Olomouci jsou fakt báječně vyřešený, je to tak hezký členitý, jsou tam koutky vyloženě na učení, na nějaký randíčkový posezení a i hezky u oken na pokec s kámoškou spojenej s drbáním kolemjdoucích. Nechybí zahrádka přímo před vchodem uprostřed jedné z hlavních ulic a ještě jedna ve dvoře, která pro mě byla prvních pár dní tajemstvím a už se těším, až tam někdy vezmu Andyho (jo, chodím do kavárny se psem!) a posedíme si tam v klidu bez učení! 

P5112688P5042151

A tohle prosím, to je ten slavný Biograffe. Představte si kávu s příchutí slaného karamelu a na ní šlechačku posypanou popcornem! Zní to dost divně, co? :D Ne nadarmo to nazývají kontroverzním produktem! Upřímně by mě zajímalo, jestli má někdo koule na to, aby si ho dal. Já jsem se odhodlávala dlouho a nakonec jsem ho ozkoušela právě na olomoucké otevíračce. Překvapilo mě hlavně to, že kombinace šlehačky a popcornu má sakra něco do sebe, protože něco tak zajímavýho a fakt podivně dobrýho jsem ještě neměla. Samotná káva, co mi potom zbyla, už nic moc pro mě není, já si dávám spíš hodně mlíka a do toho trochu kafe, ale pokud máte rádi kafe (sladký kafe, když je tam příchuť, žejo!) jako takový a láká Vás vyzkoušet něco, co jste fakt ještě nikdy neochutnali, rozhodně do toho jděte, mě se sbíhaj sliny ještě teď, jak o tom píšu a to už to je nějaký týden zpátky! A pokud si ho dáte, nezapomeňte mě třeba označit na instagramu, ať vím, jak Vám to chutnalo nebo jestli si už na mý doporučení nikdy nic nedáte :D

P5042154P5112676

Když chci pořádnou snídani (což croissant bohužel opravdu není!), dávám si zapečenou foccaciu s parmskou šunkou a rukolou (ano mami, rukolou, sama to nechápu!!) a rozhodně ji nejvíc moc doporučuju!

P5122982

Tohle už je naše poslední snídaně s mužem, na které jsme byli minulý týden. Croissant je tentokrát jeho a moje je lehce mázlá dýňová kostka v pozadí, kterou si dávám vlastně taky skoro pokaždý, protože ta pomazánka a ty vařený rajčata v tom - to já prostě můžu v každý situaci! 

P4270461

Uplně poslední tip, co Vám dnes dám, jsou polévky, co jsou každý všední den v době oběda(10-14). Díky tomu, že jsem v Hradci byla jen o víkendech, tak jsem zatím vyzkoušela pouze pondělní a úterní druh (každý den v týdnu je vyhrazet jiné příchuti!) a musím říct, že takhle dobrou a sytou polívku jsem nikde neměla. A jo, uvědomuju si, jak moc trapná už je ta moje chvála a ne, opravdu za tenhle článek nic nemám a píšu ho čistě proto, že mě baví psát o jídle, potřebuju se odreagovat od učení a taky Vám chci samozřejmě dát nějaký dobrý tipy, žejooo! Takže vážení, v pondělí mrkvová se zázvorem a v úterý tomatová s parmezánem a bylinkovým pestem. Jedna lepší než druhá, pro obě bych trhala ruce.
No a už dost, žejo. Snad teď nemáte taky takovej hlad jako já!
A za tak dlouhej článek si určitě zasloužím komentář, ne? Tak pokud máte ještě sílu, napište mi, jestli do Crosscafé chodíte a jestli máte ozkoušený stejný věci jako já, případně jestli máte uplně jiný tipy! Těším se na info! 
D.

Add your comment

  1. Já tam chodím, protože se mi tam skvěle učí, především v tom v knihovně. Ale jejich nabídka mi absolutně nechutná. Nevím proč, ale kafe vůbec a zákusky také ne. Čaje a limonády mi přijdou dost drahé na to, že je to jen granulát, nebo sprite s citronem.. :/ Když chci kávu jdu do Na Kole, Na Cestě, nebo do Cony (tam jsou dle mého nejlepší zákusky, mňam). :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě nikdy jsem tam nebyla :) Ale prostředí je teda parádní a těch dobrot!

    OdpovědětVymazat
  3. Kámo, my jsme tenkrát v HK byly přece vevnitř! stopro! Protože žádnou kavárenskou terasu si nevybavuju, za to vím, že z toho industriálního prostoru v knihovně jsem byla taky na větvi!:) No ale jinak ze zkušenosti říkám, moc nenadávej číšníkům za hořké kafe...není to jen tak!:)))) pěkný článek, mě se crosscafe líbí, hlavně tím, že je spíš studentské a svým konceptem uplně odlišné...ale stejně radši vlezu do nějaké malé olomoucké kavárničky..:)

    OdpovědětVymazat
  4. Jestli do Crosscafe chodíme? Neštvi mě (no dobře, ty fotky mě naštvaly už tak dost), a zařiď nám tu pomalovanou stěnu a croissanty i v Brně!!! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Priznavam, ze jsem v Crosscafe jeste nikdy nebyla. Co me ale fakt zaujalo je to studijni misto - lampicky, zasuvky. To mam vzdy problem najit nejake takove misto v Praze na uceni, kde bych si dala kafe a bylo by tam prijemne :) a kdyz uz nejake takove najdu, tak se tam kouří, a to mi desne vadi. Jinak tvarohovy dort s malinama - mnam!

    ClaudiasNewLife

    OdpovědětVymazat
  6. Já Cross zbožňuju :) U nás v Plzni ho máme na každým rohu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Je to hrozné, ale tvůj blog čtu od prázdnin, od prázdnin plánuji návštěvu a ještě jsem tam nebyla. No prostě si musím počkat na další prázdniny a pak tě hned označím na každé fotce v CrossCafe, kterou vyfotím! :) Hrozně ráda zkouším nové věci, takže pokud se ještě bude Biograffe dělat (protože mně fakt dlouho trvá, než se k něčemu dokopu), neváhám ani minutu.

    Jinak jsem teď hrozně moc ráda za to, že mi od rána není dobře, protože kdybych teď nebyla nemocná, už kupuji lístky do Olomouce a plánuji, jak nejrychleji se dokážu dostat z nádraží do CrossCafe :D

    http://moimelea.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup šup, už se těším na ty označení :P a uzdrav se brzo!

      Vymazat
  8. Ja si vzdycky rikam, kolik ti to Crosscafe plati za takovou propagaci .. :D

    OdpovědětVymazat
  9. No nene :O taková studentská kavárnička, to je fakt moc pěkné prostředí, škoda že u nás nic takového není :/

    OdpovědětVymazat
  10. Ten studijní koutek je parádní :) Tohle a spoustu dalších věcí Budějce fakt postrádají.

    OdpovědětVymazat
  11. já obecně tyto podniky nevyhledávám v nepodporuji, ale nic proti. ta polévka vypadá dobře.
    http://monalisabeautyeri.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. Jak já bych si ji přála mít v Ostravě :( vypadá božsky. Přesně takto si představuji kavárnu mých snů <3

    OdpovědětVymazat
  13. Dnes jsem byla poprvé v olomouckém Crosscafe a jsem nadšená! Moc mi tam chutnalo a asi bych o Crosscafe vůbec nevěděla, kdybych nečetla tvůj blog :-) Tak díky za inspiraci! :-) Zařídila jsem si kartičku a určitě budu chodit často :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, takováhle zpětná vazba je stejně ze všeho nejlepší! Tak přeju dobrou chuť a třeba se tam někdy potkáme :)

      Vymazat
  14. 3 roky jsem studovala v Plzni, kde Cross vzniknul a byla tam jako doma. Taky jsem tam napsala prakticky celou bakalářku, učila se tam na státnice a vůbec, strávila polovinu studentského života :D Dýňová kostka a plněný croissant jsou mými favority, přes léto jedině ice coffee a ze zákusků mrkvový, citronový dort a charlestone. Letos jsem se ale přestěhovala do Prahy a na Cross trochu zanevřela, štve mě, že v Praze mají ceny všeho zhruba o 10 korun výš než všude jinde, tudíž už to není moc student friendly a chybí mi tam i to studijní prostředí. Navíc jsem poznala kouzlo opravdu kvalitní kávy, takže mi ta z crossu už přijde vyloženě hnusná.

    OdpovědětVymazat
  15. Taky jsem se s Cross setkala, když jsem studovala v Plzni, zbožňovala jsem "starý" sendvič s lososem, který mi ale zrušili. Tuhle kavárnu miluju, chodím do ní když jsem smutná, když mám z něčeho radost, chodím do ní randit, ale i sjednávat novou hypotéku. Je to skvělé místo. Nedám dopustit na nový sendvič s lososem, kokosbar s brusinkami, čočkovou polévku i tvarohový dort. A samozřejmě kafe. Mít peníze a nevědět co s nimi, určitě si koupím "frenčízu" a jedna taková úžasná kavárna bude moje :-)

    Hanka

    OdpovědětVymazat
  16. Naprosto Tvé vychvalování Hradeckých kaváren chápu. Každou sobotu tam sedívám. Skvělé prostředí pro práci a učení. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Taky to tam miluju. Když jsem v Plzni a mám čas, tak rozhodně do některé kavárny musím. Je to sice paradox, že kávu nepiju, ale miluju jejich malinovej čaj s trochou medu a citronem. Nejčastěji si dávám zmiňovaný tvarohový dort s malinami (jsem trochu konzerva a tak se většinou přikloním k ozkoušené klasice), ale Charleston nebo Čokoládový mousse mají taky něco do sebe. A ještě musím určitě zmínit to, že musím v budoucnosti ozkoušet mrkvový dort, protože vypadá vážně mňamózně.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤