What are you looking for?
úterý 2. února 2016

TIP: HEALTHY SWEETS


Když jsme s holkama byly na naši první coffee hour v Hubu, dostaly jsme jako občerstvení ke kafi strašně dobrý sušenky. Napadaly do nás snad během 10ti minut. Hlavně ty kokosový. A když se mi pak naskytla možnost napsat o nich článek, okamžitě jsem toho využila (i proto, že to kromě jiného znamenalo i další sušenky pro mě :D). My třeba doma v Hradci nemáme jedinou nezdravou dobrotu a ty zdravý mi zrovna moc nejedou, chutnaj totiž až moc zdravě. Proto pro mě bylo velký překvápko, že tyhle jsou sice fakt zdravý a taky fakt dobrý. Jakože FAKT. 


Jsou to teda sušenky z rodinné biopekárny Zemanka, která vznikla v roce 2006 a peče podle svých originálních receptů výhradně z bio surovin. Při výrobě nejsou použité žádné ztužené tuky, bílý cukr, konzervaty ani umělá barviva a aromata. K dostání jsou sladké sušenky, slané krekry, dětské produkty (třeba ty kačenky z horní fotky) a i bezlepkové produkty. 
No a co víc, všechny tyhle produkty jsou palm-oil free. "Aféra" spojená s palmovým olejem projela sociálními sítěmi křížem krážem a hádám, že není nikdo, koho by to úplně minulo. Já sice nepatřím k těm lidem, kteří kontrolují každej článek do detailů a mění životní styl ze dne na den, ale i já jsem, po tom, co jsem si přečetla o požárech v Indonésii, která je světovým producentem palmového oleje, byla hodně zděšená a zasažená. Palmový olej je velmi levnou potravinou, která se nyní přidává do ohromné spousty potravin, které všichni běžně kupujeme a nikoho ani nepadne, že by v tom bylo něco škodlivýho, co způsobuje ekologickou katastrofu na druhém konci světa. Například jde o margaríny, náplně sušenek, čokolády, pečivo, brambůrky, polévkové bujony, polotovary všeho druhu a třeba taky zmrzlina :(((. Palmový rostlinný tuk je taktéž škodlivý pro naše tělo, obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin a tím negativně působí na naše cévy. To se teda dá říct o mnohých tucích, ovšem tento je jakýmsi skrytým, uniká naší pozornosti a spotřebováváme ho bez toho, abychom o tom věděli. Pro velké společnosti je spotřeba palmového oleje velmi výhodná, je totiž velmi levný, což se samozřejmě odráží na tom, jak je získáván. Doplácí na to příroda, místní obyvatelé, plantážníci a v neposlední řadě i zvířata, jejich deštné pralesy jsou nyní v plamenech.
To by byla krátká kulturní vložka o škodlivosti palmového oleje, kterej v těhlech mňam sušenkách nenajdete. Takže příště koukejte v obchodě (DM drogerie, biopotraviny, Billa, Globus, Kaufland, Tesco..) místo Nutelly po Čokokokoskách, jo? Na chleba si je sice nenamažete, ale smlsnete si na nich taky mega moc. To Vám slibuju!

Add your comment

  1. Parkrat jsem je mela. Davam sice prednost raw sladkostem, ale i tak je mam rada :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají opravdu dobře, ještě jsem je nezkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, to vypadá úžasně. Na bezlepkové dietě jsem ráda za každou takovou novinku. Je to jedna z věcí co mi tu v Holandsku chybí. Takové dobroty s krásnou myšlenkou, na kterých jde vidět ta práce. Jakmile se dostanu domů, rozhodně ochutnám.
    Mňam, Bára.

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam :O Dala bych si....všechno :D

    http://eternitymoments0.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Vůbec neznám, ale beztak budou výborný, jak popisuješ :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, tak ty musím určitě vyzkoušet, mám tyhle ,,zdravé sušenky´´ hrozně ráda :))

    OdpovědětVymazat
  7. mnaaam, kupuju si je uz delsi dobu (pernicky nejlepsi!!), ale uplne si pamatuji, jak jsem byla strasne nadsena, ze jsou zdravy a dobry!!!
    jsem rada, jak se ted u tebe na blogu posledni dobou objevuji i zdrave recepty, a celkove vsechno pro "lepsi ja":)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeee, tohle mi udělalo strašně radost, děkuju moc <3 já sama si tenhle vývoj "lepší já" hrozně užívám, tak jsem moc ráda, že se to líbí i Vám :)

      Vymazat
  8. Ooo, tak tohle potřebuju! <3 Zdravé čoko kokosky? To musí být dokonalost!

    OdpovědětVymazat
  9. Vše vypadá nádherně, budu to muset někdy vyzkoušet :)
    www.trendybook.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Já ty kachničky hrozně zbožňuju a už dlouho je mlsám! :) takže bych asi měla vyzkoušet i ty ostatní!
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  11. Jak je ten svět malý, úžasný a zdraví... Moje maminka pracuje jako obchodní zastupitelka v zemance již šestým rokem, sama i já v studentských letech jsem pro ně pracovala dva roky a objizdela jsem různé obchody a dělala jsem ochutnávky :) a moc mě potěšil tento roztomilý článek.

    Určitě ochutnejte, jsou lehce stravitelné,zdravé a do kabelky se vám vždy vejdou :)

    Krásný den,
    S.

    OdpovědětVymazat
  12. Jak je ten svět malý, úžasný a zdraví... Moje maminka pracuje jako obchodní zastupitelka v zemance již šestým rokem, sama i já v studentských letech jsem pro ně pracovala dva roky a objizdela jsem různé obchody a dělala jsem ochutnávky :) a moc mě potěšil tento roztomilý článek.

    Určitě ochutnejte, jsou lehce stravitelné,zdravé a do kabelky se vám vždy vejdou :)

    Krásný den,
    S.

    OdpovědětVymazat
  13. Když jsem byla na tanečním soustředění, kamarádka dovezla tyhle bio dobroty a byly vážně dobré. Mě si získaly kačenky, které chutnaly jako křížaly. A ten pocit, že je to bio je takovým příjemnýn bonusem :D

    http://moimelea.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤