What are you looking for?
pondělí 25. července 2016

GASTRO TIP - KALINA RESTAURANT

Dnes bych Vás chtěla přivítat u nového typu článku. Už dřív jsem psala pár tipů na restaurace a kavárny, ale vždycky jsem dávala víc míst dohromady a trvalo mi nastřádat fotky. Teď navíc chodím někam mnohem méně než dřív a proto by z toho byl tak jeden článek za půl roku. Rozhodla jsem se proto založit novou rubriku - GATRO TIPY, kam budu přidávat svoje tipy a zážitky z jednotlivých míst. Občas to bude něco nového, občas něco, kam chodím už měsíce. Občas se bude jednat o dražší restauraci, kam člověk zajde při speciální příležitosti, někdy půjde o klasické kavárny nebo i zdravé fastfoody. Prostě doufám, že si tady každý přijde na své, já si užiju svý oblíbený psaní o jídle a vy budete mít nový tipy na to, kam (převážně) v Praze zajít za gastronomickým zážitkem. Já sama na tyhle tipy od ostatních hodně dám, tak doufám, že i Vám udělám radost a někdo si díky mě užije na skvělým místě.

To by bylo k úvodu vše a dnes se tedy pojďte společně se mnou mrknout na jednu z nejvychvalovanějších restaurací v Dlouhé, kam jsme si s přítelem zašli na páteční večeři. Na takovým randíčku jsme totiž nebyli pěkně dlouho a tohle teda opravdu stálo za to.

Dlouhá 12, Praha 1

Interiér je věc, která člověka zaujme samozřejmě jako první a rozhodne o tom, zda se na daném místě cítíme příjemně nebo ne. Kalina je poměrně malá, útulná, luxusní, plná lahví kvalitního vína a restaurace je velmi dobře prosvícená.

Nad jídelním lístek strávíte asi notnou dobu, vůbec ne proto, že by měl dvacet stran, má jich pár, ale všechny ty jídla jsou neuvěřitelně speciální a zajímavý. Nic obyčejného tam totiž nenajdete a pokud si z těch pár věcí stejně nejste schopni vybrat, můžete se spolehnout na nejlepší rady skvělé obsluhy, která nám osobně velmi zpříjemnila večer a to je samozřejmě další důležitý bod dobré restaurace.

Já jsem jako první chod zvolila zauzený telecí tartar s topinkama - na ty jsem se těšila nejvíc a musela jsem se sama sobě smát. Jdu do takový restaurace a nejvíc vyplesklá jsem z obyčejnejch topinek. Asi jak je už doma dávno nejím a chybí mi to :D.

Kuba si dal krevety a jeho okamžitý hodnocení bylo, že tak dobrý krevety nikdy neměl. No a tuhle větu jsme pak řekli PO KAŽDÝM JÍDLE. Umíte si představit, jakej to byl zážitek?! Ty krevety byly opravdu naprosto dokonale ochucený. A navíc k nim byla výborná bagetka (:DD), která byla v kombinaci s tím sůskem uplně mmmmmmmmm.

Když jsem si v lístku všimla chlazené rajčatové polévky s bazalkovou pěnou a parmezánovým krekrem, měla jsem jasno. Protože jsem přesně věděla, jak moc dobrý to bude. A ano, samozřejmě, že jsem si jí kápla na tu krásnou bílou košili. 

Kubův vývar s knedlíčkama.

Já jsem si nechala s hlavním jídlem poradit od naší obsluhy, pro kterou je tenhle telecí brzlík s liškami nejlepší jídlo, jaké kdy jedl. Myslela jsem si, že je to taková ta klasická nadsázka, kdy vychvalujeme to, kde pracujete, ale hned první sousto mi vyrazilo dech a došlo mi, že to žádná nadsázka nebyla, nenene.

Halibut s grilovanou zeleninou pro fitness kluka.

Od začátku jsme si řekli, že budem na nealku a že si nedáme dezert. Hmmmm, to jo.

Pak jsme ale dostali ochutnat tohle. Nejlepší víno, jaký jsme oba dva kdy pili a nejspíš i pít budem. Já teda nejsem někdo, kdo by se v alkoholu vyžíval a už vůbec ne, pokud to není drink. Když jsem ale dostala tuhle ochutnávku, zmohla jsem se jen na vytřeštění očí a už se automaticky dolejvalo. Další znak perfektní obsluhy - prostě vědí, čím Vás dostanou a tady nám to teda klaplo na 200%.

No a na ty dezerty samozřejmě taky došlo, on by to byl hřích, kdyby ne. Kuba sáhl po svých oblíbených jahodových knedlíkách s tvarohem.

A já jsem opět dala na doporučení - tentokrát pánů z kuchyně - a objednala si deluxe borůvkové lívance s vanilkovým krémem. Ty lívance měly křupavou krustu a byly plněný čokoládou. Už tu dokonalost cítíte na jazyku?

Mňam, mňam, mňam. 
Já jsem si celej večer užila do posledního puntíku a pokud hledáte místo pro výjimečný okamžik, máte vyšší rozpočet na večeři nebo chcete ochutnat delikátní víno a dezerty, rozhodně Vám Kalinu doporučuju. Pro mě se rozhodně jedná o jednu z nejdražších restaurací, ve kterých jsem kdy byla a tím, jak je pro mě speciální být takhle někde večer venku, se ten zážitek ještě umocnil a rozhodně to za to stálo. Moc se mi líbilo se nechat takhle rozmazlovat, ochutnávat věci, co jsem nikdy neměla, nechávat se šokovat výborným vínem, smát se, mít před sebou jen svýho kluka, telefony v tašce, žádný výčitky z ne-zrovna--fitness jídla a všechno pro tentokrát sdílet jen a jen spolu.

Tak doufám, že se Vám článek líbil a že se budete těšit na další. Já totiž už teď vím, o jakým místě bude!

Add your comment

  1. Tato restaurace je také v mém hledáčku, zrovna v sobotu jdeme s manželem na výročí svatby do Modré Kachničky, také vřele doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to vypadá ultra mega lákavě! ♥ :DD Díky za tip! :)
    Mr. Kev

    OdpovědětVymazat
  3. Wau.....tohle je opravdu uzasny gastro zazitek😉

    OdpovědětVymazat
  4. No vypadá to perfektně :-) ale ty ceny mi teda trochu vyrazily dech :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Všechno to vypadá výborně od interiéru, přes outfit z minulého článku (kde jsi vypadala skvěle a mně bylo opět špatně z některých komentářů) až po jídlo. Tuhle rubriku vítám s nadšením a doufám, že se v ní někdy objeví i nějaký nepražský tip :)

    http://moimelea.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Teda všechna jídla vypadají víc než dobře. Doufám, že budu mít někdy příležitost se do téhle restaurace podívat. A dobrá obsluha je základ restaurace, mám ráda, když se starají a dokáží dobře poradit, což není úplně běžné.

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. pardon,že zašlapu Vaše nadšení,ale vyražte častěji do restaurací at máte nějakou srovnávačku,protože Kalina je spíš výsměch v poměru cena -kvalita.... rajčatová polévka v nákupní hodnotě 25,- za 300,- supreme s houbama a foie gras nákupka 100,- za 600,- ,merunkový knedlíky za 220,- a podobný " hity" se někdo zřejmě posr.... servírované urovní personální stravy v pizzerii..... nerad Vám beru iluze z Vašeho zážitek....za mě teda palec dolů.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejste náhodou tajný agent z Brna? Kolik restauraci provozujete?
      Díky za odpověď Mirek Kalina

      Vymazat
    2. Jaké položky jste započítal do kalkulace? Náklady na suroviny, náklady na personál, obklady na energie, nájem a co DPH? Tyhle chytráky zbožňuji! Díky za odpověď. Mirek Kalina

      Vymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤