What are you looking for?
sobota 11. března 2017

BOMBA V REGIOJETU?



Je pátek ráno a já se dnes chystám odjet na víkend do Hradce. Kufr jsem si zabalila už včera, abych ho ráno jen čapla a ponechala na nádraží v úschovně, abych se nezdržovala další cestou do bytu. Dopoledne trávíme s Kubou v Coffee Room na dokonalým brunchi a pak pokračuju do Hubu za mejma elitkama. Dlouho jsem je neviděla a tak nám pusy pěkně jedou, probíráme novinky pracovního rázu i toho soukromýho. Na poslední chvíli si zamlouvám vlak v 16:44 a po cestě se ještě stavuju pro kafe. Zvažuju i jídlo, ale to bych musela jet o hodinu dýl a to já s tím jídlem radši počkám až do Hradce, vždyť je to jen hodinka a o to budu dřív s pejskama.

No jo.

To jo.

To jo, TY VOLE! 

Hned po usednutí na mý místo v žlutým vlaku Regiojet si nasazuju sluchátka a hltám nový díl Chirurgů. Pár minut za Prahou zastavujeme, hlášení nevěnuju pozornost, protože dobře vím, že vždycky říkaj, že se na něco čeká a že nikdo nemá vystupovat z vlaku. Když už mi sluníčko svítí do očí moc dlouho z jednoho úhlu, uvědomím si, že stojíme už 15 minut a kolem nás projíždí jeden vlak za druhým. Ještěže mám nabitej notebook a stažený seriály, říkám si, když přes sluchátka rozeznávám, že zas něco hlásej. Co zrovna řeší Arizona s doktorem Weberem mě v tu chvíli zajímá víc. Ovšem to, jak se po sobě začnou najednou vyděšeně dívat moji spolucestující, mě donutí sluchátka sundat a zeptat se, cože se to děje?

"No...je tady prej nahlášená bomba", není uplně odpověď, kterou chcete při pátečním odpoledni slyšet. A následující hlášení, že se máte urychleně evakuovat pryč z vlaku a zavazadla nechat uvnitř TAKY NE.

10 vagónů plných cestujících, natěšených na víkend, teď se zasmušilými výrazy vysedá z vlaku v městečku/vesnici Úvaly. Z aut okolo vyskakují policisté se psy a hned za nimi doráží několik hasičských aut. Policie nás tlačí čím dál dál od vlaku a napíná pásku. Místo činu! Hmmm, to bude asi dlouhý. 

Nádraží v Úvalech je ochromeno návalem nečekaných cestujících a ti, co odsud zrovna nevědomky chtěli někam jet, mají taky smůlu. A ti, co by tu měli vystoupit z jinýho vlaku, tak taky. Všechno jen projíždí. 

Řekněte mi, proč by někdo dával do vlaku bombu a pak ji nahlásil, aby nevybuchla? To nedává smysl, ne? Neslyšela jsem o tom, že by některá z těhlech anonymních výhružek měla reálnej základ, nicméně zůstávám poblíž a sleduju, co se bude dít. A očekávám nějaký informace. Informace nikde, jen většina policajtů ve vlaku. O hodinu později se stmívá, kluk vedle mě stříhá pár natočených záběrů z evakuace a nahrává to na server Novinky.cz, telefon mi ukazuje 15% baterky (jedu přece jen domů, nemusím ho nabíjet, tu hodinu mi vydrží!), začíná mi kručet v břichu a proklínám se za to, že jsem si vzala jen mikinu s koženou bundou (protože přece jen pojedu vlakem, nikde venku moc nebudu :DD). Po hodině a půl vzdávám jakýkoliv čekání na info a s drkotajícíma zubama se odebírám do vestibulu pro nákup jízdenek, kde je hlava na hlavě a polovina těch hlav navíc chlastá víno z vinotéky naproti. Já se jim vlastně ani nedivím.

Po dvou hodinách strčí dovnitř hlavu policajt a zahlásí, že cestující z vozu 8 si mají dojít pro zavazadla, která budou po jednom prohlídnuta psy. Další dvě hodiny tedy probíhá tato činnost, kdy po jednom otevíráme své kufry, necháme do nich nahlédnout policii a psy. 

"Řekne nám někdo, co se bude dít? Jestli pojedeme dál, až se všichni zkontrolujou? Nebo jestli si máme jet po vlastní ose - a jak to máme udělat, když tady nic nestaví?"
"Nevím, já fakt nevím, snad pojedete, když se nic nenajde."

Po dalších dvou hodinách - už jsme tedy na čtyřech - dostáváme pokyn k opětovnému nalodění a vyrážíme na cestu. Z reproduktorů zní krátká omluva za komplikace a já si hledám nějaký info online. Na faceboou samozřejmě nic není, jen naštvaný reakce postižených cestujících, kteří také neměli žádné info. V tiskové zprávě vyšlo jen prohlášení, že se vše řeší co nejrychleji a že je o cestující postaráno a že hned po nástupu dostanou tekutiny na zahřátí a budou jim nabídnuta řešení ohledně navazujících spojů.

AHA.

Kávovar ani varná konvice nefungují díky dlouhé odstávce vlaku. Teplý tekutiny teda nikde. Ohledně navazujících spojů samozřejmě taky nikdo nic neřeší. Croissant si musím zaplatit a ještě mi ani není zaručeno, že mi ho stihnout donést. Info o vrácení jízdného? Jakýkoliv info? Jakákoliv péče o cestující v krizový situaci? 

Naprosto nezvládnutý. 

Vím, že se takhle "bomba situace" týkala asi 5ti vlaků, co měl zrovna Regiojet na trati, možná (doufám!) to někde bylo zvládnuto líp, ale náš spoj byl teda děs. Je mi jasný, že takovouhle situaci nejde ovlivnit, ale ať šlo o nějakýho debila, co chtěl stovkám lidí znepříjemnit den nebo o konkurenční boj, určitě jsou způsoby, jak takovou situaci zvládnout lépe, než nechat cestující čekat v zimě 4 hodiny na nástupišti bez jediný informace. Táta dokonce volal na centrálu Regiojetu, aby zjistil info, kdyby se mi ten telefon fakt vypl a ani tam mu nebyli schopní NIC říct. Nebo vlastně jo, řekli mu, že náhradní dopravu organizovat neplánujou. Tak já už nevim fakt.

───────────────────────────────────────────────────────────────

Co vy? Stala se vám nějaká taková nepříjemná událost? Podělte se se mnou v komentářích, jsem zvědavá, protože už včera mi vás spousta psala na instastories, takže to asi až tak ojedinělý nebude :D.

Add your comment

  1. Já myslím, že v tu chvíli všechny zásahové složky zajímala bezpečnost stovky lidí, než tvůj hlad, žízeň a navazující spoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ale nemluvím o zásahových složkách, ale o přístup dopravce ke svým cestujícím v krizové situaci, čti pořádně :)

      Vymazat
  2. Jéžiš, to musel být zážitek, asi bych byla po... až za ušima a asi bych měla i paranoidní strach do toho vlaku znovu nastoupit. Dobře, že se nic nestalo a dobře, že to policie bere vážně, hlad nehlad.

    OdpovědětVymazat
  3. a co by sis jako představovala? že pro tebe přiletí vrtulník? :D je snad zřejmé, že když je nějaký takový stav ohrožení, tak je prostě potřeba vše prověřit a dopravce nemůže tušit jak dlouho to policii bude trvat. taky myslim, že měli jiné starosti, než to aby si dostala napít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, že vás tohle pořád baví :D napsala jsem to naprosto jasně, čekala bych od dopravce aspoň nějaký informace a ne jen vydání tiskový zprávy, která vůbec neodpovídala realitě.

      Vymazat
  4. Omg, to muselo byt strasny! Jeste, ze je vsechno v pohode, ale zazitek zustane navzdy. Zni to fakt strasne...
    ;(

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím Domčo,
    mně se něco na podobné bázi stalo pár let zpátky, kdy kvůli mrazům nejel vlak. Ve vlaku jsme seděli bez jídla a pití, bez topení přibližně 12 hodin. Další hodinu nás potom vezli zpět tam, odkud jsme jeli. Jedna omluva, žádné peníze zpět. Další tři dny nic nejelo, a já se tedy nemohla dostat domů, a ani dostavit do školy na zkoušky. Opravdu chápu tvé naštvání :D Důležité je, že jsi v pořádku :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to si děláš srandu! To snad ani není možný! Fakt mazec, je to hrůza, jak se to někdy dokáže zkomplikovat! Tak snad už tě nikdy nic takovýho nepotká!

      Vymazat
  6. Seděla jsem v jednom z tech vlaku a museli jsme mrznout dve hodiny venku ve vesnici, kde ani nefungovalo nadrazi, taky zážitek :D a to jsem schválně jela driv z prace, ze budu konečně v patek jednou doma brzy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ještěže jste to měli aspoň "jen" ty dvě hodiny, tyjo, strašný. Právě no :D

      Vymazat
  7. A zkoušela jsi napsat na regiojet kvůli vrácení peněz? čekala jsem předminulý týden někde v polích za Českou Třebovou asi dvě hodiny jak foukal ten šílený vítr, spoj mi pak pochopitelně ujel a regiojet mi s dalším nepomohl, takže si pro mě někdo musel přijet, ale regio vcelku ochotně vrátilo celou částku... :) tak třeba to vyjde i tobě ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne nezkoušela, ona si jen potřebovala veřejně postěžovat, že měla hlad.

      Vymazat
    2. Jojo, já tam taky plánuju napsat, ale přišlo by mi samozřemý, aby to prostě vrátili každýmu automaticky a ne že si bude každej žádat :/

      A druhý anonyme: ano, přesně tak, jen jsem si potřebovala postěžovat na hlad :D omg tohle fakt.

      Vymazat
    3. A myslíš, že je to tak jednoduchý každému vrátit příslušnou částku? Máš určitě hodně zkušeností s vedením podniku a mezinárodní i vnitrostátní přepravou.

      Vymazat
    4. Mám zkušenost s tím, že minimálně u pravidelných cestujících, co jezdí na kreditovou jízdenku, mají v systému, jakým spojem jeli a kolik platili za jízdenku. Kdysi dávno mi takhle bylo na kreditovou jízdenku vráceno jízdné do druhýho dne bez jakýhokoliv podnětu jen proto, že bylo dvě hodiny zpoždění, takže nepotřebuju zkušenost s vedením podniku, abych věděla, že to jde.

      Vymazat
  8. Nam dvakrát za sebou nahlasili bombu ve škole v Praze, takže zážitek taky no. Hlavně že bylo vse v pořádku a v bezpečí :) Na jednu chápu, že pro ně je priorita bezpečnost, ale na druhou tebe chapu taky. Ale myslím si, ze tohle je častá chyba, že nikomu nikdy nic neřeknou a nemají zvládnutou nějakou náhradu, alespoň v podobě čaje.

    Verca

    OdpovědětVymazat
  9. Dooufám, že ten šílenec, co ty bomby nahlásil dostane pěkně na prdel! ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Já hlavně nechápu toho jedince, který má potřebu volat na policii, že je ve vlaku bomba. Čeho tím chtěl dosáhnout? Naštvat lidi, zaktivizovat bezpečnostní složky a honit si u toho ego? V případě, že bude takových anonymů víc a častěji, tak se může jednou stát to, že v případě reálného ohrožení budou lidé otupělí a nikdo nic neudělá, protože si budou myslet, že je to jen další blb.

    OdpovědětVymazat
  11. Jinak už třetí komentář jsi mi nezveřejnila..asi půjdu plakat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si říkala, že takových lidí snad nemůže být víc. Že tě to baví sem psát rovnou třikrát.
      Pokud začneš psát slušně a nebudeš se mnou mluvit jako s krávou a ponižovat mě, tak ti to klidně zveřejním, jen máloco nenechám projít, to už sis mohla všimnout. Já s Váma ale taky nemluvím jak s debilama, tak to nebudu trpět ani obráceně, to prostě pochop ;)

      Vymazat
  12. představ si, že je nás tu víc co s tvým přístupem a rozmazleností nesouhlasí a mají na to vcelku jiný názor než ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Vám ale nikomu názor neberu, myslete si co chcete. Já jsem zkritizovala jednu jedinou věc a chtěla bych vidět Vás, jak tam 4 hodiny v klídku a v dobrý náladě stojíte, čekáte a nevíte.

      Celej článek je prostě příběh a moje vnímání celý situace. Nekritizuju aktivity zásahových složek, pointou není, že jsem měla hlad a žízeň, je to jen popsaná situace, postěžování si na kontrast mezi tiskovou zprávou Regiojetu a opravdovým chováním a primárně mě zajímalo, co podobnýho zažili ostatní.

      Vymazat
  13. Ani regiojet nemusel vědět, jak dlouho bude odstávka trvat, protože to záviselo nejspíš na prohledání vlaku. Ani třeba v metru v případě pádu osoby do kolejí, nejsou většinou schopni říci, kdy se znovu rozjedou - těžko někdo odhadne, jestli bude třeba rozpojovat soupravu, jak dlouho bude trvat (a další - to už raději moc pitvat nebudu). A pokud se neví, jak dlouho tam bude vlak stát, blbě se něco organizuje. Nicméně komunikaci podcenili - protože i informace "nemůžeme říci" je lepší než nic (aspoň lidi nemají pocit, že se na ně kašle).

    A jestli se mi něco podobnýho stalo? Čtyři hodiny jsem snad nikde (naštěstí) nestála. Nejdýl asi tři hodiny v koloně za dopravní nehodou ve zúžení na D1. V metru jsem zastavený provoz kvůli pádu do kolejí zažila mnohokrát a vždycky je to loterie - čekat nebo zvolit nahradní cestu? Naposledy jsem ty tři stanice došla pěšky (cca půl hodiny) - abych zjistila, že to pět minut po tom, co jsem vyrazla, rozjeli :-).

    A možná ještě k tomu článku - nesedí mi tam ten dramatický styl popisu těch nepříjemností - tučně vypsané, že jsi nedostala horký kafe (když ve vlaku z technických důvodů nešly kávovary) nebo že sis musela zaplatit croisant. Že čekat někde čtyři hodiny je otrava, o tom žádná, ale je to fakt jen otrava a ne něco zásadního.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S prvním odstavcem souhlasím, samozřejmě jsem nečekala, že mi někdo řekne, že za 25 minut pojedeme. Neřekl ale nikdo nic, což bylo nepříjemný. Určitě šlo říct aspoň co se bude dít a ne abychom to museli zdálky odpozorovávat.

      To se mi stalo se zaseklou tramvají, dobu jsem čekala, pak to vzdala a o minutu později kolem mě projela. No co, člověk se aspoň projde :D

      No jasně, je to otrava a ne konec světa :) jen jsem popsala situace a chtěla jsem zdůraznit ten rozpor mezi tiskovou zprávou a realitou.

      Vymazat
  14. Čtyři hodiny čekání jsou opruz o to žádná. Já tuhle čekala čtyři hodiny v čekárně lékaře a taky mi nikdo neřekl ani popel. To je prostě život. Nic nebouchlo, všechno dobře dopadlo. Taky mi to přijde trochu přehnaný článek. Chápu je to nepříjemný, ale tak prostě svět není továrna na čokoládu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi teda moc srovnatelný nepřijde, ale budiž. Já takhle prostě píšu a tohle se zrovna nabízelo :)

      Vymazat
  15. Tak aj s takýmito vecami treba pri cestovaní rátať. Je to však veľmi nepríjemné, to ti verím :)

    BARI

    OdpovědětVymazat
  16. Jezdím s RJ ráda, za mnohem méně peněz nabízí nesrovnatelně víc muziky, než ČD, péči o zákazníky má přepychovou a jízda bývá vždy klidná a pohodová. Fakt teda je, že podobnou zkušenost nemám, naštěstí žádnou podobnou zkušenost.
    Pravda je, že to nebyl průser z jejich strany, takže na vrácení jízdného bych nebazírovala, oni udělali, co museli, a ve finále vás dopravili. Co ale mohli, a to tedy opravdu mohli, bylo informovat a obstarat aspoň ten teplej čaj. To zase jako jo.
    B.
    Říkával mi vždycky můj otec - a měl pravdu - necestuj nalehko, počítej se vším.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤