What are you looking for?
úterý 20. listopadu 2018

TIPY Z DRÁŽĎAN



Drážďany jsou od Prahy skoro co by kamenem dohodil, proto tam taky spousta lidí ráda vyráží na výlet. Na víkend nebo klidně i jen na jeden den. Na nákupy, na trhy nebo jen tak, protože je to tam krásný. Na Starý město a nákupní střediska vám ten jeden den fakt stačí. Pokud ale budete chtít město prozkoumat víc, rozhodně doporučuju zůstat aspoň na jednu noc. Já jsem tam o víkendu vyrazila, poprvé jsem přešla na druhej břeh a byla jsem z toho tak nadšená, že jsem se rozhodla se s vámi podělit o tipy, co byste si neměli nechat ujít, pokud tam vyrazíte. Tuto sobotu navíc začínají adventní trhy a to mi věřte, že tak krásný jen tak někde neuvidíte. Jen proto, že jsem je viděla už dvakrát mě letos tolik nemrzelo, že je teprve stavěli.
CESTA

Do Drážďan se celkem pohodlně jede autem. V podstatě o nic míň pohodlně to ale zvládnete i autobusem. Od hlavního nádraží v Praze jezdí pravidelná linka Leo Expressu, která se navíc pyšní několika "business místama", kde máte fakt hodně prostoru, můžete mít uplně natažený nohy, sedadla jsou pohodlný, autobus tichej a prostě to nemá chybu. Na nádraží v Drážďanech jste autobusem za hodinu a 3/4.



UBYTOVÁNÍ

Na bookingu seženete celkem v klidu ubytování i dva dny předem. Jestli vám můžu doporučit konkrétní místo, tak jednoznačně Das Lebendige Haus. Supermoderní hotel přímo v centru, pár kroků od trhů a s výhledem na jednu z ikon Drážďan - Zwinger. Pokoje přesně takový, jakej bych si přála byt a vůbec nekecám, když řeknu, že mi to nasadilo hodně velkýho brouka do hlavy a už řeším, jak zakomponuju do svýho novýho bytu víc černý barvy v interiéru. Užít si tam můžete taky vyhřívanou terasu, restauraci a ve stejný budově se nachází i John Reed Fitness, kdybyste náhodou nevydrželi bez tréninku.







STARÉ MĚSTO

Co se týká nějakých must-see míst, já nejsem uplně ten typ, co by prolejzal muzea, galerie a o každým baráku věděl jeho historii. Takže se přiznávám, že veškerý info jsem si hledala až zpětně, protože mě to začalo zajímat až ve chvíli, kdy se o daným místě rozvinul nějakej dialog a mě začalo zajímat, jak to vlastně bylo doopravdy. 

Starou část města máte projitou za chviličku, tipuju ale, že tam budete chtít chodit křížem krážem pořád dokola, protože se na to nebudete moct vynadívat. Ty budovy jsou naprosto nádherný a Drážďany jsou díky nim pověstný svojí atmosférou. 

Zwinger

Opulentní budova s hradbama a rozlehlejma zahradama se nachází v místech, kde bylo původně městské opevnění a dnes slouží jako sbírka muzea. Celý areál byl ale během bombardování v roce 1945 hodně poničen a musel být celý zrekonstruován. O znovuvýstavbě Zwingeru bylo rozhodnuto ještě ten samý rok, co byl zničen, takže měl celou svou předválečnou podobu zpátky už v roce 1963. Ikonická je zvonkohra ze 40ti zvonů z míšenského porcelánu umístěná v prostředním okně. 







Prostestanstký Kostel Svaté Anny 

Kostel, stojící uprostřed náměstí, je jednou z nejvýznamnějších barokních staveb v Nemecku, nabízí možnost vyhlídky na celé město a jeho kopule patří k nejvyšším na sever od Alp. Stejně jako Zwinger, i kostel byl v důsledku náletů, bombardování a rozsáhlého požáru zničen. Nebyl přímo zasažen, ale pískovec neustál vysoké teploty způsobené požárem (až 1200 °C) a den po požáru se zhroutil. Všimněte si ale tmavých kamenů - jsou totiž původní. Ty kameny, které vydržely, se v rámci rekonstrukce zakomponovaly do četných modelů, ze kterých bylo zjištěno jejich původní umístění a do zrekonstruované stavby se díky tomu podařilo zakomponovat 43% původních součástí.

Za 8EUR se můžete podívat až nahoru na vyhlídku a užít si tak pohled na město z ptačí perspektivy. Myslím, že z fotek níže vám bude jasný, že to stojí za to.









Vzhledem k zimě, která byla, nemám vyfocenej každej roh a každý zákoutí, jako to obvykle z výletů mívám, ale doporučuju určitě omrknout i Katedrálu Nejsvětější Trojice a operu. Všechno je vlastně v pěší vzdálenosti od sebe. 

A kdyby se vám zatoužilo po materiálnu, určitě vás naláká hlavní nákupní ulice Prager Strasse, na který kromě jednotlivých obchodů najdete i Centrum Galerie, což je obrovskej obchodní dům, kde je mimo jiné i známej Primark. Tady akorát pozor na to, že v neděli je všechno zavřený a nikde si nic nekoupíte. 



NA DRUHÉM BŘEHU

Přejdete-li po jednom z mostů, dostanete se do části města, která skrývá mnoho stylových obchůdků a kaváren. A taky je vidět, že to tam žije normálním způsobem a nenarážíte zde jen na turisty.



NEUSTADT

Alternativní modernistická čtvrť vhodná právě pro ty, které nelákají klasické pamětihodnosti, hrady a zámky. Do očí vás určitě uhodí pozlacená socha jezdce, která se třpytí tak, že ji nejde přehlédnout ve dne ani v noci a je nejvýraznější dominantou celé této nové čtvrti. Ten rozdíl oproti staré části města je až neuvěřitelnej, je to uplně jinej svět - strašně zajímavej svět. 

Můžete tam narazit třeba i na horskou chaloupku. :D





KUNSTHOFPASSAGE

V téhle pasáži je propojeno pět nádvoří domů s pestrobarevnými fasádami a zdobením, které (stejně jako tématické dvorky) vytvářeli místní umělci. Minimálně modrej barák s potrubím ve tvaru muzikálních trubek byste mohli už teď znát z fotek. Kromě nápadité architektury s kreativním zpracováním detailů zde najdete i malé umělecké obchůdky, ateliéry a restaurace.







JÍDLO

Protože jídlo je velkou součástí každýho správnýho výletu, nemůžu vás ochudit ani o tipy na to, kde se dobře najíst, pohladit chuťový pohárky a uspokojit i estetické cítění (ať už jde o jídlo samotný nebo interiér vybraných míst). 



L'OSTERIA

Pro milovníky pizzy a těstovin je volba jasná. Restaurace L'Osteria má přímo v centru (takže Staré město) hned dvě pobočky, takže na ni určitě narazíte i bez navigace. Upozorňuju, že pizza je výborná, akorát se skoro nedá sníst, nevejde se ani na talíř, natož do holčičího břicha. :D



SPROUT

Na druhým břehu pak najdete místa, co jsou všechno, jen ne klasickej mainstream. Například vege bistro Sprout. Malý, útulný, s miloučkou obsluhou a celkem neobvyklým menu. Do velký nebo malý misky si necháte dát to, na co z vitríny máte zrovna chuť, takže ochutnáte několik věcí zároveň a jsem si celkem jistá že většinou to pro vás budou dost nový chutě. No a já navíc doporučuju levandulovou limonádu. 




Kdybyste měli jít jen na jedno jediný jídlo někde venku, musí to být nutně Elbsalon. Vůbec nechápu, proč jsem se vás na doporučení nezeptala už dřív, protože tohle mi přišlo hned několikrát a po nakliknutí místa v Instagramu bylo jasný, že tohle bude naprostá bomba. A byla. Dám ruku do ohně za to, že mi za tenhle tip poděkujete taky. Kavárna je veliká, ale na místo si stejně budete muset asi chvíli počkat, což můžete využít k pročtení jídelního lístku, rozhodně totiž nebudete mít vybráno během minuty. Nebo takhle, pokud nejste posedlí nějakou ingrediencí jako já levandulí, protože já měla vybráno ve chvíli, kdy jsem zahlídla "levandulový máslo" a bylo mi uplně jedno, co to je vlastně za jídlo jako takový. 







DO-KO-NA-LÝ, všechno!





CAFÉ OSWALDZ

Na dobrý kafe jsem byla poslána do Café Oswaldz. Dobrej byl sice jenom filtr, moje cappuccino bylo na mě až moc hořký, ale za levandulovej dort dávám 10/10 a kafe tak budiž velkoryse odpuštěno. Bylo znát, že tohle místo je útočištěm místních, probíhaly tam randíčka, pracovní schůzky i rodinný setkání. Roztomilý a super atmosféra.



PAPA

A to by bylo k mým dnešním tipům všechno, víc jsem toho za ty necelý dva dny nestihla. V noci byl v plánu ještě nějakej bar a otestování nočního života, ale nakonec jsem dala přednost dlouhýmu (jedenáctihodinovýmu!!) spánku. No a jestli jsem něco zásadního vynechala, určitě to hoďte do komentářů, ať poradíte někomu, kdo tenhle článek využije jako zdroj tipů. Těch proseb jsem totiž dostala několik online i offline, Drážďany jsou holt přes Vánoce ještě žádanější než kdy jindy. Doufám, že si případnej výlet užijete a že vám moje tipy přijdou vhod.

Tak papapa. 

Add your comment

  1. skvělej článek ❤ já v Drážďanech nikdy nebyla, ale po tvým článku tam mám úplně chuť vyrazit klidně hned :D z fotek to tam vypadá úplně kouzelně, takže věřím, že o Vánocích to musí být krása ❤ já byla loni o Vánocích ve Vídni a moc se mi tam líbilo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky z vyhlidky jsou uchvatne. :-) Tyna

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrej článek :-). Já v Drážďanech byla kdysi dávno, když jsem chodila na gympl (jak dlouho to je, to snad ani psát nebudu - stačí zmínka, že jsme pak všechny holky pašovaly domů boty :-D). Ale na mne jsou tahle města dneska už moc velká, rušná (na vánoční trhy bych tam nejela, ani kdyby mi to někdo zaplatil) - mám raději přírodu nebo města komornější (víkendová Třebíc byla super).
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
  4. Mě by zajímalo, proč si neumíš nandat čepici. Chápu, že to má být nejspíš (doufám) nějaký tvůj "signature", ale větší blbost sis vymyslet nemohla. A udivuje mě, že tě to samotnou, když už ne na hlavě, tak na těch fotkách neirituje. Můžeš se k tomu nějak vyjádřit prosim? Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tu poslední větu myslíš fakt vážně? Čepice prostě nosím hodně stažený do čela, je mi to pohodlný, je mi tak teplo a líbí se mi to, irituje to asi jen tebe.

      Vymazat
    2. Nejspíš to bylo myšleno tak, proč jí nosíš nakřivo. Už se to tu řešilo, když si měla čepici od Macháčka, takže to nepřijde divné jen jednomu člověku :) Tak nemusíš útočit, ale můžeš nějak normálně odpovědět, než se na někoho utrhnout jestli to myslí vážně.

      Vymazat
    3. To nebylo utrhnutí, ale zasmání se, protože mi prostě přijde ta věta směšná - a kdyby jen mě, žejo. :) Nosím to tak, jak se mi to líbí, někdo nosí čepici naraženou na hlavě, někomu trčí nahoru, já si ji krčím na jednu stranu. A ta Macháčkova byla navíc tak ušitá, takže na ní jsem si na to nejspíš zvykla a nosím tak všechny. Ještě nějaký doplňující dotazy k mému nošení čepic? :D:))

      Vymazat
  5. :-D :-D :-D Domčo, prosím, vyjádři se, nemůžu se dočkat, až se ve svých skoro 30 dozvím, jak teda nasazovat ty čepice :-D LUCA

    OdpovědětVymazat
  6. My do Drážďan jezdíme poměrně často, ale přiznám se, že spíš na nákupy. Památky a stavby jsme za ty roky ještě pořádně neprohlídli. Jsme pěkný ostudy! Ale Zwinger je úžasnej! Díky za další tipy a nápady, kam se jít občerstvit. :)) Jo a čepici obvykle taky nosím staženou i přes čelo, aby mi nenastydly dutiny, proto jí taky nosim, že jo. To jen že jsem taky měla potřebu se "vyjádřit". :D Jo a krasný fotky. Ta jak sedíš a za sebou máš Zwinger je naprosto úžasná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak děkuju za doplnění vyjádření. :D A taky za chválu, mám radost! :))

      Vymazat
    2. jde o to že je nakřivo ne do čela, to je asi každýmu jedno, ale mít jí naraženou nastranu vypadá prostě jak když se někdo neumí oblíkat a nasadit si normálně čepici ...

      Vymazat
  7. Čepice krásná, jsi roztomilá a moc ti sluší! :))) Článek a fotky fantastický!

    OdpovědětVymazat
  8. Ty vole, jak někoho napadne řešit, jak někdo nosí čepici:D...a laskavě se přestaň takhle agresivně utrhovat! Nemáš právo!

    Díky za tipy, uložím si je a třeba někdy využiju a nebo pošlu i dál:).

    OdpovědětVymazat
  9. ,,...Altmarkt Galerie, což je obrovskej obchodní dům, kde je mimo jiné i známej Primark." No, jenomže není :-D Ten je v Centrum Galerie :-D
    Jinak dobrý, hezký tipy :) Ta pizza vypadá nehorázně lákavě :-D
    Jenom bacha na tyhle drobnosti, snižují informační hodnotu článku a důvěryhodnost, protože do Primarku tam jezdí spoooousta lidí a každý tak ví, kde ho najde, tak aby tě pak neměli za "píp", co se tam v životě nepodívala a roznáší tu rozumy :-D :)
    Týnuš :)

    OdpovědětVymazat
  10. V Drážďanech jsem byla vloni, mám to asi o dvě hoďky ještě dál než z Phy, ale stihly jsme toho za den docela dost projít, i když mě mrzí, že žádný gastro zážitek se nekonal a ani jsme kromě fontán neviděli moc druhou stranu... Starou stranu jsme prošly křížem krážem, památky jsou úchvatné, viděly jsme všechny myslím, ale dovnitř, nebo na věž jsme to také nestíhaly, no bylo by fajn o den dýl, i když i ten jeden den je moc fajn. :) A ještě Primark takže paráda.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  11. Jelikož mám Drážďany lehce víc z ruky, zatím je odkládám a odkládám. Tyto Vánoce bych si ale snad už výlet udělat mohla :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤