What are you looking for?
středa 2. března 2016

BLOGGER TRUST


"No jo, ty to máš zadarmo, takže to musíš chválit." 
Přesně takovýhle komentáře se teď objevují u spousty blogerek. A já nechápu proč. Anebo chápu... Chápu, že spousta lidí ještě nepochopila, jak to funguje. Takže bych Vám k tomu chtěla říct pár svých slov...Pár dní zpátky jsem na svým blogovým facebooku oznámila, že budu označovat všechny příspěvky, který jsou buď sponzorovaný nebo barter (to znamená produkt zdarma výměnou za zmínku na blogu či instagramu). Všechny reklamy jdoucí přes Elite Bloggers jsou značené, tak jsem konečně došla k názoru, že bych pro vlastní transparentnost měla značit i ty svoje. Přece jen je to vůči Vám fér. 
Zároveň mám ale potřebu zdůraznit, že to, že kdokoliv z nás něco dostane, NEZNAMENÁ, že to musíme vychválit. Nemusíme. Když se nám věc nelíbí, tak o ní buď nic nepíšu nebo o ní napíšu negativně. Nemáme jako podmínku psát o daný věci v superlativech. Máme se o ní jen zmínit. Není to tak, že když jí nevychválím do nebes, budu ji muset vrátit nebo nedostanu peníze. Jde hlavně o to, aby o tý věci bylo slyšet, protože každej produkt existuje v milionu variant a je fakt těžký objevit všechny, o všech si něco zjistit a pak dělat nějaký porovnání a vybírat ten, co se nejvíc hodí pro naše potřeby. A když je firma ochotná investovat do propagace blogerkou, proč toho nevyužít? Ono taky není zrovna lehký a levný tvořit pořád nějakej novej obsah blogu a psát o věcech tak, aby se dokola neopakovalo pár témat a aby to pro vás bylo dlouhodobě zajímavý a pro nás blogerky finančně udržitelný. A je jedno, jestli jde o kosmetiku, oblečení nebo třeba vouchery do restaurací. Zároveň je taky logický, že přece nebudu brát  uplně všechno a že odmítnu nabídku na něco, co vím, že není nic pro mě. Já třeba bydlím v garsonce a už teď se tam s Kubou skoro nehnem, natož kdybych brala všechen barter, co mi přijde nabídkou. Nenene. Beru jen to, co se mi zrovna hodí, co vím, že využiju nebo třeba nabídky od značek, kterým jsem věrná sama o sobě už delší dobu a tam je ta radost z nabídky samozřejmě největší. 

Já na sama na sobě registruju, že tyhle zmínky na blogu a instagramu na mě mají ohromnej vliv - třeba nedávno jsem v totálním slejváku hledala jeden novej fresh bar, ve kterým jsem si chtěla dát jedno smoothie, co jsem viděla u někoho na instagramu a musela jsem se smát sama sobě, jak hrozně se tím nechám ovlivnit. Ale vyplatilo se mi to, protože lepší smoothie jsem v životě neměla. A nenapadlo mě zkoumat, jestli to byl sponzorovanej příspěvek nebo ne, protože to prostě neřeším, věřím lidem, který sleduju už delší dobu, že jejich tipy jsou upřímný. Protože jinak by nemělo smysl je sledovat, ne? Ráda bych, abyste to takhle měly i u mě. Rodiče mě od malička učili, že se mám k ostatním chovat tak, jak bych chtěla, aby se oni chovali ke mě. Držím se toho prakticky ve všech aspektech života i v tom, jak píšu blog. 
Četla jsem i názor, že někdo věří víc těm míň známým blogerkám, který nedostávají tolik věcí zadarmo a proto píšou upřímně. Ze svý zkušenosti teda vím, že jsem ze svých prvních spoluprácí byla tak vyplesklá, že jsem o nich byla schopná napsat, že jsou to nejlepší věci na světě jen proto, že jsem byla strašně nadšená a vděčná, že můj malej blogísek někdo objevil a oslovil a po pár nošeních mě třeba to nadšení z tý věci úplně přešlo, protože jsem tak nějak vystřízlivěla z toho nadšení. Ale nedovolila jsem si napsat, že mi to až tak nevyhovuje, aby náhodou se na mě firma nenaštvala a co kdyby se mnou pak už nikdy nikdo nechtěl spolupracovat.

Existuje spousta věcí, který bych chtěla vyzkoušet a samozřejmě si je nemůžu za svoje peníze všechny dovolit. Můžu ale některý z nich vyzkoušet díky blogu a pak si ujasnit, jestli by za to ty peníze stálo a pak Vám o tom napsat. A to mi přijde super, jak pro mě, tak pro Vás. 
Myslím si, že být otevření v tom, s kým spolupracujeme a s kým ne, je správný a důležitý. Stejně důležitý ale je, aby čtenáři pochopili, že spolupráce se nerovná "musím to vychválit i kdyby mi to nesedlo".  Protože pak by to celý postrádalo smysl, ne?

Zajímalo by mě, jakej na tohle máte názor vy... Schválně se se mnou podělte v komentářích, děkujuu :))

Add your comment

  1. Ja takýmto spoluprácam prajem a fandím (: veď prečo nie? A tí, ktorí závidia... tí budú vždy, nikdy nevyhovieš každému.

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  2. Já to rozhodně negativně nevnímám. Když to nějakým způsobem souvisí s tématem blogu a je to dobře podané, tak proč ne. Ikdyž je pravda, že jsem třeba viděla recenzi na kryt na iPhone a ta slečna iPhone ani neměla. To mi přišlo trochu úsměvné :D. Ale jinak mi různé spolupráce opravdu nevadí a mám z nich radost i za tebe :).

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Domi, tvůj článek byl opět skvěle napsán a jsem ráda, že na to mám stejný názor jako ty a myslím že i pár dalších blogerek které sleduji už delší dobu! Věřím, že někteří to nechápou a nebo prostě ti závidí což nedokážu doteď pochopit. Každopádně jsem ráda za tvou upřímnou recenzi a názor k vyzkoušeným výrobkům :) Terka

    OdpovědětVymazat
  4. Domčo, neprostý souhlas:) A nehledala jsi Woodoo People?:D

    www.stylishcoffee.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Veľmi pekne napísané, trochu som sa pozastavila pri zmienke malých blogov, ktoré možno že naozaj píšu iba v superlatívoch, pretože veľa spoluprác nemajú. Doteraz som na to tak nepozerala, no podľa mňa je to asi aj v mnohých prípadoch pravda. Čo sa týka vašich spoluprác občas to je cítiteľné, že na ne robíte reklamu, no väčšinou to vôbec nevnímam, poviem si, že je to pekne odfotené alebo že by sa také niečo zišlo aj nne, no absolútne to neriešim. Neviem prečo to tak ľudia veľmi riešia a zaujíma ich to. Skôr by bolo smutné keby ste to naozaj vychvaľovali a nebolo by to pravdivé. Avšak z Elite blogeriek mám pocit, že sú maximálne rozumné a máte kvalitné blogy preto nie je dôvod motať nám čítateľom hlavy. Netráp sa nad tým, vždy sa nájdu ľudia, krorí iba závidia a chceli by to čo aj vy a preto sa tým toľko zapodievajú. Držím palce!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za krásnej a rozumnej komentář, jsi skvělá <3

      Vymazat
  6. Já to mám tak, že když už něco dostanu, píšu o tom nadšeně a ráda, ale to ze dvou důvodů:
    1) Když vím, že je to něco, co mě nezajímá, neláká, je mi to jedno, nebo bych si to sama nikdy nekoupila protože to nijak nechci, tak takovou spolupráci nikdy neberu. Takže z toho pak vyplývá, že beru jen to, o co opravdu stojím a už předem vím, že je to něco pro mě. No a neberu ani to, co bych třeba aji chtěla, ale podmínky jsou tak směšně nevýhodný, že na to kašlu (třeba zveřejnit článek co mi někdo pošle? nebo poslat článek ke schválení? omg:D). No a nebo když je to něco co je OK, něco podobnýho si i kupuju, ale je to tak levný, že si to můžu kupovat jak se mi jen zachce (třeba koření nebo obyčejnej jogurt:D), tak to taky neřeším a nepíšu o tom, protozě se mi prostě nechce a nebudu tomu dělat reklamu. To radši napíšu nadšeně o něčem stejně levným, co si ale kupuju běžně a sama:)

    2) Protože když jsem z něčeho nadšená, jsem nadšená hodně - bez ohledu na to, jestli jsem si to koupila nebo ne. Radost je prostě radost.

    Nebudu přijímat něco, o co jsem nijak nestála, ale jen "to bylo zadarmo" a pak o tom z povinnosti psát (což by mě nebavilo) a "špinit" tím blog, i když bych z toho nic neměla....to fakt ne.

    Ale o to směšnější mi přijde, když vidím jak někdo něco strašně snaživě propaguje, a přitom vím, že to pro něj ani není výhodný, protože mi stejná nabídka přišla taky, a vůbec za to nestála.
    Ale musím říct, že čtu jen málo blogů, protože jsem v tomhle strašně vybíravá. Nestačí mi "koupila jsem si nový boty, tady je fotka, čau a konec článku" nebo rádoby "články" o dvou větách a 3 fotkách z iphonu. Když si chci blog číst, chci číst, a ne za 2 sekundy zase zavírat prohlížeč s tím, že jsem viděla jednu rtěnku a svetr.
    A ačkoliv mám blog už spoustu let, pořád jsem tak nějak "mimo ten blogový svět" - nechodím na blogové akce (a většinou mě ani nikdo nezve:D), nemám mezi blogerkama desítky kamarádek, prostě jen tak píšu o čem se mi zrovna chce a co mě baví....a když ne, tak prostě nepíšu, a je jedno jestli dva dny nebo dva týdny. A díky tomu mi to nijak nepřerůstá přes hlavu a myslím že i tohle je ten důvod, proč mě to pořád tak moc baví:)

    (to je zase slohovka, ach jo:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DD hezkýýý, ráda si od tebe něco počtu i jinde než u tebe na blogu, žejo!
      A máš pravdu, a právě na tobě je tenhle tvůj postoj hrozně vidět a proto mě tak baví tě číst. Pořád dokola, každej extra dlouhej článek. Seš to prostě ty, svá a boží!
      A musím říct, že někdy taky nad nějakou nabídkou kroutím hlavou a pak jí kroutím o to víc, když vidím, že to někdo fakt přijal... nojono, každý svého štěstí strůjcem :)

      Vymazat
  7. já myslím, že často to naštvání čtenářů kvůli spolupracím může pramenit právě z toho neoznačování do očí bijící reklamy, viz třeba Schorle, které úplně náhodou bylo naaranžované mezi kosmetikou nebo propagované jako nejlepší pití na výlet... to, že v příspěvku zmíním, že jsem věc (nebo nějakou službu) na vyzkoušení dostala, mi přijde jako přirozená věc... jenže to pak zase může u vést k tomu, že když třeba takové příspěvky tvoří 90 % obsahu blogu, tak to taky lidi může štvát a působit dojmem, že blogerka bere všechno a nemá už žádný vlastní přínos do blogu. takové ty "články pro reklamy", kdy je v článku jedna věta a jedna fotka se zcela náhodným seskupením předmětů a uprostřed nich kreditka (dovedeno do absurdna, přeháním), o tom si pak inteligentní čtenář udělá obrázek sám

    OdpovědětVymazat
  8. Me prijde,ze driv jsi psala o vecech co se tykaji tebe.Ted uz je to jen o tve praci.PROMIN ale reklama na DW hodinky je na vsech blozich,to uz to nemas ani chut cist.Nebo to kdyz jedete s elitkama na vylet,n kazdem blogu to same.Kdyz jdes s holksma na snidani a vsichni postnete tu samou fotku a normalni uzivatel sjizdi instagram a vidi 10 desetkrat.To neni trapny, ale ubohy!uz nevypadas jako normalni holka ale jako nadclovek,kazdy den restaurace,kaficka a snidane,milion hadru a atd.Pak se tvy navstevnici citi meneceni,nikdy nebudu mit to co ona.Dalsi vec je ze nepridas fotku bez nalezitych uprav,nevidime realitu ale dokonalost spojenou s reklamou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já nevím, jestli ti přijde ubohý postovat fotky ze života... oukej. Já jsem uplně normální holka, chodím do školy, občas mám nějakou brigádu, chodím cvičit, učím se vařit, chodím na kafe s kamarádkama, trávím čas s přítelem a občas mám nějakou akci i díky blogu. Nevím, co z toho, ze mě dělá nadčlověka, ale každej fotí na instagram ty esteticky pěkný věci a když si udělám k večeři doma chleba, tak ho prostě nevyfotím a vyfotím až snídani, která je hezká. Každá z nás začínala od nuly a nějak jsem se dostaly tam, kde jsme teď, stejnou šanci měl a má kdokoliv. A já jsem zrovna z těch, co upravuje jen přímo v aplikaci instagramu, nikdy jsem nic neretušovala, nezhubeňuju se (přestože bych mohla, abych pak neustále nečetla, že jsem tlustá) a prostě podávám věci tak jak jsou. Mám dojem, že si tak trochu stěžuješ u špatný osoby a to jen proto, že jsem o tomhle tématu napsala článek.

      Vymazat
    2. Mýlíš se, stejnou šanci nemá každý. Sama v jiném komentáři píšeš, že to stálo hodně peněz. Málokdo z nás má rodiče, kteří by cpali takové peníze do dítěte, většinu z nás vedou k tomu, že si na živobytí máme vydělávat, snažit se si přispívat, pokud jsme studenti a nemůžeme se plně živit sami. Pokud by sis všechny ty záležitosti platila sama, pochybuju, že by ti na to jakákoliv brigáda vystačila. Takže ne, tuhle možnost nemají všichni, díky bohu, to by to vypadalo.

      Vymazat
    3. Ale má, věř mi. Já jsem začínala s focením na telefon a vydržela jsem takhle dělat blog několik měsíců a pak jsem teda dostala od rodičů k narozeninám Olympus. Toť vše. Jinak si taky vydělávám a to potom utratím jak uznám za vhodné. Díky blogu mám teď navíc hodně věcí zdarma a co ušetřím na jednom místě, můžu investovat jinde. Všechno to ale začlo tím, že jsem se všechno sama naučila, psala jsem tak, že jsem získala čtenáře, postupem času měla lepší fotky a nevzdávala to. A teď jsem v Elite, protože jsem si prostě šla za tím, co jsem chtěla a není to tak, že by mi dvacet lidí podávalo pomocný ruce.

      Vymazat
    4. Dobře, ale tím tedy chceš naznačit, že na svůj nákladný život zahrnující školu, bydlení, dojíždění, akcičky a oblečení si z větší části vyděláváš sama? Nejsou rodiče ti, kteří ti ty největší položky hradí, aby tobě zbylo právě na to oblečení a blogerský život?

      Vymazat
    5. Kde beru penize na svuj zivot je ciste moje osobni vec a kdybych nehla prdeli a cely dny se valela doma a cekala s natazenou rukou, kolik mi da zrovna tata penez, tak by ti to mohlo byt uplne jedno. Ja mam svedomi cisty a debaty o penezich tady rozvazet nebudu. Pointa byla ta, ze blog muze zacit delat kazdej.

      Vymazat
  9. Spíš si myslím, že lidem vadí, že dostáváte věci, který si oni nemůžou dovolit. Když pak čtenář vidí, žes dostala boty jen za to, že je vyfotíš na instagram, tak v tom prostě nějaká závist je a asi bych v tomhle případě ani neříkala, že čtenáři jsou závistivý v špatným slova smyslu. Blogerka dostane boty za 2500 v podstatě za nic, konkrétně já bych musela být skoro 38 hodin v práci, což je skoro celý pracovní týden :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to právě není v podstatě za nic, to bys sama jako blogerka mohla vědět. Kdyby to bylo za nic, tak by je mohli poslat každýmu, ne? Není zrovna lehký se vypracovat s blogem tam, kde jsme teď, stálo nás to hodně úsilí i peněz.

      Vymazat
    2. Domi, dovol mi nesouhlasit. Pamatuju si, že jsme obě začínaly blogovat zhruba ve stejné době (okay, ty asi o 5 měsíců dřív)..a byla jsi moji velkou inspirací. Holka, co umí kombinovat věci z výprodeje, co si na nic nehraje, má svůj styl a za tím si stojí. Chodívala jsem k tobě hrozně ráda, protože mi přišlo, že jsi člověk, který se dokáže obléct a vést blog i ze studentského kapesného a příležitostných brigád, stejně jako já. V tom si mi (a spoustě dalším) připadala inspirativní a skvělá. Blogování totiž není o tom, kolik máš peněz, ale o tom, jak je dokážeš co nejlépe využít. Myslím si, že blogování není finančně nákladné, pokud se nenecháš strhnout reklamou, instagramem a každým módním trendem, co se někde objeví. A to si myslím, že je největší kámen úrazu. Dokud si zase tolik peněz neměla (jak sama říkáš - fotila si na mobil...), byla si skvělá inspirace pro studentky. Teď už jsi pro většinu slečen v našem věku nedosažitelná, protože ne každý má na každodenní kávičkování, fitkování, drahé značky..a všechno to, co sice na fotkách lahodí oku, ale k životu to zas tolik nepotřebujeme. A i kdybychom ty peníze měly, vydělaly si je klasickou prací, tak nějak asi všechny nedáme za jeden produkt, o kterém tu píšeš, ale rozmyslíme si, co si opravdu koupíme a zda to skutečně potřebujeme.

      Takže když říkáš, že blog stojí hodně peněz, je to blbost. Přebytek peněz ničí podstatu blogu, který je prvotně určen studentkám a slečnám našeho věku:(

      Přeju hezký den
      ...Instantní krása...

      Btw: a o usilí a čase se bavit nebudeme. Myslím si, že já svému blogu věnuju hrozně moc času, každý článek upravuju několik hodin, aby byl tip ťop..a dělám to jen kvůli toho, že mě to baví a chci, aby si to lidi četli (i kdyby to bylo jen pár skalních čtenářů). Nejvíc mě pak může naštvat, když některé "elitní" blogerky veřejně přiznají, že článku věnují 15 minut (podle toho to také vypadá - ať žijou pravopisné chyby a nesmyslná souvětí) a dostávají za to těžké peníze! (nemyslím tím tebe)

      Vymazat
    3. Já teda nevím, ale pokud má být blog zajímavý, pokud má člověk psát o nových věcech a netočit pořád dokola dvě témata a pár outfitů, tak to prostě nějaký peníze stojí. Výbava (foťák, mobil, notebook) je jedna věc a druhá je obsah - mě by ani nebavilo nosit pořád to samý dokola, tak si ráda sem tam něco koupim, když chci psát o kosmetice, musím jí vyzkoušet, když o kavárnách, musím si tam něco dát. Nic není zadarmo a do všeho je potřeba investovat jak čas tak peníze, tak to prostě podle mě je a když to neuděláš, tak ti bude blog stagnovat. Navíc někdo prostě píše blog pro cílovou skupinu studentů a někdo zas pro zbohatlický dětičky, někdo zas jen tak pro inspiraci, někdo čistě sám pro sebe. A fakt by mě zajímalo, o jakým produktu se tady bavíme - že je to něco tak drahýho, co jsem já vychválila, že byste si měli všichni koupit.

      Vymazat
    4. Ano, Domi. Nepopírám, že si člověk kupuje nové věci, ale ty si kupuje i když blog nemá, ne? Nebo mi chceš říct, že když nemáš blog, tak stále dokola nosíš jedny kalhoty a tři svetry? Nemáš notebook? Nebo se nemaluješ? Domnívám se, že to, že máš ráda módu a kosmetiku není závislé na tom, zda si píšeš internetový deníček nebo ne. Navíc razím názor, že život by měl diktovat blog a ne že blog ti diktuje, jak žít:)

      Nemluvím o konkrétním jednom produktu, ale spíše o tom, že jednou to jsou Welingtonky, podruhé to je "super módní" čepice za tisícovku, pak je to pobyt v super luxusním hotelu, všechny ty krabice s jídlem, pyžámkový overal, air maxy..neříkám, že se jedná o nějaký prvotřídní luxus, ale většina lidí si nemůže dopřát toto všechno..a proto už pro ně nejsi tolik inspirativní.
      Nemyslím to zle, jenom konstatuju skutečnost :)

      Vymazat
    5. Ale já po nikom nechci aby se u mě inspiroval v každý činnosti, co dělám, každej si z toho přece může vybrat svý. Už třeba jen to, že když člověk dělá něco, co ho baví a dává do toho srdce, tak s s tím může dostat hodně daleko, že jo. A já bych asi byla sama proti době, kdybych odmítla možnost pobytu v luxusním hotelu jen proto, že většina mých čtenářek si to (stejně jako já sama za sebe) nemůže dovolit. Nebo bych chtěla vidět tebe, jak bys takovouhle nabídku odmítla, protože tobě život diktuje směřování blogu a ne blog život.
      Ale jasně, nemusí to stát miliony. Většinu těch věcí má každej, s blogem nebo bez. Možná jen ten foťák, protože ať chceš nebo ne, lidi se prostě choděj na blog dívat na hezký věci a chtěj vidět hezký a kvalitní fotky ;)
      Nechci se s tebou hádat, to vůbec, jen jsem prostě řekla, že to není tak, že "dostanu boty za nic" a za tím si stojím.

      Vymazat
    6. Kdybys o tom měla napsat recenzi nebo něco s čím si dáváš práci, tak to beru, ale vyfotit fotku na instagram, což pro blogerky asi není nic obtížného ani nic, co by je otravovalo, tak to mi opravdu přijde jako boty za nic. A přiznám se, že nějakou dobu sice bloguju, ale o těhle faktech vím od jiných blogerek a ne ze své zkušenosti, žádnou spoluprací jsem si zatím neprošla. V něčem pravdu máš, ale zrovna to, že zmínka o produktu je kdovíjaká námaha, snad nemůžeš ani popírat. Sama bych byla samozřejmě také ráda, ale mluvím o tom vzhledem k čtenářům, kteří holt občas trochu závidí, když vidí, že dostaneš drahé boty jen za zmínku o nich.

      Vymazat
    7. Ale to není tak, že blogerky dostanou věci "za nic". A většinou nejde ani tak o ten čas, co napsání pár řádků nebo vyfocení věnují, ale hlavně o ten "prostor", který výrobku dají.
      Stejně, jako má nějakou hodnotu stránka v časopise, kterou vidí určitý počet čtenářů, tak má hodnotu prostor na blogu nebo Instagramu, který blogerka "propůjčí" tomu produktu.

      Jen si to bohužel stále spousta blogerek neuvědomuje a propagují něco, co jim za to nestojí ani náhodou.

      Vymazat
  10. Já si osobně myslím, že víc než to, že blogerky nějaké spolupráce vůbec mají, čtenáře vytáčí, že jsou některé schopné udělat reklamu pomalu i na toaletní papír (a to nepřeháním, přišla mi nabídka na potřeby na toaletu a vím, že to některé blogerky i přijaly). Pak jsou tu taky "nenápadné" reklamy v pozadí videa, koupení sledující atd. Já se upřímně nedivím, že toho občas mají plné zuby, když se to na ně valí ze všech stran. Ty zrovna lhát nemusíš, ale je i plno takových, které férově nejednají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, naprosto s tebou souhlasím a specielně ty koupený followery vůbec nechápu, vždyť z toho pak člověk už ani nemůžu mít radost...

      Vymazat
  11. To som si vsimla, ze Tereza spomina znacenie reklam, no realne nikde nic nevidim oznacene a pritom blogy sledujem vela a stale :D Niezeby to bolo nejake dolezite, lebo si myslim, ze ta reklama je casto zjavna aj bez znacenia, ale tak no..ona to uz potom vysvetlila.
    Dobre, ze si sa takto rozhodla. Verim, ze to nie je lahke a vyzaduje si to odvahu, najma ak mnohe dalsie blogerky reklamu neznacia, mozu ta menej vnimavi citatelia vnimat ako 'predajnu blogerku', ale dufam, ze tym inspirujes aj ostatne holky a citatelia to pochopia spravne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ty přes Elite musí být značené a o tom Terka mluví. Já jsem se konečně rozhodla to, stejně jako pár dalších holek, dělat i u svých soukromých spoluprácí. Děkuju moc :)

      Vymazat
  12. Jojo, vidím to stejně! Nikdy jse neměla problém blogerkám, které sleduji věřit a už vůbec by mě nenapadlo nějak zkoumat, jestli fotka jídla na insta je sponzrovaná nebo ne :D Spíš mi malinko vadí příspěvky, kdy je ta spolupráce zjevná tím, že se na blog vůbec nehodí. Ale ani to moc neřeším. Je dobře, že firmy s blogerkami spolupracují, protože za blogem je spousta práce, a tak si zasloužíme i malou odměnu, no ne? Přece ani věci, které firmy blogerce věnují, nejsou úplně tak zadarmo, jak to někteří berou :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Domčo, čtu tvůj blog od samého začátku, ale nikdy jsem nenapsala žádný komentář. Jsem docela ostuda. Vždycky se mi tvoje články líbily, byla jsi moje nejoblíbenější blogerka a to hlavně kvůli tomu, že tvoje outfity byly normální, takové, které si mohl jít koupit každý z nás. Ale od té doby, co jsi se přestěhovala do Prahy a stala se z tebe ,,profesionální blogerka", se tohle hodně změnilo. Často tu píšeš o nějakých produktech, jsem z toho vždycky nadšená, že jsem rozhodnutá sama si danou věc koupit a pak najednou zjistím její cenu. To samé je, jak tu slečna psala o těch kavárnách a restauracích. Téměř každý den přidáš na instagram fotku z kavárny nebo restaurace a já si sama říkám, že kdybych takhle chodila já, všechny peníze z brigády by padly jen na tohle. Nic z toho, co píšu nemyslím špatně, moc ti to přeju, vypadáš den ode dne spokojeněji, ale někdy jsem z tvých fotek nebo článků spíš smutná, protože mě samotnou mrzí, že si nemůžu dovolit vysedávat věčně v kavárnách nebo si nějakou věc koupit. Tohle je ale téměř u všech blogerek stejné. Jak už tu někdo napsal, někdy si oproti vám blogerkám přijdu taky méněcenná. Měj se hezky a ať se ti daří!

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martino, děkuju moc za hezkej a upřímnej komentář. Mrzí mě, že jsi občas ze čtení blogů smutná, u mě k tomu ale myslím nemusíš mít důvod. Já jsem pořád naprosto obyčejná holka s normálníma outfitama z normálních řetězců a nenakupuju skoro ani v Zaře, protože se mi zdá drahá. Za jídlo utratím víc peněz, ale to je prostě proto, že mi to za to stojí a že se v kavárnách setkávám s kamarádkama a to jsou pro mě nejhezčí chvíle. Stejně tak s přítelem si občas dopřejeme něco dobrého a nevidím na tom nic špatného. Já se právě snažím Vám ukázat, že se jde radovat z maličkostí a dělám to tak od úplnýho začátku. A to, že se občas dostanu na nějakou luxusnější akci, to většinou šokuje i mě a sama nechápu, jak se tohle všechno stalo. Na jednu stranu tě teda chápu, na druhou mě to trošku mrzí.

      Vymazat
  14. Je vidět, že to máš v hlavě srovnaný!:-). Btw mně teď přišla nabídka na spolupráci se sexshopem, tak to už je trochu moc i na mě :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aj mne došla na sexshop :DDDD

      Vymazat
    2. Děkuju moc, Kájo a sexshop teda supr :DD

      Vymazat
    3. Mne na prípravky chudnutie a mám cca50kíl aj s topánkami, jasne že som odmietla...ale sexshop je už too much :DDD

      Vymazat
  15. Úplne súhlasím so Sju vyššie s tým druhým odstavcom o tých menej vnímavých čitateľoch, ale snáď už si všetci uvedomia, že dostať niečo znamená vychváliť to do nebies :)

    OdpovědětVymazat
  16. Já se v tom moc nevyznám, ale myslim si, že v českým prostředí je problém, že blogy nejsou ještě tak "zajetý". Většina normálních lidí si neumí vůbec představit, co to obnáší být blogerka a z toho vychází pak ty reakce. Já sama blog nemám, ale jakž takž dokážu pochopit tu podstatu a to, že to není zadarmo. Ale jsou lidi, který si myslej, že bloger může bejt každej, a že to znamená jenom chodit na kafe, mít super foťák a dostávat věci zadarmo...nicméně tvůj blog se mi líbí, sleduju ho už dlouho a přestat nehodlám :) nikdy se nejde zavděčit všem a takový ty lidi, co nemaj mic jinýho na práci než psát všem blogerkám nesnášenlivý anonymní posty ti za to fakt nestojí ;)
    (btw. od tý doby, co jsi s Kubou je z tvýho blogu i z insta fakt znát spokojenost a štěstí, tak si to drž i dál a na rejpaly se vykašli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, to je hezký, děkuju ti moc za komentář, jsem ráda, že to někdo vidí i takhle :)

      Vymazat
  17. Jak ja zavidim zivot lidem co resi takovyhle s prominutim sracky a vetsi starosti nemaj :D

    OdpovědětVymazat
  18. Hrozně mě mrzí, že lidé, kteří mají tak upřímné a "nezávistivé" komentáře se schovávají za anonymy. Tak to vždycky bylo a myslím, že to tak i zůstane. Čtu Domčin blog už delší dobu a z každého nového článku jsem nadšená. Samozřejmě, jde si všimnout toho, že sponzorované produkty jsou dražší a také akce blogerek v různých podnicích méně dostupné, ale tak to prostě je a pokud je blogerka na takové úrovni jako je ona, má to absolutně zasloužené a je to taková odměna za tu práci, kterou pro nás čtenáře dělá. Taky jsem si všimla toho, že po přestěhování do Prahy jsou články na jiné úrovni a podle mě to není proto, že jde vidět dražší oblečení a podobně, ale proto, že je hrozně šťastná a pozitivně se to na psaní odráží. Nakonec bych chtěla říct. Někdo tady zmínil, že jsou Tvé články jiné, že už do nich nedáváš tolik sebe. Děláte si srandu lidi? Viděli jste některé z těch posledních článků, ve kterých se nám Domča úplně otevřela? A čeho se dočkala..Toho, že ji několik lidí napsalo hnusný komentáře. Tohle je pro mě absolutně nepochopitelné, ale doufám, že Tě to nikdy neodradí od psaní! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle je snad nejhezčí komentář, co jsem tady kdy měla! Hrozně moc ti děkuju, strašně si vážím těhlech slov <3

      Vymazat
  19. Ahoj,chtela bych rict,ze to,Jak jsi se vypracovala je uzasne! Ale me uz to nemotivuje,protoze si to nemuzu dovolit,nemam na rtenky mac a kosmetiku benefit,restaurace,kavarny.Sleduji te hlavne studenti a my na tyhle typy nemame,neni to nic ve zlem.Ale zkus jit nekdy do kfc,ci hoddig,koupit si kafe s automatu a obleceni v kik, kosmetiku z drogerky,to jsme my, tvi ctenari,ti diky nim se ti tak dari.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ode mě teda taky nic ve zlým, ale opět mám dojem, že mluvíš o někom jiným než jsem já... Já nemám ani jednu Mac rtěnku a ani jednu věc od Benefitu. Veškerej make-up mám z drogerie a oblečení nakupuju klasicky v H&M, Bershce, Pull&Bear, občas Mango a Zara. Což jsou podle mě dost studentský řetězce a nakupuje tam valná většina populace. Do KFC nechodím, protože je to nezdravý a dost hnusný, když se to vezme kolem a kolem. Hotdog mají levnej a super v Praze na Národní v Nálevně - o tom jsem Vám už psala několikrát a setkala jsem se jakou reakcí? Že dělám reklamu a že to je trapný. Kafe si nedávám zpravidla ani v kavárně, protože mi nechutná. Toť asi tak vše... Já nepatřím k těm, co se vyžívaj v luxusních věcech a dávaj to svýmu okolí najevo, jsem pořád stejná jako dřív, tak mě mrzí, že je Váš pohled takhle divně zkreslenej jen proto, že nechodím do KFC a nepiju kafe z automatu.

      Vymazat
    2. Ne, to nejsme ,,my, tvi ctenari"... To jsi proste ty a par dalsich, ale Domcu ctou i lidi, co nechodi do kfc, nenakupuji hadry z kiku a nepiji kafe z automatu. Nejsem blogerka, ale rada si udelam radost luxusnejsi kosmetikou, oblecenim, nebo navstevou fajn kavarny ci restaurace. Jakto? No protoze si na to ve svych 26 letech vydelam praci. Studovala jsem a nasla si dobrou praci, kde jsem si musela dost odedrit, abych v tom byla dobra a mela i cim dal vyssi plat. Nikdo mi nedal nic zadarmo a jako studentka jsem samozrejme taky musela zit skrome. Ale ani v te dobe by me nenapadlo na to nadavat a nekomu zavidet. Spis to byl hnaci motor k tomu abych se jednou vypracovala a mela se dobre. A ono to fungovalo. Domi, nenech se zdeptat, ja se s tebou nepotrebuji ztotoznovat, je mi uplne fuk, kde (na) ty veci beres. Mne proste bavi te cist, tak pokracuj v tom co delas :).

      Vymazat
    3. Tyjo, děkuju ti moc! Já jak vidím anonymní komentář u tohohle článku, tak se zas děsím, co to bude :D každopádně tohle je fakt super a jsem ráda, že to takhle vnímáš! Přesně tak by to totiž podle mě mělo bejt <3

      Vymazat
  20. Já osobně celou tuto kauzu považuji za mnoho povyku pro nic. Denně konzumujeme takovou velkou spoustu reklamního obsahu, ze zmínka o 1-2 produktech v pěkné napsanem postu na blogu, nemůže normálního rozumného jedince pobourit. Rozhodne je to pro me snesitlnejsi forma reklamy než neustále bannery a fb reklamy a teď už insta reklamy. Radši budu reklamu přijímat dobrovolně od bloggerky, která me baví a ztotožňuju se s jejim životním stylem od google algoritmu. Blogerky, které pravidelně čteme si nás získali hlavně kvůli tomu, ze nás baví jejich psaní, inspirujeme se u nich a kochame se peknymi obrázky. A jestli se rozhodly ve svých článcích propagovat produkty za úplatek nebo v rámci barterove spoluprace, to je přece jejich věc. Naivně věřím, ze by nechtěli nás věrné čtenáře odradit klamavou recenzi. Ani mi nepřijde relevantní argument, ze kdysi Domčiny outfity nebyl tak ,,fancy" a byly složené z více dostupných kousku. To samy platí o tom, ze pravidelně chodí do kaváren a různé blogger akce. Vždyť to je přirozený vývoj u každého z nás. Taky jsem během studii horko těžko šetřila na tričko z New Yorku a v restauraci si dala max polivku. Ale jak jsem už při škole začala pracovat a postupně se i po studiích postupně vypracovavala, tak si mužů dovolit chodit na fajn večeře a koupit si kvalitní kabelku. Já můžu díky tradičnímu zaměstnáni a Domca díky blogu, tak o co de?! To jak se Domča posunula osobně i se svým blogem by měla byt inspirace k tomu makat na sobě a ne hejtovat a pranýřovat. Celé tohle haló proste prameni z komplexu a závisti jistých slečen a neúspěšných blogerek. Takže si Domčo z toho nic nedělej, vesele postuj své radosti i starosti a tvoř a insiruj!;) Zatím ti to jde moc dobře ;)
    PS: Kdo umí číst a psát a ma elementární počítačovou gramotnost muže si na webu EB najít a přečíst podmínky spolupráce, kde se mimo jiné píše o tom, ze nezaručuji pozitivní recenzi po objednání kampaně ;)
    PS2: Prestanete koukat na Jamese Bonda jelikož muže řídit jen Aston Martin a na Marťana kde mohli ze sportovního oblečeni nosit jen Nike? (Teda doufám ze to byl Nike . Když ne to tak UA ��) A vlastně všechny Holywoodske trháky, jelikož jelikož se tvůrci zaprodali a nechají světové značky sponzorovat jejich film výměnou za exkluzivitu?��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, děkuju moc za tak dlouhej a rozumnej komentář! Jsem strašně ráda, že to takhle vidíš, už jsem chtěla být smutná z toho, že si tady lidi stěžujou, že jsem jinde než oni, ale už si neuvědoměj, že tři roky zpátky jsem taky byla uplně jinde a místo aby se inspirovali, že to prostě jde, tak tady nadávaj. Děkuju ti moc :)

      Vymazat
  21. Moc hezky napsané! A vše je pravda 😸💁🏼💕 mám moc rada tvuj blog 😘

    OdpovědětVymazat
  22. Opravdu nerozumím některým komentářům. Přece to, že chodíš do restaurací a že nakupuješ v jiných obchodech než právě zmíněný Kik, ještě neznamená, že utrácíš miliony a "my ostatní smrtelníci" si to nemůžeme dovolit. Právě naopak. Myslím si, že jsi jedna z těch, co nerozhazuje peníze zbytečně. A to, že někteří nemají prostředky na "vysedávání po kavárnách" přece neznamená, že to nemůže dělat nikdo. Navíc je opravdu rozdíl, když někdo bydlí v Praze a nebo v nějakém jiném menším městě nebo na vesnici.
    Někteří lidi tu píšou, že nemají finance na různé věci o kterých píšeš. To mě mrzí, ale všichni si nemůžou dovolit všechno. A pokud na to nemám, tak buď si najdu brigádu a nebo se prostě smířím s tím, že si to prostě koupit nemůžu. Ale rozhodně není správná varianta útočit na někoho jiného.
    Objevila jsem nespočet produktů, které opravu stály za vyzkoušení právě díky článkům nebo videím. Netuším jestli to bylo zkrz spolupráci, ale ani to nějak nezkoumám.
    Vážně tě obdivuji za to, že jsi o tom napsala článek. Muselo to chtít odvahu. Každopádně si myslím, že ti rozumní to pochopili a ví jak to doopravdy je. A ti, kteří to nepobrali ani po tomto upřímném článku si nejspíš budou myslet to svoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, děkuju moc za tenhle komentář! Krásně se to čte... Jsem ráda, že jsem tenhle článek napsala, už proto, že jsem zjistila, že mám inteligentní a rozumný čtenáře, kteří nejsou plní zášti a dokážou se mě zastat a dát najevo svůj pozitivní názor. Moc ti děkuju, fakt!

      Vymazat
  23. Ahoj Domi,

    mě hrozně vadí, jak se všechny blogerky poslední dobou ohání tím, že všechny ty negativní či nesouhlasné komentáře jsou ze závisti a nikdy se nezamysleli nad tím, že problém může být někde jinde.
    Já osobně jsem třeba z celé české blogové scény hrozně unavená. Na každém blogu v podstatě to samé, ty stejné naaranžované fotky z naprosto nereálného života – kosmetika a oblečení za tisíce, každodenní pocení ve fitku, každý den čerstvé květiny ve váze atd. atd. Dříve jsem se těšila z každého tvého článku. Víš proč? Protože jsem se s tebou dokázala ztotožnit. Brala jsem tě jako takovou virtuální kámošku. Teď už bohužel ne, protože seš prostě jinde. Já momentálně studuju na Kypru, kde je všechno minimálně dvakrát dražší než v Česku, a kdybych žila takovým životem jako většina českých bloggerek, tak bych už asi seděla v letadle na cestě zpátky do Čech.
    Neber to prosím tě zle – necítím k tobě žádnou nenávist či závist či něco takového.. Jen zkrátka už nejsi ta obyčejná studentka, která vedla ve svém volném čase blog. Blog je nyní tvou prací a taky tak holt vypadá.

    Ještě jednou – neber to jako hejtový komentář, je jsem ti chtěla nabídnout i jiný úhel pohledu.

    Lost In Cyprus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se hrozně snažím tebe i ostatní holky pochopit, ale prostě mi to nejde. Jediný jiný u mě je to, že bydlím v Praze a ne v Olomouci a že jsem začala cvičit (a permice do fitka nestojí zrovna půl světa, žejo..). Jinak pořád chodím na kafíčka a dortíky jako dřív, pořád si kupuju oblečení ve stejnejch obchodech a žádný luxusní značky a fotky z nereálnýho života teda fakt nemám... nebo je nereální fotka snídaně a za tím polštáře z Tchiba? :D nevím no... Nechci na Vás být protivná nebo něco takovýho, to vůbec, jen mi to nepřijde fér.

      Vymazat
  24. Přidám sem pohled z druhé strany a to pohled ze strany člověka co věci blogerkám dává a domlouvá s nimi spolupráce. Jak zde padlo, blog může mít kdokoliv. Ale ne každý prostě umí psát, fotit se a propagovat se. Je to složité a při vybírání komu bych věci od klientů rád dal se hodně zamýšlím a dívám se na obsah blogu. Někdy dám věc raději menšímu blogerovi a někdy raději známé blogerce. Za každou věc chci "dostat" nějakou protislužbu a to je právě zmínka o dané věci. Nikdy nechci aby byla zmínka v dobrém, mám natolik rozumu, že nepropaguji věci, které nejsou kvalitní a blogerka by s nimi nebyla spokojená. Pokud se mi líbí jak blog vypadá a jak blogerka píše nemám problém dát věc i malému blogu, přeci jen je skromný a ne každý klient má velké rozpočty. Je to opravdu o tom, jestli to někdo dělá s cílem "potřebuji něco dostat" a beru vše, nebo si vybírá co se pro něj hodí a dělá to s láskou. U mě má například šanci opravdu každý, pokud mě jeho blog upoutá "každá věc má svého kupce".
    Na druhou stranu se někdy setkávám s arogantními blogerkami, které si myslí, že jsou nad námi všemi i když na to ne vždy to právo mají a chovají se opravdu neurvale. Bohužel musím říct, že to nebývá u velkých blogů, tam ví jak jak komunikovat a většinou si nabídek váží (protože je živí). Většinou se s tímto setkávám u středních blogů, které si to podle mě dovolit nemůžou.
    Ohledně značení reklam to řeknu krátce, velké servery (idnes, novinky) ztrácení obrovské peníze právě za to, že reklamu označují, žádný klient nechce aby reklama byla vidět (bohužel tam je to nařízeno zákonem). Pokud má daný bloger v hlavě tolik rozumu, aby dokázal věc popsat normálně a nechválí ji do nebe, tak to podle mě ani není potřeba. Ale uvidíte jak to půjde pokud budete věci označovat ajko reklama. Myslím si že to bude chvíle, kdy začnou dostávat více věci menší blogy bez označení, ale nemám křišťálovou kouli ;-).

    Každopádně uznávám vás a vím, že je za tím vším hodně práce jako u jakékoliv ostatního zaměstnání. Jak jde již padlo také, šanci má kdokoliv dokázat cokoliv, jen si za tím jít a snažit se!
    Blogerky jsou celebrity ve světě internetu, také je někdo nemá rád a někdo miluje. Proč je nemáte rádi? Položte si tuto otázku sami a odpovězte si, jestli to náhodou není jen vaše závist a ne jejich "povyšování" nad vámi.

    Mějte se krásně a Dominice přeji ať jí psaní jde dál ;-)
    XXX (ano bohužel se podepíši jen jako anonym)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za takový názor, je rozhodně podnětné to číst a jsem ráda, že to neděláte jako mnoho ostatních, kteří prostě osloví všechny se stejným emailem a ani se nenamáhají změnit oslovení na jméno dané blogerky.
      Nicméně to označení reklamy je podle mě správné, nemám potřebu čtenářům lhát a tvrdit, že jsem si to pořídila sama, když to tak není. Pravidelně je navíc v požadavcích od Vás, zadavatelů, aby byl v článku jeden a více odkazů na Váš eshop, tudíž bystrý čtenář rychle pochopí, co je reklama a co ne. Já navíc doufám, že moji čtenáři ke mně mají takovou důvěru, že mi můj názor na věc uvěří bez ohledu na to, jestli jsem si ji koupila sama nebo ne.
      Ještě jednou však děkuju za Váš komentář, opravdu oceňuji, že jste to popsal i ze strany obchodníka.

      Vymazat
  25. Já tvůj blog nečtu dlouho, ale čtu ho docela ráda, byť jsem úplně jiná generace ;-).
    Tvůj přístup ke sponzorovaným a barterovým recenzím naznačený v článku mi přijde fér a fajn. A pokud se někomu nelíbí, tak co ho nutí tvůj blog číst (asi mu nikdo s pistolí u hlavy nestojí)? Na internetu je blogů - každý si může najít ten, co mu vyhovuje.
    Jen možná jetě pár poznámek (něco už tu i zaznělo), když jsi to téma otevřela
    S těmi sponzorovanými recenzemi a promoakcemi je trochu problém v tom, že je samozřejmě výrobci nabízejí vícero blogerkám. A většina se pak o nich zmíní na blogu. A když už člověk potřetí čte o dejme tomu prezentaci nových bot Addidas s podobnými fotkami, tak už to vlastně moc nebaví. A blog tím trochu ztráci originálnost. Takže to chce vyvažovat.
    U recenzí lidi myslím nejvíc zajímají věci, které si možná chtějí pořídit. A pokud je většina recenzovaných věcí mimo jejich možností, tak se pro ně možná ten blog stává miň zajímavý. Takže trochu záleží na tobě, kolik a jakých chceš mít čtenářek. To je asi druhý důvod, proč by neměly sponzorované věci převažovat.
    Chápu, že pokud máš možnost si blogem přivydělat nebo něco získat, tak tu možnost využiješ - pro studentku je každý přivýdělek vítaný a je-li to za něco, co člověka baví, tak je to vítané dvojnásob. A úplně zadarmo (jak si myslí ti závistivci) to není. Ono psát blog tak, aby měl nějakou sledovanost dá přece jen práci (když má někdo blog, co ho sleduje tak 15 lidí denně, tak se o něj logicky žádní sponzoří neporvou; jako třeba o mě :-D). Jen je myslím třeba najít zdravou míru a nepřepálit to.
    Já sama (i když fakt asi nejsem cílovka zrovna tvého blogu) mám nejraději blogy, které jsou jako život - takový mix všeho možného - od receptů, přes tipy na restaurace, recenze kosmetiky i jídla až po články "jen tak". Tvůj blog zatím tyhle mé představy splňuje. No a až nebude, tak si ho vyhodím ze záložek ... (a život půjde dál - tvůj i můj ;-)).
    Takže piš sponzorovaně i nesponzorovaně - hlavně zajímavě. Přeju ti v tom hodně štěstí a inspirace.
    (a omlouvám se, že je to tak dlouhé, jsem ukecaná)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, naprosto s tebou souhlasím v každém bodě a sama dokážu zpětně uznat, že nějaký věci jsem vzala zbytečně a pak mě štvalo, že musím psát o tom, o čem píše dvacet dalších lidí, i když se mi třeba daná věc líbila.
      Každopádně veliký dík za tvůj názor na můj blog a přestože i potom půjde život dál, doufám, že ještě nějakou dobu potrvá, než si ho ze záložek vyhodíš :))

      Vymazat
  26. Ahoj domco,myslim,ze nema cenu se trapit,ja bych ty komentare vzala pozitivne,zas te posunou dal a o tom v tvem blogu jde😉. Myslim ze tu nikdo nechce byt nespravedlivy ale i kdyby jsi obden chodila na kafe za 30kc ne do costy,či jinych kavaran,spocti si to za mesic,na to ty lidinemaj.Vzdyt pul naroda jenezamestnana.Moje mamka dela asistentku u postizenych deti,ma 10tisic a opravdu na kafe jde jednou zamesic.ja studuju a mam brigadu v bubletea a beru 60kc za hod,muj vydelek za mesic je 5tisic a to jsem tam porad.Tri tisice dam za kolej a dva mam na jidlo,kafe ani jedno. Opravdu se snazim ale vic nevidelam a proste z tveho blogu si nemuzu nic dovolit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak samozřejmě, já si taky nemůžu dovolit chodit na kafe každej den. Některý fotky mám třeba v zásobě, na některý mě pozve přítel, na některý mamka, něco si udělám sama doma. Prostě je to různý. A když mám peníze nazbyt, tak je prostě utratím. Mrzí mě, že na tom nejsme všichni stejně, ale já bych taky mohla psát na spoustu blogů, že si nemůžu dovolit život jako daná blogerka a mít z toho depku. A před třema rokama, když jsem začínala psát tenhle blog, jsem si nemohla dovolit ani to, co mám teď. Vybrala jsem si ale možnost, že to zkusím po svým a uvidím, kam mě to dovede ;)

      Vymazat
  27. Ja nechapu, proc by ses za to mela nejak obhajovat, jenze to asi tak u nas chodi... V zahranici je uplne normalni, ze si bloger svym blogem i vydelava a nikdo ho za to neocernuje. Myslim, ze je dobre, ze i u nas se to zacalo trochu rozvijet ale opravdu nechapu ty spatny reakce. I kdyz ted nesleduji skoro zadne blogy, tak k tomuhle jsem se musela vyjadrit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, děkuju, Míšo... Mě taky občas zaráží, co všechno bych měla podle ostatních vysvětlovat. Napíšu článek o spoluprácích a jak to vlastně funguje a dostane se mi otázek, kde beru peníze na svůj život? :D Aha...

      Vymazat
  28. Ahoj. :-) Za mě je tahle, jak říkáš "otevřenost" rozhodně fér a na místě, ikdyž si myslím, že většina alespoň průměrně inteligentních čtenářů pozná reklamu, sponzorovaný příspěvek na první pohled. Takže bych neřekla, že tady jde o označení/neoznačení takového postu nebo článku. Lidi budou mít něco proti, ikdyž otevřeně přiznáš spolupráci, vždycky si něco najdou. Ale já osobně to cením a přijde mi to správný. Stejně tak nevidím vůbec nic špatnýho na spoluprácích a na tom, aby se tím blogerka živila. Spousta lidí nevidí, že je za tím spousta práce.
    Musím ale říct, že na druhou stranu mě už ty všudypřítomné reklamy lezou krkem. Blogy jsou tím poslední dobou přeplněné a někdy je to ještě horší než koukat se v tv na Novu... Bohužel. A bohužel jsem tak přestala sledovat spoustu blogů a blogerek na sociálních sítích... A myslím, že právě to je TO, co všechny štve. Lidi začnou sledovat/číst blog kvůli zajímavému obsahu, oblíbí si blogerku s její články a pak mají místo toho, co mají rádi a důvodu, proč vlastně blog navštěvují jen reklamy... Tím nechci říct, že je to tvůj případ, ale u většiny "populárních" blogů to tak je. A i u tebe bylo dříve víc "osobních" článků, které jsem měla mnohem raději. Takže za mě spoupráce super, gratuluji! :-) Zasloužíš si to! :-) Ale pozor, aby se to nezvrhlo, stejně jako když je 6x 5-10 minutová reklama během filmu, který trvá 90 min...
    Krásný den! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za komentář, máš ve všem pravdu. Mě taky rozčiluje, když je to někde samá reklama... Je potřeba, aby to bylo vyvážený a já se o to i snažím. A k těm osobním článkům - to je prostě těžký. Já mám dojem, že pořád píšu úplně o všem, upřímně a otevřeně, na druhou stranu jsem si dřív trochu nabila hubu, tak si teď dávám pozor co píšu a o kom píšu.

      Vymazat
  29. Možná smysl blogu chápu špatně já, a nebo ti co zde píší, že nemají na drahé oblečení co některé blogerky nosí. Pro mě číst cizí blogy znamená nabrání inspirace co zkombinovat a jaké oblečení se mi líbí. Poté se jdu podívat do obchodů, co bych si koupil já. Je to pro mě inspirace. Pokud blogy někdo bere tak, že mu říkají to + to + to v této přesné kombinaci "tupě" zkopíruj a budeš krásný, tak ho lituji, protože nejspíš nemá žádný styl a fantazii.
    Blog je pro mě jako časopis, jen v on-line světě. Je to jako kdyby jste si nekupovali časopisy, protože tam je reklama.

    Chcete příběh ze života? Žijte ten vlastní! Nečekejte od Blogu román na pokračování, ve kterém se můžete schovat před realitou. Choďte na blogy čerpat inspiraci do vlastního života a pokud si nemůžete něco dovolit?! Chcete to? Jdete si za tím. Je to snadné, každý má život takový jako si ho sám udělá ;-) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je tak super <3 strašně moc dík, máš naprostou pravdu, škoda, že to víc lidí nevnímá jako ty :)

      Vymazat
  30. Máš pravdu. Když mi přišla první spolupráce, byla jsem z toho nadšená a je možné, že to zastínilo můj úsudek. Dokud se v té situaci člověk neocitne, tak může těžko hodnotit.
    Rozhodně si vážím toho, když vidím, že se jedná o sponzorovaný článek, ale i tak je u něj naprosto upřímný názor. Každopádně to, jestli je to dárek od sponzora nebo ne, cíleně nevyhledávám. Prostě si přečtu názor, doporučení a pokud mě to láká, sama to vyzkouším a vytvořím si na to svůj názor.

    http://moimelea.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  31. Takže proto blokujes na instagramu lidi, kteří se o te reklamě zmini? U te, kterou pravděpodobně neoznacis? Trosku si protirecis, ne? :) tady hlasíš, jak ti to prijde fér a tak, a kdyz uz na to dojde, tak raději blokujes. To je krásné jednání "ELITNÍ" blogerky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty jsi mnou posedla nebo o co ti jde? Zablokovala jsem te proto, ze si mi uz nekolikrat napsala rypave nevyzadane komentare, na ktere nejsem zvedava a nemam na ne naladu. Na instagramu jsou jiz reklamy zpetne dooznacene, tak tady nechytrac ;)

      Vymazat
    2. Jaké komentáře? Byly maximálně dva. A pokud se nedokazes vyrovnat s kritikou, tak asi neni chyba ve me. A proc jsi teda zablokovala i druhého označeného cloveka?

      Vymazat
    3. A je jeste teda strasne zvláštní, ze tento článek vyšel ve středu. Dva dny po tom slavném záblokovani a po tom, co jsem to řešila s tvou šéfkou ;) mozna uz si toho začlo všímat víc lidi, ze? :)

      Vymazat
    4. Aha :D jestli chces nekoho sledovat, tak se mas chovat slusne, je to naprosto jednoduchy. Ses prvni, koho jsem takhle zablokovala a docela me tesi, ze te to tak zere :))

      Vymazat
    5. Me spis žere to, ze normalne lžete lidem a jeste z toho děláte bussines. ;)

      Vymazat
    6. Nevím, co jsi s kým řešila a je mi to celkem jedno, ale já jsem na facebook otevřeně napsala, že to je z části rozhodnutí plynoucí z mýho přesvědčení, ale že na to mají vliv i otravní anonymové a rejpálci. Co víc pro mě proboha chceš? A kdo ti v čem lže? :D
      Víš... u mnoha čtenářů si řeknu, že na jejich názoru možná něco je, že třeba píšu jinak než dřív a že už jim to nemusí připadat inspirativní... ale u tebe? U tebe je to čirá závist a dáváš to najevo takovým způsobem, že už je to docela k smíchu.

      Vymazat
    7. Každopádně palec nahoru za to označováni reklamy i zpětné. Jsi asi první blogerka, u ktere to vidim. Mozna i ten můj hnusny komentář v tobe vyvolal neco, co te k tomu přimělo ;)

      Vymazat
    8. Já jsem od začátku říkala, že na to mají vliv i protivní anonymové, takže ano, i ty. Nejsem tak uplně povýšená, aby se mnou nic nehnulo a všechno mi bylo jedno.

      Vymazat
  32. Já se musím přiznat, že většinu spoluprací už vnímám negativně. Poslední dobou proto spíš vyhledávám malé blogy na kterých žádné sponzorované články nejsou. Už mě prostě irituje číst na každém blogu prakticky to samé. Neber to špatně, já tvůj blog sleduju prakticky od začátku, a i teď nevynechávám prakticky žádný článek. Ale upřimně můžu říct, že mě bavil o dost víc když si nebyla v EB. Už to pro tebe není ani tak koníček, jako spíš práce a to je na tom obsahu blogu strašně vidět. Konkrétně u tebe mi přijde, že je ta změna fakt velká a je mi to dost líto....nevím, takových názorů je tady víc, možná, že na tom trochu pravdy bude, nemyslíš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to špatně neberu, děkuju za názor :) já jsem ráda, že nejsem pořád stejná a že se vyvíjím, ale nenutím vám to, že to pro vás musí být strašně zajímavý sledovat.. Těch "pracovních" článků je tady podle mě minimum, pořád mám nejvíc outfitů, článků o kavárnách a o tom co podnikám s přítelem, ale už jsem unavená ze snahy vyvrátit dvacet stejnejch názorů, takže tak.

      Vymazat
    2. s tím, že se tvůj blog po vstupu do EB změnil, souhlasím.
      chápu, že máš více nabídek a příležitostí, ale..asi záleží na individuální osobnosti.. viz třeba blog acos či pavlíny - tam žádná změna viditelná není.

      Vymazat
    3. Tak ale co to je za srovnání? Vždyť máme každá uplně jinej blog, můj blog odráží můj život a to, co dělám a prožívám, jdu do detailů, sdílím s Váma skoro všechno a hrozně moc se tady ve všem otvírám, to holky prostě nedělaj. ACOS navíc měly miliardu aktivit a příležitostí i před Elite Bloggers, tak teď není vidět nějaká změna, já předtím nebyla zvaná nikam a teď jsem, tak to vidět je. Pavlína na žádný EB akce nechodí, tak to nemá kde být vidět.

      Vymazat
  33. Strašně pěkný článek Domčo :-) Mám stejný názor. Pokud sleduji někoho, tak určitím způsobem mu věřím a vím, že když u něj vidím pozitivní recenzi, tak ten produk tomu člověku vyhovuje. Našla jsem díky tomu několik super výrobků a jsem za to hrozně ráda. Samozřejmě každému se líbí, chutná a vyhovuje úplně něco jiného, takže je potřeba to brát s nadhledem. Pokud vím, že člověk všechny darované věci chválí a reklama ovlivňuje jeho psaní a jeho styl, tak ho ani nesleduji. U tebe ale články ráda čtu a líbí se mi, že máš pořád svůj styl a jsi svá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj domco😉 clanek je napsany moc pekne,to ze oznacujes clanky se spolupraci mi prijdefer.Je tezke se zavdecit vsem,uz proto ma k sobe laska s nenavisti tak blizko😉 a jak se rika na kazdem sprochu, pravdtrochu.Je hezke ze na normalni a hlavne konstruktivni komentare reagujes a snazis se ty lidi pochopit. Mej se krasne😉

      Vymazat
    2. Děkuju, Kristy, jsem ráda, že to takhle vidíš :)

      Vymazat
  34. Musím sa priznať, že k tomuto príspevku som sa dostal skrze facebookového profilu inej bloggerky a že na tvojom blogu som nikdy predtým nebol. Avšak, po tomto príspevku som si povedal, že tvojmu blogu sa určite oplatí dať šancu a to aj urobím! Naozaj pekne, jednoducho a jasne napísané, na túto tému sa toho v poslednej dobe objavuje stále viac a viac a väčšinou v negatívnom svetle, ale ja Vás (blogerov a blogerky) v tomto smere plne podporujem a tiež radšej budem čítať väčšie blogy a hlavne čítam blogerky a blogerov, ktorý aj o niečom píšu, nemám rád blogy, ktoré sú v podstate o ničom a píšu iba o jednej veci a tvoj blog na prvý pohľad vyzerá tak, že vieš písať. :)

    A ešte musím napísať jednu vec: Super font! :) :) Idem ďalej cestovať tvojim blogom ;)
    Pekný deň! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, tohle je fakt potěšující a milej komentář :)))

      Vymazat
  35. Mě reklama jako taková nevadí,ani mi nepřijde,že by se tvůj přístup nějak extra změnil u EB. Vadí mí, že články vás všech jsou poslední dobou téměř totožné. Chápu, že musíte napsat článek o akci, když už jste pozvané, ale opravdu nepotřebuji číst ten samý post tolikrát. Příspěvky z jakýchkoliv akcí už ani neotevírám a nečtu, protože je máte všechny stejné. Domčo tobě by nevadilo když projíždíš své oblíbené blogy a všude vidíš skoro to samé? Jedna objeví např. Cacao nebo The Farm a následující týden jste tam všechny a na Instagramu vyskakují fotky jak přes kopírák...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, víš, ono je to takhle - my musíme dělat jen ty články, se kterýma jsme souhlasily v rámci kampaně, za který máme peníze a ty jsou všechny značené. Pokud to značené není, je naše vlastní iniciativa o tom napsat. A já když píšu nějaký shrnutí toho, co jsem dělala a zažila, tak tam dávám všechno a nevynechávám nějakou akci jen proto, že už o tom psalo x lidí. A prostě když je nějakej event, kterej se nám líbí, tak každá něco hodíme na instagram, kde se prostě momenty ze života sdílej. Já kdybych někde viděla něco pořád dokola, tak bych si asi spíš řekla, že to za to stojí a že to teda taky vyzkouším... nebo nevím, jestli máš pocit, že jsme jen ovce, co choděj jedna za druhou někam, kde to vlastně není hezký a dáváme si tam něco, co vlastně není dobrý a jen to slepě sdílíme...

      Vymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤