What are you looking for?
středa 3. června 2015

WHAT IF

1

Zásadně neotvírám recenze. U nikoho, nikdy, na žádným blogu. Nikdy jsem nepochopila smysl blogů, kde jsou pořád dokola jen samý recenze. K čemu to? O pisateli se nic nedozvím a stejně si nikdy si nepůjdu koupit šampon nebo voňavku nebo cokoliv na základě toho, co o tom napsal někdo, o kom stejně nic nevím. A navíc mě to ani nebaví číst. Ale copak jde napsat dobrá recenze na šampon? Nevím, já ji psát nebudu. Ale na úvodní fotce je nějakej šampon, že? Tak co myslíte...Co z toho dnes vlastně bude?

Módní blogy a beauty blogy - hezky se na to dívá, hezky se to čte, každá z nás si jistě přinesla z obchodů několik věcí, co zmiňovala v článku nějaká naše oblíbená blogerka. A i když si myslíte, že Vás tenhle online materialistickej svět neovlivňuje, pletete se. Já jsem si taky dlouho říkala, že si jedu podle svýho. No jistě, teď mám doma Olympus, pusu si mažu EOSem, chodím do Crosscafé, kupuju raw tyčinky, na obličej si patlám make-up Betterskin od Maybelline a čas kontroluju na Wellington hodinkách. Svým způsobem si to užívám a nemám to za zlý sobě ani těm, co všechny ty věci propagujou a já si je potom pořizuju. Je to zajetej systém a prostě to takhle funguje.
CO KDYBY jsme to ale, my blogerky, začaly brát trochu jinak? Co kdybychom Vám přestaly cpát nový oblečení, co koupíte za pár šupů někde v obchoďáku, budete z toho mít chvíli radost a za další chvíli to opadne a vy budete chtít zas něco novýho, co zmíní některá jiná? Co kdybychom se naučily poukazovat na věci, co nejsou jen materiální? Co kdybychom se naučily dávat najevo to, že nám záleží na životním prostředí, na našem okolí a na lidech, který žijí ve stejném světe jako my? Co kdyby blogy začaly informovat o charitativních událostech a nalákaly lidi, aby se do nich zapojily? Co kdybychom jako blogerky začaly dělat něco dobrýho a světu přínostnýho? Ne jen líbivýho. Ne něco, za co se nám za rohem spousta lidí posmívá. Že jsme jen namyšlený fifleny, co je zajímá jen to, jak vypadají. Říkáme si o to, já to vím.

2 3

Asi už je na čase dostat se k tomu, proč jsou tady teda fotky toho šamponu. Možná jste zaregistrovali, že na serveru blogerky.cz se každý měsíc pořádá nějaká výzva. Princip je takový, že si přečtete o co jde, můžete se přihlásit a čekat, zda Vám produkt přijde na otestování. Já tyhle výzvy sleduju pravidelně, občas jsou tam super věci a povedlo se mi vyhrát třeba onu rtěnkovou challenge, která byla první, které jsem se účastnila. Protože jsem chtěla rtěnky, jasná věc. Druhá výzva je tato, s šamponem Klorane. Šamponů mám doma habaděj, proto mě tahle výzva nejdřív nijak nezaujala, proč bych měla testovat šampon a psát o tom na blogu? O tom přece články nedělám. Pak jsem si ale přečetla o projektu, který za značkou Klorane stojí a bylo mi jasný, že tohle je to, co tady chci prezentovat! Tohle je to, nad čím přemýšlím už dost dlouho a pořád nevím, jak na blog tyhle myšlenky dostat. Přemýšlím nad tím od chvíle, kdy jsem na facebooku narazila na TOHLE album, kde mi některý ty fotky opravdu lámaly srdce. Přitom by stačilo tak málo, aby se všemu tomuhle zvířecímu utrpení zabránilo. Třídit odpad, chovat se slušně a uctivě k prostředí, ve kterém žijeme. Máme takový štěstí, že žijeme tam, kde žijeme. Můžeme na naši republiku nadávat sebevíc, ale pravdou je, že strašná spousta lidí je na tom mnohem hůř než my a jsou odkázáni na to, kdo z nás jim podá pomocnou ruku. Jedním takovým novým projektem je World green citizens jehož partnerem je právě Institut Klorane, který mi poslal tenhle šampon. Šampon z Datlovníku pouštího, který se stal jedním ze tří druhů stromů, které byly vysázeny v Africe a vedly ke vzniku Velké zelené zdi, 7000km dlouhého pásu vysázených stromů, které dokáží přežít v nesmírně nehostinném prostředí. Cílem zelené zdi je zabránit erozi půdy, brzdit větry a zachycovat děšťovou vodu a tím vším zabránit rozpínání pouště. Hlavní vedlejší efekt je taky pomoc komunitám žijícím v dané oblasti, protože zelená zeď umožňuje plantážníkům pěstování ovoce a zeleniny a tím samozřejmě dochází k obohacení jejich jednotvárné stravy a lepším možnostem výdělku.


4 5

Opravdu si myslím, že tohle jsou věci a projekty, o kterých by se mělo mluvit víc. Tenhle konkrétní příklad tedy nevede zrovna k tomu, že byste se mohli okamžitě do něčeho takového zapojit, ale je to začátek. Je to popud k přemýšlení o tom, co můžeme pro životní prostředí udělat my. Popud k tomu, abychom se začaly zajímat o to, co můžeme udělat prospěšného nebo možná pro začátek aspoň přestat dělat to, co našemu prostředí škodí.

No a ten šampon je fajn, kdyby Vás to zajímalo. Nejen strom samotný je totiž prospěšný, ale právě i jeho bobule, ze kterých je šampon vyroben. Obsahují totiž výživnou a reparační látku, která prospívá hlavně vlasům suchým a lámavým. Vlasy by mě po něm měly být pružné, odolné a hebké - já to mohu ze své zkušenosti potvrdit, hlavně ta hebkost mě fakt baví. Nejvíc mě na něm ale baví to, že pokaždý, když ho ve vaně vezmu do ruky, představím si Velkou zelenou zeď a všechny ty lidi, kterým pomohla zvednout kvalitu života, která sice zdaleka nedosahuje té naší, ale pořád věřím tomu, že jsou ti lidé díky tomu šťastní.. 

Jak jste na tom vy? Dočetli jste tenhle článek vůbec? Sledujete nějaké takovéhle projekty, případně zapojujete se do nich? Moc ráda se dozvím Váš pohled na věc!

Add your comment

  1. Líbí se mi hodně Domčo, jak jsi článek pojala!

    OdpovědětVymazat
  2. velký palec nahoru za tenhle článek. se vším souhlasím. škoda, že není víc takových blogerek a článků. mě tedy zajímají recenze, ale jenom na kvalitní přírodní kosmetiku, jiné nečtu. takže tahle zaujala moc a asi si koupím celou řadu, když se navíc podpořím něco pěknýho.

    OdpovědětVymazat
  3. O recenze se zajímám, pokud chci vyzkoušet něco nového nebo mi případně stávající kosmetika nevyhovuje a podle mě je je to skvělá cesta, jak nevyhazovat zbytečně peníze oknem. Tenhle projekt, o kterém píšeš mi přijde zajímavý! Ovšem materialismus převládá a je to ohraná písnička (viz D.Wellington). Od Klorane jsem si koupila suchý šampon protože ho někdo velmi doporučoval (jen sample) a značka je mi velmi sympatická. Ale zase jsem získala uvědomění přes nějaký blog. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Snad nejlepší článek, jaký jsem za poslední dobu četla!:)

    OdpovědětVymazat
  5. i really like to taste this shampoo

    OdpovědětVymazat
  6. Ja recenze ctu jen nekdy, ale je pravda , ze me vetsinou nazor blogerek ovlivni-kdyz vidim, ze si kazda kupuje/dostava urcitou vec, tak me to zacne lakat taky :) sampon zni zajimave, ja mam hodne suche vlasy,protoze jsou na konci kudrnate, tak treba tento sampon i vyzkousim :)

    ClaudiasNewLife

    OdpovědětVymazat
  7. opravdu jsi to pojala netradičně, líbí se mi ta tvá originalita a toto pojetí :))

    http://gagenka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný a pravdivý článek :) tohle mě fakt baví, dáváš do toho i sebe a nejsou to jen nějaké prázdné řádky, jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a to album co si tam na něj odkazovala.. fakt je to k pláči.. lidé by se nad tím měli zamyslet jak škodí všemu živému okolí, přírodě ale i sobě.. možná že jim ti jednou dojde ale aby už nebylo pozdě! :/

      Vymazat
  9. tak tenhle článek je úžasný! ten projekt se mi mooooc líbí a ještě víc mě překvapilo, že se v něm působí právě Klorane, protože šampony od nich používám v podstatě odjakživa, jsou vážně perfektní! a vůbec jsem nevěděla, že blogerky.cz dělají takové projekty, musím se na to podívat, protože do něčeho takového, smysluplného, bych se taky hrozně ráda zapojila :))
    JULI JULI blog

    OdpovědětVymazat
  10. Domi, ty jsi užasná. Já nemám slov. Pořádně jsem se do tvého blogu začetla až dnes (na obranu, nesleduji tě příliš dlouho) a ty jsi prostě skvělá, skvělá a insiparitvní v tom nejlepším slova smyslu. Tenhle článek mě v tom ještě víc utvrdil.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤