What are you looking for?
neděle 22. listopadu 2015

ONE DAY IN AMSTERDAM

Zdravím Vás při neděli z postele, zachumlaná v peřině, kde trávím skoro celej den, protože uplynulý den a dvě noci mě naprosto vyčerpaly a Vám teď chci o tom všem napsat. Teď, protože jsem plná dojmů, teď, protože se mi splnil další výletní sen, teď, protože mám z toho všeho strašně moc dobrou náladu. Kdo sleduje můj instagram, rozhodně mu nemohlo uniknout moje včerejší spamování přímo z místa činu - Amsterdamu, města hříchů, nádherný architektury, dobrýho jídla a do očí bijících kontrastů. Amsterdam byl vysoko na seznamu mých must-see míst, takže když se nám s Domčou naskytla možnost vyrazit tam s Eurotrips na jednodenní výlet, neváhaly jsme ani minutu.

A vezmeme to pěkně od začátku.
Autobus jsme měli pohodlný, nicméně jet v něm nějakých 11 hodin a neustále se snažit hledat aspoň trochu vyhovující polohu ke spánku a do toho každý 3 hodiny stavět na benzínkách, budit se, mýt si zuby společně s 10ti dalšíma lidma u jednoho jedinýho umyvadla a naivně si na benzínce ve Starbucks automatu objednat chaiteačko (který bylo JENOM teplý mlíko, díky čau) nebylo uplně lehký a pozitivně nabíjející. Nejsme ale žadný princezničky, takže jsme to samozřejmě zvládly a karma se nám odměnila tím, že okamžitě po příjezdu do Amsterdamu přestal ten liják, co trval celou noc (a na náladě nám OPRAVDU nepřidával!) a vykouklo na nás po chvíli i sluníčko a modré nebe.

Výlet s Eurotrips je postavenej docela jinak, než klasický zájezdy s cestovkama. A to jak cenově, tak programově. Vedou to mladí kluci, kteří vědí, co jejich mladý kamarády baví a co jim mají nabídnout. Výlet teda probíhá tak, že máte naprosto volnou ruku v podobě toho, jak chcete svůj čas ve městě strávit a oni jsou víc než ochotní Vám dát jakýkoliv doporučení, rady a kamkoliv Vás rádi doprovodí. Nemáte ani nejmenší povinnost setrvávat někde se skupinou a obcházet památky, pokud Vás to zrovna neláká. Nás to teda jako většinu lidí nelákalo, takže potom, co jsme autobusem projeli město křížem krážem, abychom se zorientovali, jsme se se skupinou rozloučily a šly si po svém, respektive šly jsme prostě rovnou za nosem tam, kde se nám to zrovna nejvíc líbilo.

První zastávka bylo klasický fotící místo, kde se ale nedá vyfotit bez dalších x lidí v záběru. 

Klužiště, to bylo něco pro mě. 

Jedno z prvních míst, kam jsme zalezly, bylo obchodní centrum, aby si Domča koupila šálu. Tu si nekoupila, protože bylo všude milion lidí, obrovský prostory a nálada na nakupování nulová, haha. Ovšem tenhle vznášející se strom nám vyrazil dech.

Nejvíc nejhezčí fotka. Amsterdam mě okouzlil na první pohled, vlastně hned při vjezdu do města. Ty baráčky, ty kanály, ti neuvěřitelně styloví lidi všude okolo. A kola. Hodně kol jsme s Domčou obě čekaly, ale že jich bude až tolik, to nás teda dostalo. Byly všude. Ale opravdu VŠUDE. A kouzlo to teda mělo neuvěřitelný.

Každej tenhle pohled jsem si neuvěřitelně užívala. To prostě jinde neuvidíš.

Hledání volný kavárny, která by se nám líbila, jsme vzdaly poměrně rychle a zakotvily to klasicky ve Staru, kde byla konečně ukojena moje chuť na chaiteačko, navíc jsme se mohly napojit na wifi, hodit něco na instagram a hlavně stáhnout mapy, abychom trefily i na nějaký určitý místa.

Nejlepší uličky!

Květinovej trh, kterej jsme nemohly vynechat. Uplně unešený jsme z něj ale nebyly, o to spíš, když nás z tama pán kvůli focení vyhodil :D

Kromě hlavních ulic plných lidí jsme procházely i zapadlý uličky plný roztomilých restaurací a coffee shopů, ze kterých se valila všudy přítomná vůně/smrad marihuany a dalších omamných látek. Díky tomu jsem si rychle uvědomila, že v Amstru bych teda opravdu žít nechtěla, protože z těhlech dýmů se mi nedělá zrovna dvakrát dobře, haha, jsem čajíček.

Co nám ale moc dobře udělalo, jsou nepochybně tyhle vynikající hranolky, kterým jsme s Domčou neodolaly, vzhledem k tomu, že je venku jedl snad každej druhej.

Není to překrásný?! <3

Odolávat jsme musely pořád něčemu, hlavně já a můj mlsnej jazýček. Tyhle výlohy byly pro mě vyloženě traumatizující!

No a tak jsem pak nakonec neodolala a moje volba padla na churros, který jsem si oblíbila i v Praze a i tady jsem z nich byla nadšená, totálně přeslazená a přecpaná. Klasika.

Outfit mám pro Vás i v samostatném článku, na ten si ještě chvíli počkejte, zatím snad jen to, že jsem se snad poprvé oblíkla na výlet ideálně k počasí a většinu času mi ani nebyla zima. YES, ve dvaadvaceti sem na to konečně vyzrála!

Po několika hodinách toulání po městě jsme se sešly se skupinkou a delegát Dan nás provedl i místama, na který většinou turistická noha nevkročí. Všichni jsme tak prošli další zapadlý uličky, obdivovali ty nejvíc roztomilý pekařství a poslouchali historky z výletů celý obrovský #eurotripsfamily.

No a přestože jsme holky počestný, okamžitě jsme odsouhlasily i tour de coffee shopy a nejen to...

Red Light District, kterej byl asi jedním z největších zážitků. Akorát to nemyslím zrovna v pozitivním smyslu. Spíš jsem byla neuvěřitelně v šoku nad tím, jak to tady funguje. Vzhledem k tomu, že patřím k tý části lidí, co považují sex za něco docela posvátnýho, intimního a hlubokýho, mě to opravdu docela zasáhlo a nějak se z toho doteď nedokážu vzpamatovat. Jak ty holky jako žijou? Jak si sebe vážej? 

Ulička plná červených luceren, na rohu nejstarší kostel v Amsterdamu a v další ulici mateřská školka. To je Amsterdam.

No ale když už jsme tam byly, tak nás zajímalo všechno. Třeba i takovýhle obchody, kam nás Dan raději poslal samotný a čekal na nás venku :D

Prso na zemi - poď to vyfotit, jasnej hashtag #fromwherewestand!

Strašně mě bavilo, jak se se setměním celý město změnilo. Asi to tak chodí všude a tady by mě to nemělo už vůbec překvapit, ale bylo to až kouzelný, fakt. 

Poslední chvilky v Amstru jsme strávili na skupinové projížďce lodí, viděli město zase z jiných úhlů a vlnama a deštěm se nechali ukolíbat skoro až ke spánku.

Na závěr můžu říct to, že kromě šílený únavy cítím i neuvěřitelnou radost a vděk, že jsem si mohla splnit další cestovní sen. Amsterdam dokonale splnil všechna moje očekávání a za mě je to rozhodně město, kam se vyplatí podívat, přestože žít bych tam nechtěla. Moc děkuju Domče za super společnost a Eurotrips za takovou možnost a perfektní vycházení vstříc všem našim prosbám a požadavkům.

Stejně mě fascinuje, o kolik bohatší je člověk s každým novým poznaným místem a s každým novým městem se ujišťuju v tom, že přesně tohle je to, co mě táhne a že bych takhle nejradši procestovala každej kousek světa. A pak se hezky vrátila domů, žejo, však mě znáte.

No prostě... Bylo to báječný a já už pomalu pokukuju, kam mě autobus s klukama v modrých mikinách poveze příště!

Add your comment

  1. this is an amazing town with a lot of cute place..i love the last pics with all the lights..i really like to visit it

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké fotky, musel to být skvělý výlet, Amsterdam je také na mém seznamu! :-)
    Ještě se chci zeptat - kam chodíš v Praze na churros? :-)
    Díky, Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám ten samý dotaz, churros chci ochutnat strašně dlouho! :D a Domi super článek strašně mě bavil ;)

      Vymazat
    2. Děkuju holky, v Praze chodím na churros do Pepe Lopez (Příkopy) :)) je toho obrovská porce a jsou luxusní!

      Vymazat
  3. Vypadá to naprosto úžasně, rozhodně mám tohle město taky na svém To go listu ;) Ty domečky, kola, atmosféra, tvoje fotky říkají vše :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek i fotky:-)o prázdninách jsme strávili v Holandsku skoro týden a musím říct,že zrovna Amsterdam mě zas tak moc nenadchl. Možná to bylo tím,že jsme tam byli v turistický sezóně a všude byly mraky lidí... Ale určitě bych ti doporučila jet do Holandska znovu a navštívit i ta méně známá města:-)
    Jinak k Red Light District-mně to přišlo strašný,jak tam ty holky stojí ve výloze jak kus masa na porážku.. a asi jsem si i myslela,že když u to jsou bordely,tak že budou na úrovni. Ale když jsem viděla,jak jedna slečna sedí ve výloze a svačí, druhá hraje hry na mobilu a třetí si o kus dál v tý výloze trhá obočí, tak mi bylo jasný,jak jsem se zmýlila :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Do Amstru prostě taky jednou musím! Jen to snad zvládnu letadlem, busem mi to jednou stačilo do Paříže a už nikdy víc takovou dálku... Těším se, až mi povyprávíš naživo :*

    OdpovědětVymazat
  6. Krásnej článek! :) Do Amsterdamu bych se taky moc ráda podívala. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásne fotky :) Do Amsterdamu by som raz chcela ísť :)
    www.aduliksun.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. To je opravdu nádhera, taky bych hned jela! :))

    OdpovědětVymazat
  9. Stihli jste toho teda opravdu spousta :) Taky bych se tam ráda podívala. Fotky jsou moc hezký a nad těma dobrotama jen utírám slinu

    OdpovědětVymazat
  10. Taky mě tenhle výlet s Eurotrips hodně láká :) Muselo to být parádní, už jen podle fotek :) hned bych jela taky :)
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  11. Amsterdam miluju! hlavně tu jeho architekturu a stylový lidi <3 hned bych se k vám přidala! :))

    OdpovědětVymazat
  12. Nádhera! Až na ten autobus to vypadá jako dokonalý výlet!

    OdpovědětVymazat
  13. Jé, já tam byla před týdnem a byla jsem stejně nadšená jako před 6 lety a jako ty teď :-P Ale teda nic proti cestovce, jen v tomhle případě mi přijde asi úplně zbytečná, navíc ten autobus, brr.
    Doporučuju spíš sledovat nějaké ty cestujlevně a koupit si letenky, až budou třeba za 1200,- zpáteční, jako posledně :)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jasný, určitě se to dá zvládnout na vlastní pěst, my jsme ale byly rády, že jsme kluky mohly poznat a zas to byl prostě jinačí zážitek a aspoň víme, že s nima rády pojedem zas někam :)

      Vymazat
  14. Nááádherný post Domi! Strašně se mi vždycky líbí jak dovedeš provést post s milonem fotek. Jinde mě zdlouhavé články nudí ale u Tebe vždy zhltnu každé slovo i fotku! Ps: Strašně ti sluší ta čepka♥

    OdpovědětVymazat
  15. Supr článek a fotky, Domi!
    Odkud máš prosím tu čepici?? Tuhle barvu žbožňuju!

    OdpovědětVymazat
  16. Přesně jak píšeš na konci - člověk je o tolik bohatší, když cestuje a poznává nová místa. Nikdy mi to tak nepřišlo, ale poslední dobou si to uvědomuju čím dál víc. Jo a taky jsem nakonec ráda, že jsem už doma :D i když teďka jsem doma už 14 dní skoro a zas bych někam vyrazila.

    OdpovědětVymazat
  17. "Jak si sebe vážej?" mi přijde od tebe hodně ignorantní. Jde o jejich rozhodnutí a počet sexuálních partnerů ženy neurčuje její cenu:) To, že bys sama něco takovýho nedělala, je jedna věc, druhá věc je, jak to podáváš.
    Jinak krásný fotky, amsterdamská architektura je dechberoucí a ta atmosféra taky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj názor je ten, že to do jistý míry opravdu cenu ženy určuje a já tam těma holkama prostě naprosto opovrhovala a bylo mi z toho špatně, takže to klidně napíšu. Jsou to mý názory na mým blogu, takže to nepovažuju za nic ignorantskýho, jen píšu otevřeně. Jinak ale děkuju :)

      Vymazat
  18. Do Amstru se snad konečně podívám příští rok! Strašně moc mě láká, dokonce víc než Paříž, kde jsem taky ještě nebyla :D Ale obdivuju vás, že jste zvládly tu cestu busem...já často jezdím za ségrou do Švýcarska, to je nějakých 7 hodin a jsem pak z toho hotová ještě dva dny :D

    OdpovědětVymazat
  19. Krásne fotky, do Amsterdamu by som určite chcela íst, je to nádhera :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤