What are you looking for?
pátek 18. srpna 2017

JAKÁ JE DOVOLENÁ NA ZÁJEZDOVÝ LODI?



Po všech těch zážitkových článcích a spamování Instagramu by se asi hodilo vám napsat i nějaký obecný info, abych nemusela odpovídat každýmu zvlášť na emaily a directy. Proto jsem tu s tímto článkem, kterej je hlavně informativní a psanej pro všechny, který zaujala myšlenka dovolený na zájezdový lodi a zajímá je, jak to celý probíhá.


My jsme na naší plavbu vyrazili s cestovní agenturou PT TOURS, která vysílá lidi za zážitky už od roku 2010. PT TOURS má uzavřené smlouvy s 15 lodními společnostmi a nabízí plavby s delegátem i samostatně. My jsme dostali možnost se vydat na tu po norských fjordech.

LOĎ - VYBAVENÍ, DENNÍ REŽIM A STRAVA

Vzhledem k tomu, že existuje několik lodních společností a každá má několik lodí, nedá se tenhle odstavec uplně zvšeobecnit. Mně se třeba ta naše loď zdála neskutečně obrovská a když jsem poprvé stála vedle ní, dělalo se mi mdlo. Pak jsme na moři potkali několik větších lodí a dozvěděli se, že existujou i dvojnásobný a koncem výletu jsme o tý naší říkali, že je taková malá roztomilá, haha. 
Naše loď byla od společnosti Pullmantur Cruises a jmenovala se MONARCH. Měla 14 pater a našli byste na ní welness studio, 3 restaurace, fitko, hřiště na míčový hry, běžeckej ovál, horolezeckou stěnu, plaveckej bazén, 2 jacuzzi, několik barů, divadelní sál, diskotéku, casino i takový menší nákupní centrum. Plus určitě ještě něco dalšího, co jsme ani nestačili objevit. Už z toho je asi zřejmý, že o zábavu nebo výplň času člověk rozhodně neměl nouzi, tím spíš, že většina denního času se trávila na pevnině poznáváním míst, na kterých jsme zrovna kotvili. 
Přes noc se totiž vždy plulo a ve dne kotvilo (kromě jednoho dne, kdy jsme přejížděli velkou vzdálenost a pluli jsme celý den i noc). Člověk mohl teda při snídani pozorovat proces kotvení, vychutnat si bohatý švédský stoly a pak vyrazit objevovat město. Na lodi fungoval režim all inclusive, proto jsme se po pár hodinách venku vraceli zpátky na loď na oběd, kterej byl chytře až do 16:00, takže se do tý doby dalo na pevnině stihnout všechno možný a odpoledne se pak plácnout k bazénu nebo jít máknout do fitka, což jsou přesně ty dvě varianty, který jsme většinou volili my. Odplouvalo se vždy ve večerních hodinách a i to byl pokaždý zážitek, kterej většina lidí pozorovala z horní paluby. Každé ráno jsme do kajuty dostali lodní noviny, kde jsme se dozvěděli highlighty dne a dresscode na večeři. Večeře byli totiž trošku slavnostnějšího rázu a zatímco přes den si mohl člověk chodit oblečen uplně podle svýho, na večeři bylo vždy daný téma nebo barva outfitu a většina lidí se tím řídila. Tím byla zajištěná i taková ta vyšší kultura stolování. Jeden večer dokonce probíhala galavečeře, kdy došlo i na podpatky a téměř plesový róby u některých dam. A zatímco snídaně i obědy byly formou bufetu, večeře byly servírované. Měli jsme na výběr z několika stálých variant i z denní nabídky. Večeře obsahovala předkrm, hlavní jídlo a dezert s tím, že když si člověk nemohl vybrat mezi dvěma variantami, mohl dostat oboje, haha, to jsme zjistili náhodou až předposlední den, ale asi je to dobře, vařili totiž naprosto dokonale a přejíst se tam každej večer by vůbec nebyl problém.
Žádnej další pevnej režim stanoven nebyl, pouze časy večeře a časy, kdy nejpozději museli být všichni cestující na palubě. Co se týká obsazenosti, naše loď byla pro 2500 lidí, přičemž necelou třetinu (!) tvořila posádka lodi. Vůbec mi ale nepřišlo, že by na lodi bylo takový množství lidí,jak byla veliká a v každým patře bylo něco, kde se dal aktivně trávit čas, tak se to prostě krásně rozptýlilo a my jsme žádný davy nezaregistrovali. Vždycky jsme se vešli na lehátka, do restaurace, do baru a ani u odchodů a příchodů na loď jsme nikdy nečekali víc než pár minut. Rozhodně jsem teda neměla takovou tu alergii na lidi, kterou chytám občas v Praze a tady jsem se toho dopředu trošku bála - zbytečně. 











CO S SEBOU NA SEBE?

Jak už jsem zmiňovala, na lodi si můžete nosit v podstatě co chcete, takže to bylo dost různorodý, prostě na co je každej zvyklej. Pokud ale jedete v létě někam takhle na sever, je určitě dobrý si dopředu zjistit počasí, abyste si pak nemuseli dokupovat na místě mikiny, bundy a deštníky. Zatímco v ČR byly brutální vedra, nám bylo při sezení na horní palubě během plavby líto, že nemáme čepice. Počasí se taky hodně střídalo, ráno a večer byla opravdu zima i v několika vrstvách a odpoledne to pak třeba bylo i na plavky. Dva dny jsme se fakt opalovali a spousta lidí se i koupala v těch ledových bazénech. Na snídaně jsme většinou chodili oblečení v tom, v čem jsme pak rovnou šli do města a na večeře jsme se snažili trochu vyfiknout. Určitě jsou potřeba dlouhý kallhoty, košile, nějaký šaty. A vrstvy navrch. I na letních lodích totiž brutálně jede klimatizace a uvnitř je kolikrát vážně kosa.





ČAS NA PEVNINĚ - VÝLETY

Na každým zastávce je možný se zúčastnit organizovanýho výletu - ten organizuje buď přímo lodní společnost nebo vaše cestovní agentura, jste-li tam s delegátem. Výlety v ceně nejsou a taky nejsou levný. Naopak, pokud se jich pár zúčastníte, může se vám tahle (už tak ne uplně levná) dovolená dost prodražit. My jsme s Kubou chodili na vlastní pěst, máme to tak radši a jedinej výlet, kterej jsme si zaplatili, byla Kazatelna, kam jsme fakt chtěli a nebyli jsme si jistí, jestli bychom se tam zvládli dostat sami a stihnout se včas vrátit, což jsme fakt riskovat nechtěli. Když tam totiž nejste včas, prostě vám to ujede a vy se musíte na vlastní náklady dostat do další přístavní stanice, kde zas můžete nastoupit. 



CENY, TIPY A DOPORUČENÍ

Hodně jste se ptali i na to, na kolik taková dovolená vyjde. Já popravdě nevím. Respektive vím, že se to hodně liší. Záleží kam jedete, na jak dlouho, v jakým ročním období, jakej způsob stravy se na lodi nabízí a pak taky hodně rozhoduje volba kajuty. Můžeme mít maličkou vnitřní, která je logicky nejlevnější, přes klasiky s malým okýnkem (to jsme měli my) až po takový, co jsou skoro apartmán nebo se soukromým balkonem. Připlatit si pak můžete ještě za ty výlety, různý vstupy a tak. Navíc pak platíte ještě dýško, který je myslím nějakých 7EUR na den a platí ho každý, aby se dostalo na každého z posádky. Nedáváte tudíž dýška těm, kdo se o vás konkrétně starají a s kým jste spokojeni, ale je to pořešeno takto. Dýško se vám strhne z účtu na lodní kartě, kterou vám založí při prvním nalodění a na kterou vložíte zálohu 200EUR na osobu. Z toho se pak strhnou ty dýška, platíte jí v obchodech nebo na barech a v restauraci, pokud si tam chcete dát něco, co nespadá do all inclusive (určitý druhy alkoholu, nápoje v plechovkách a třeba taky lahvová voda, což bylo trochu naprd, když si člověk musel pořád chodit napouštět jen skleničky). Taky si umím představit, že se dost prodraží jídlo mimo loď, pokud se staví v nějakých velkých městech a nedává smysl se v poledne vracet daleko na loď a pak zas do města. Zejména v severských zemích je to s cenama na pevnině dost šílený a tak jsem byla ráda, za ty naše malý městečka.

Kdybych vám měla doporučit jednu věc, tak by to bylo asi to, abyste na takovou dovolenou rozhodně vyrazili. 

Já jsem dřív o něčem takovým vlastně ani nepřemýšlela a byla z toho jedna z nejlepších dovolených, jaký jsem kdy zažila. Bylo to aktivní a zároveň válecí, měli jsme dokonalej servis, super jídlo, odpočinuli si a zároveň toho spoustu zažili a viděli. Mělo to neskutečný kouzlo a ještě na lodi jsme po večerech koukali, jaký další zájezdy jsou v nabídce a plánovali si, že dáme nějaký Středomoří. A to teda dáme, to vím naprosto jistě. Akorát v případě, že budeme stavět ve velkých známých městech, určtiě si dopředu uděláme program, vygooglíme místa, který chcem navštívit a nějak to líp naplánujem. V Norsku jsme stavěli ve městečkách, který člověk prošel za dvě hodiny tam i zpátky, tak nebyly žádný přípravy potřeba a bylo to skvělý právě i tím, že jsme nikdy nic konkrétního nečekali.



A vlastně ještě jedno doporučení! Vyběhněte vždycky ještě před snídaní na horní palubu. Je tam zima, žádní lidi a krásnej výhled, kterej si tam můžete v klidu vychutnat a nadejchat se mořskýho vzduchu. I tu snídani si pak užijete o trochu víc než když na ní cupitáte rovnou z kajuty, tomu věřte. A myslím, že je jedno, jestli jste v Norsku nebo někde na oceánu, boží to bude tak jako tak.



No a kdyby vás zajímal program jednotlivých dnů, vydala jsem o tom celou sérii článků. První byl o tom, jak mi vůbec přišla celá tahle nabídka (klik). Další z dlouhýho cestovního dne (klik) a pak už následoval Bergen a první dojmy z lodi (klik), první dojmy z plavby jako takový a dvě přístavní městečka (klik), jedna z nejhezčích vyhlídek v dost šílených podmínkách (klik) a nakonec výstup na Kazatelnu (klik). 

Já vám strašně děkuju za to, jak jste celu tuhle sérii hltali, psali mi nádherný zprávy a prožívali to se mnou, hrozně si toho vážím a jsem zvědavá, jaký další možnosti se přede mnou časem otevřou a co všechno se tady ještě objeví. DĚ-KU-JU.

Add your comment

  1. Tu norskou přírodu závidím, doufám, že ji taky jednou uvidím na vlastní oči :)
    Líbí se mi ten předepsaný dress code na večeře, myslím, že je to fajn a celou událost to povznáší na úplně jinou úroveň!

    OdpovědětVymazat
  2. Paaaani, to zni skvele!!! <3 A hlavne ty fotky jsou neskutecny, doufam ze si to poradne uzivas, ale tak stastne aspon vypadas. Preji ti jeste hezkej zajezd.
    Sandra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tohle už bylo psaný v době, kdy jsem byla skoro týden doma, ale děkuju :)

      Vymazat
  3. Achjo, trochu mi přijde, že ta cena musí být úplně šílená, když se vezmu, kolik co stojí v Norsku a že ji nemají uvedenou ani na stránkách u té plavby... to asi nebude lowcost výlet pro studenty :( ale vypadá to parádně!
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No... lowcost výlet to fakt není, s tím nemůžeš počítat, ale žádný palby to taky bejt nemusej. Mrkni tady- https://www.pttours.cz/plavby-lodi/plavby-s-ceskym-delegatem-a-dopravou.html?page_id=507&fs=2 - normálně tam ceny jsou (respektive ty ceny s nejnižší třídou kajuty).

      Vymazat
  4. Muselo to být krásný, taky bych ráda něco podobného zažila! :) Nemáš i nějaké fotky z kajuty? :) Docela by mě zajímalo jak taková kajuta vypadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, já jsem kajutu nefotila, ale našla jsem všechny typy vyfocený tady: https://www.pttours.cz/plavby-lodi/plavby-severnim-baltskym-a-norskym-morem-po-fjordech/norske-fjordy-zblizka-na-lodi-monarch-z-rostock-iv.html?page_id=393804905&tab=kajuty , my jsme měli tu s oknem a fotka přesně odpovídá :)

      Vymazat
  5. Já mám kamaráda co na takové lodi pracuje jako masér a já bych si jednou příla se tam dostat jako fotograf.

    OdpovědětVymazat
  6. Aww krásné fotky a super sepsaný článek! Já sama bych se asi na lodi upřímně bála :D
    Měj se krásně,
    Tina
    https://tinasmerdova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Za takovouhle dovolenou bych vraždila! :D Už ji mám zapsanou na svém cestovatelském wishlistu... Děkuji za inspiraci! :) Nádherný článek, nádherné fotky!
    Mr. Kev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je hezký, tak držím palce, ať to co nejdřív klapne!

      Vymazat
  8. Dovolená to určitě bude velmi příjemná (sebe nepočítám - jsem asociál, manžel taky, takže nám vyhovuje nejlépe málo obsazený malý penzion :-)). Ale fakt, že cestovka nemá na stránkách uvedené ceny, mne vede k myšlence, že pro většinu lidí nebude cenově dostupná. Já jsem ráda, že jsem se plavbou mohla seznámit díky tvým článkům a myslím, že to tak zůstane. Jsem zvědavá, jestli vám se povede realizovat záměr jet lodí po Středomoří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, komentář chápu, ale ceny na webu uvedené jsou, sice je to cena OD, z čehož vyplývá, že se jedná o cenu s kajutou nejnižší třídy, tudíž bez okna, ale představu to člověku dá :) A díky tomu, že těch tříd je tam několik, tak stačí vplynit formulář a nezávazně plavbu poptat, aby vám přišla konkrétní cena. :) Posílám odkaz na ty základní ceny: https://www.pttours.cz/plavby-lodi/plavby-s-ceskym-delegatem-a-dopravou.html?page_id=507&fs=2

      Vymazat
    2. Stáňo, ceny uvedené sú a presne v možnosti "nezávazně poptat plavbu". Je to kvôli tomu, že ceny za 1. a 2. osobu v kajute sú odlišné než ceny za 3. a 4., prípadne ceny detí. Vy si v kalkulačke zadáte počet osôb a zobrazí sa Vám výsledná cena zájazdu. Nižšie v popise zájazdu je uvedené čo táto cena zahrnuje a čo nie.
      Okrem toho, klasický výpis cien, na ktorý ste zvyknutí už čoskoro nájdete aj na našich stránkach. :)

      Vymazat
  9. Domi, díky za odkaz. Já ho na těch stránkách nenašla - jen možnost poptat cenu. Ale je fakt, že jsem nehledala dost pečlivě - nejsem ta správná cílovka ;-). Tak ty nejlevnější kajuty zas nejsou taková "palba" jak jsem předpokládala (byť je třeba připočítat spropitné a výlety).

    OdpovědětVymazat
  10. Domi, velká závist! Plavba je mým snem už dávno, ceny plaveb po Evropě mi nepřišly nedostupné, jen jsem si vždy říkala, že tam musí být hodně skrytých nákladů navíc a tak se cena nakonec vyšplhá. Možná, že je ale taková plavba dostupná i pro normálního smrtelníka. :-) Týna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je, záleží pak už na tobě, za co si budeš chtít připlatit a co si radši zařídíš sama :)

      Vymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤