What are you looking for?
úterý 12. března 2019

INSTAGRAM FAKE



Na velkým plátně je v plným proudu dokument Follow Me, a já už v hlavě sepisuju článek, o tomhle velkým Instagram Fake tématu. Follow me je dokument, kterej pojednává o tom, jak zvrácená je jedna z mnoha stran týhle ultra populární aplikace. Ono jich je zvrácených podstatně víc než jen jedna, ale o týhle jedný se dodnes až tolik nemluvilo. To, že se influenceři stávají milionářema, je jedna věc. To, že se milionářema stávaj i lidi, co vyvíjej softwary na falešný sledující, který pak prodávají ve velkým lidem, je věc druhá, momentálně mnohem podstatnější a smutnější. Smutným faktem taky zůstává, že organickej růst je v dnešní době na Instagramu v podstatě nemožnej a proto tenhle business s falešnejma účtama takhle kvete. Algoritmus zvýhodňuje ty posty, co získávají vysoké počty lajků v momentě publikování a čím jste úspěšnější, tím více lidem je váš obsah zobrazen a je jedno, jestli je ten úspěch reálnej nebo nakoupenej. Pokud jste malej uživatel, co tvoří obsah pro pár stovek nebo pár tisíc sledujících, je jedno, jak moc se snažíte, jak láskyplnej a autentickej obsah vytváříte. Pokud se nekamarádíte s někým, kdo má na Instagramu mnohonásobně větší popularitu a často vás sdílí, pravděpodobně jste zaseknutí na stejné úrovni jako jste byli zhruba před rokem, ať se snažíte sebevíc. A vlastně kdyby zaseknutej, většina z nás je na tom mnohem hůř než před rokem, kdy byl ještě feed chronologickej a obsah se opravdu dostával ke všem, co vás začali sledovat.

Ale zpátky k dokumentu a jeho aha-momentům. Když si v jeden moment ukázkovej instagramer převléká za popelnicí celej svůj outfit, aby na tom dobrý photospotu u Eiffelovky udělal víc různých fotek, většina sálu kroutí hlavou a nahlas si odfrkavá. Já mezi nima. Je to přece úsměvný. Jenže pak mi dojde, že nejsem o moc jiná. Sice si neměním outfit za popelnicema, abych mohla tvrdit, že jsem někde tejden, když tam jsem na odpoledním výletě, ale že si s Alex na výletě měníme na pár fotek bundy, abychom ty fotky měly jiný, to je přece skoro stejnej případ. Sice jen skoro, ale princip je stejnej.

Normální člověk by si u toho zaťukal na čelo a ptal se: Proboha proč? 

Influencer, respektive blogerka, si ale vzpomene například na to, jak byla Petra LovelyHair na pár dní v New Yorku a na všech fotkách měla tu jednu zimní bundu, ve které letěla. Opět, normální člověk by si řekl, že je to přece logický, proč by si člověk bral na pár dní víc bund, když jede jen s příručním kufrem? Jenže tady přichází střet toho, co je normální v reálným životě a co je normální na Instagramu. Petra tenkrát dostala neskutečnou vlnu negativních komentářů, které se vyjadřovaly k tomu, jak si jako blogerka může dovolit mít na výlet jen tenhle jeden outfit (respektive bundu, protože byla zima) a NUDIT tak svý sledující tím, že pořád koukaj na to samý oblečení - co na tom, že se fotí na samých cool místech ve městě, který nikdy nespí a kam se jednou chce podívat snad každej. Ty lidi to prostě nudilo. 

Tahle doba, kdy jsou nejsledovanější ty profily, jejichž fotky jsou jedna velká póza a každej, kdo se jen na vteřinu zamyslí, jak tenhle moment, co je sice ohromně estetickej a vizuálně vyladěnej k dokonalosti musel vypadat v realitě, je na hlavu. Proč stovky tisíc lidí vzhlížejí k někomu, kdo s sebou na dovolenou tahá papírový tašky z luxusních obchodů, prázdný lahve od šampaňskýho, motá do světýlek sebe, stůl i židle,  do vany si pohazuje lístky kytek, aby se v ní pak nechal vyfotit od mámy a objednává si kvůli fotce tuny barevnýho jídla, který nikdy v životě nemůže sníst a velmi pravděpodobně ani kousek ochutnat? 

Fake it till you make it. Opravdu? Opravdu se teď takhle dělá úspěch? A opravdu jsou pak tihle lidi šťastní - to by mě na tom zajímalo úplně nejvíc.

Ve světe teď prý získavají lidi status online celebrity tím, že si jednoduše za pár desítek dolarů nakoupěj tisíce sledujících. A taky lajky na každej příspěvek. A taky komentáře, skrz ruskej nástroj Commenter, kde se uživatel zaregistruje, předepíše si komentáře, které chce dostat a reální lidé, co jsou v nástroji zaregistrovaní také, mu tam ty komentáře pod svým jménem naklikají. Výměnou za to, že to funguje i obráceně, samozřejmě. I mean WHAT THE ACTUAL FUCK? Chápete, že to takhle ve spoustě zemích opravdu funguje? A že to značky neřešej a těmhle "influencerům" platěj nesmyslný částky za propagaci produktů, který ale reálně viděj jen tisíce botů a jen pár opravdových lidí. A že to Instagram neřeší. Že neřeší, že denně vznikaj tisíce falešných profilů. Že existujou programy, co celej den projížděj veřejný Instagramový účty a vytvářej z nich falešný účty, který potom prodávaj. A ano, i s vašima fotkama někde v tom bezedným světě jedniček a nul existuje falešnej profil, kterej se tváří jako vy, protože má vaše fotky a vaše texty. A co bude se všema těma fulltime Instagramerama, až firmám dojde trpělivost a přestanou si platit reklamu, která se dostane k více falešným účtům než reálným?


Tohle je ale nějaký dění ve světě a na nás uplně konkrétní vliv nemá, zatím. Co na nás ale vliv rozhodně má už teď, je to, co na Instagramu a dalších sociálních sítích konzumujeme. Co za profily vlastně sledujeme. Většina z nás otevírá Instagram hned ráno po probuzení, během dne ve volných chvílích a taky večer před usnutím. Trávíme na týhle síti, která byla - doufám - původně stvořena k vzájemný inspiraci a sdílení zkušeností, hodiny a hodiny času, který bychom mohli pracovat na našem vlastním štěstí, naší budoucnosti, naší práci, našich vztazích. Pokud by nám tyhle hodiny online přinášely opravdovou radost, chápala bych to. Ale přináší vám to opravdu radost? Protože mi spíš přijde, že kdykoliv se podíváme na Instagram, vidíme, že se má někdo líp než my. Že má hezčí postavu, víc času na cvičení, vydělává víc peněz a má tak dražší oblečení, navštěvuje hezčí hotely, má lepší foťák, umí líp vařit, má víc sledujících a víc komentářů. Tohle celý je tak strašně nezdravý, protože málokterej profil má v sobě tu inspirativní stránku. Málokdo ty krásný věci ukazuje tak, aby vás to nakoplo k tomu, víc se snažit a dostat se tam taky. A proto je to tak strašně nebezpečný pro psychickou rovnováhu každýho z nás. Pro vztahy každýho z nás. Přestože jsme všichni inteligentní a dokážeme si v dnešní době uvědomit, že to co vidíme na Instagramu nemusí být ani vzdáleně realita, i tak to má na nás všechny obrovskej vliv.

Máme potřebu posuzovat svojí úspěšnost a svý štěstí podle toho, kolik dostaneme lajků na Instagramu. Hroutíme se z mizerných dosahů, za kterýma stojí algoritmus, jehož cílem je donutit uživatele za dosah platit. Jsme nešťastní z toho, že se u našich fotek nemnožej komentáře a přitom je sami nikomu nepíšeme. A každej, každej moment, kdy se nám něco povede nebo jsme šťastní, potřebujeme sdílet, aby ta radost byla opravdová. Aby nám ty naše šťastný momenty někdo schválil. Aby to všichni věděli. 

Takže kde je ta hranice? 

Jak se máte jak konzument chovat, aby vám sociální sítě přinášely radost a ne pocit méněcennosti? A jak se jako tvůrce obsahu nenechat chytit do spirály demotivace, když vidíte, jak se ta síť vyvíjí a kam to celé spěje?

Add your comment

  1. Musím povedať, že toto je skvelý článok! Ja tiež stagnujem možno aj viac ako rok na tom istom čísle a naozaj je jedno, či človek pridá zmysluplnú foto so zmysluplným textom. Robím to skôr stále pre tú inšpirácu a pre tých pár ľudí, ktorí ma sledujú, pretože viem, že algoritmy dnes už nepustia a je to všetko zvrátené. Naozaj si mi z jazyka vytrhla myšlienku o tom, ako niektoré veci naozaj vyzerajú v skutočnosti...to s tými svetielkami okolo stoličky a na stoloch, kopa papierových tašiek, kopa farebného jedla...všetk mi to príde divné. Nechápem, ako môže niekto prísť do reštaurácie alebo baru a robiť takéto divadielko pre ostatých len preto, aby mali fotku. Ja osobne za také veci nie som a snažím sa byť blogerka, ktorá keď už odfotí outfit, bude autentický. Je to to, čo nosím normálne von, do mesta alebo na výlet a nikdy sa nikde neprezliekam ani neprezúvam. Ak idem v opätkoch, tak v nich ostanem... neznášam pretvárku ako vraviš prezliekanie sa za kontajnermi len aby to vyzeralo, že tam človek je týždeň.. No je to veru tak. Zvrátená doba a pritom som instagram vždy milovala kvôli množstvu inšpirácie, ktorá tam je, ale dnes to niektorí už preháňajú... Ja si svoje foto budem stále pridávať a je mi jedno, či tam budem mať 5 likov alebo 70, viem, že dnes sa s tým už nedá nič robiť. možno to raz všetko zanikne a bude po všetkom :) Vezmeme do rúk radšej knihu pred spaním ako sa o to snažím už aj ja.. :)

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkně napsané !!! ;-)

      Vymazat
    2. Souhlasím s Luckou, moc pěkně napsané. A přesně si taky říkám, jak to musí vypadat, když takováhle fotka vzniká... :))

      Vymazat
  2. Nejvíc mě pobavila ta část o cestovaní s taškama z luxusních butiků a lahvema od šampaňskýho. Ta velká černá taška chanel s bílou růžičkou už těch států projela alespoň 10, jak jsem na to koukala :D
    Nicméně super článek, máš naprostou pravdu! Já jsem se, jako běžný uživatel, už smířila s tím, že moje krajinky z cest moc lidí neuvidí. Ale pro influencery, které to živí a přitom chtějí být autentičtí (a neobjednávat si na snídani 10 croissantů a kilo jahod, lol), je tohle od instagramu a instagramových “pomocníků” vážně podpásovka.
    Domi, moc ti fandím, hlavně za to, jak jsi real!

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek. Přesně to jsou moje pocity. Chvilku jsem že všech těch fotek nešťastná, že nemám tolik peněz čas, oblečení a kdo ví co ještě, pak si říkám, vždyť chodím do práce, do školy, dělám tři sporty, nějaké osobní strasti nebo radosti se občas také objeví.. Tohle bohužel na instagramu není vidět, ale lide a. Predevsimdeti, kteří tam mají od mladého věku přístup mají hrozně zkreslené představy o životě a posunuté hranice. To mě děsí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, jedna věc je, že my si to zvládneme uvědomit (ale stejně tě to prostě vždycky trošku nahlodá), ale co ti mladší, co ještě nemaj porádně rozum a tohle budou považovat za normální stav.. :/

      Vymazat
  4. Dominiko skvělý článek. Já instagram mám ráda a vím že od těch změn algoritmu se mi některé příspěvky neukazují a cpe mi to jen reklamu od značek které sleduji též. Takže jsem se naučila chodit prostě jednotlivě každému svému oblíbenci.Sice ne vždy reaguji ale čtu si i ostatní komentáře když mě daný popisek zaujme. A nespoléhám jen na ten sběr všeho. Nějaký ten rok zpátky si pamatuji,jak se na české instagramové scéně řešilo to že mají někteří blogeři sledující fake followery. :-( Bylo to kontroverzní téma ale jak se říká na každém šprochu pravdy trochu. Můj pohled dnes...Všechno jde hrozně dopředu a bohužel má i tato scéna rub a líc. Já proto na instagramu dělám průběžnou čistku (z nějakých 300 jsem to stáhla na 180) tak jako se já sama měním a mění se mi i preference koho nebo co chci sledovat, co mě inspiruje. Sleduji lidi kteří jsou opravdoví, nemusím sledovat někoho kdo si po 150 koupil drahou kabelku apod. Ale někoho kdo tě třeba nakopne k tomu najít svůj styl v šatníku, ke sportu... a že to není jenom o tom být za každé situace "fancy" jíst a pít jenom to nejdražší apod. Ty jsi jedna z blogerek které bych nepustila, protože tě mám moc ráda a ráda koukám a čtu tvůj blog, bavím se u tvých stories. A moc ti přeju úspěch jak v této oblasti tak i v práci k kterou děláš. Mně instagram nepřináší pocit méněcennosti, vím že je to prostě svět kde se člověk chce ukazovat v pozitivním slova smyslu a ne když má den na prd. Ale právě ty a ještě pár mých oblíbených lidí ukazují i ten den na prd a toho si moc vážím. Chápu že někteří to budou mít třeba právě naopak že sledují ty lidi právě proto že si pořídili materiální radost a to je dokáže potom motivovat k pořízení té jejich vysněné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem uplně naměkko, děkuju moc! Čistka je super nápad, taky se do toho pustím. :))

      Vymazat
  5. Úchvatně sepsané! Musím souhlasit s každým slovem, bohužel. Jenže je to tak a ačkoli to lidé slyšet nechtějí, tak bude hůř. Ani si nechci představovat, jaké to bude za dob našich dětí nebo vnoučat. Buďme vděční za reálné okamžiky a přátelé.

    OdpovědětVymazat
  6. Vážně skvělej článek, Domi! Mám to úplně stejně, dosahy a čísla mám mnohem nižší než dřív, ale obsah stejnej nebo lepší. A mohla bych pokračovat. Často je z tomu člověku fakt zle, ale nadruhou stranu fakt odmítám se tomuhle přizpůsobovat :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  7. Já Instagram nemám. Nějak jsem si dřív objevila blogový svět a založila blog. A nechci virtuální realitě obětovat příliš mnoho času, tak jsem zůstala věrná blogům. Blog si píšu pro radost a to, že ho pár lidí čte je fajn bonus. Jsem ráda za odezvy (a proto i sama komentáře píšu), ale nijak zvlášť mne sledovanost netrápí.
    Největší nebezpečí všech sociálních sítí vidím právě v té iluzi dokonalosti, představy, že všichni žijí úžasné životy plné obědů v cool restauracích, kosmetiky, výletů "za hranice všechních dnů", značkového oblečení, dokonalých postav... A důsledkem může být zbytečná nespokojenost s vlastním životem. Který se ovšem žije v reálu a ne na IG, YT nebo FB.
    Film jsem neviděla, takže díky za odkaz, časem na něj kouknu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, zas a znova moc díky za dlouhodobou zpětnou vazbu! :)

      Vymazat
  8. Nejsem blogerka, ale měla jsem tu čest se s Tebou Domi jednou seznámit jako člověk člověku si rovný. A nehledě na to, čeho všeho jsme mi díky soc. sítím součástí, mě nevyjímaje, s tvým článkem soucítím a dávám ti za pravdu. Děkuju, že jsi mě dostala do bodu uvědomnění, že ten vnitřní pocit vlastního (ne)štěstí, (ne)úspěšnosti a chuti být a žít v reálném světě neřeším momentálně sama, a že takových lidí je víc. Smutné, ale skutečné jako ta radost z toho, kolik lidí si to díky tvému článku uvědomí taky.

    OdpovědětVymazat
  9. Clanek skvely, akorat mi prijde, ze zrovna z insta mas takovy ten "perfect" life i ty :D (dovoleny, fancy jidla, hadry apod...), tak mi to prijde takovy usmevny. Ale neni to mysleno zle, rada te sleduju, i tvuj blog (ten hlavne!), mas skvely, smysluplny clanky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím! Článek má super téma a rozhodně je to aktuální. Akorát mi připadá, že Domča právě "objevila svět," a to i přesto, že na skutečnost, že i ona sama často ukazuje život jaký ve skutečnosti není. A je fakt, že na její občas trošku povrchní nahlížení (ať už se to týkalo vlasů, šíleného cvičení apod.) ji tady spousta lidí opakovaně upozorňovala. I ona sama řeší, co ukázat tak, aby jí to ladilo s ostatníma fotkama do feedu (říká se to tak?)...takže článek super, pro spoustu lidí to může být skvělé "probuzení," ale myslím si, že Domča si občas nevidí na špičku nosu a pomíjí ty opravdu důležité věci v životě právě kvůli shora popsaným "starostem."

      Vymazat
    2. To je stejně zvláštní, že to takhle působí. Ale možný to asi je no. Já rozhodně neříkám, že mám špatnej život, vím o tom, že se mám hodně dobře a můžu si díky svý práci dovolit víc věcí, než lidi v mým věku, ale rozhodně se nesnažím to prezentovat jako perfect life a snažím se právě ukazovat i dost těch negativ. :) Moc díky za podporu!

      Vymazat
    3. Druhej komentář mi přijde jako zbytečný rýpnutí. Já ten článek nepíšu ve stylu, že to tak máTE vy všichni, ale je to tak MÁME, protože já jsem právě mnohdy uplně stejná a dělám si z toho zbytečně hlavu. Ale zase si stojím za tím, že neukazuju život takovej, jakej není a pokud ti přijde, že jo, dej mi, prosím, příklad, ráda pochopím, jak je to myšleno a dám si na to případně pozor.

      Vymazat
  10. Haha, Baru z fashioninmysoul asi moc ráda nemáš , viď ?!Ten popis jejího instagramu je dokonalý !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je mi jasný, že jste si pod tím všichni představili jí, ale to je zrovna jen českej příklad, ve světe takhle funguje spousta uživatelů. U nás si tuhle cestu zvolila Bára a evidentně jí to na tý světový úrovni zafungovalo. Já proti ní jako člověku vůbec nic nemám, potkala jsem ji na pár akcích, je to milá tichá holka, ale ten obsah prostě nechápu no. :)

      Vymazat
  11. Je to dobre sepsane, jen me irituje nespisovna cestina, gramaticke chyby a celkova valba ceskeho jazyka, ale to je asi tvuj styl :) Nerekla bych, ze je to nezdrave, zalezi na tom, jak prispevek vidi dany uzivatel. V pripade super fitness modelky - to pro me znamena inspiraci, vic drit a pridat mozna cviky, co cvici na a nejist nesmyslne kalorie a priblizit se ji. Ale stresovat se tim? ze je nekdo vic fit, ma designove kabelky etc - je to jen na uzivateli, jak to cele pojme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, ale málokdo si to uvědomí včas a udělá tu čistku tak pořádně, aby se opravdu nechal jen inspirovat.

      Vymazat
  12. Po dlouhý době přidám komentář, protože tenhle článek je fakt v dnešní době trefnej...
    Já osobně trávím na IG hodně času, což mě samotnou sice občas štve, ale snažím se s tím něco dělat :) každopádně ještě z dob blogování jsem měla ve sledování kupu blogerek, ať už českých nebo zahraničních a jednou jsem si řekla, že už vlastně ani nepoznám, čí ta konkrétní fotka je, pokud se nepodívám na přezdívku, protože strašná spousta je na jedno brdo. Papírový tašky, fotky z letadla, světýlka kam se podíváš - ano, jako první jsem přestala sledovat Báru Fashioninmysoul. Čím dál víc mi její profil přišel tak směšnej, že už jsem se tam pak chodila třeba i jenom pobavit, až mě ani to už nebavilo... :D
    Ale tak to šlo dál, projela jsem kupu holek a zjistila, že tohle "pozlátko" je vlastně tak strašně fake, že to vidět nepotřebuju. Tak jsem mazala a mazala a od tý doby stejně jednou za čas dělám čistku. Na druhou stranu, jak říkáš, je spousta kvalitních blogerek, který sleduju už dlouho, jejich obsah mám strašně ráda, ale ztrácí se mezi těmi mhoha tisícovými a vlastně pozoruju, že se neposouvají nikam dál, co se čísel týká. Třeba Jana z boulevarddeprague, ta má krásný fotky, reálný, naprosto obdivuju její talent na šití, ale pak koukneš na počty lajků u fotek a vždy jen kroutím hlavou...
    Na druhou stranu teď sleduju čím dál víc cestování, crossfitu a sportu obecně, interiérů a architektury a to mě baví!! Je potřeba si najít to svoje :)
    Na ten film se každopádně v HK chystám a už se fakt těším... celkově mám ale IG ráda a ten svůj profil beru jako takovou moji galerii, ráda se zpětně na fotky dívám a dělám to dost často, pořád to má prostě něco do sebe i přes všechny tyhle negativní věci, je to jen na každým, jak se k tomu postaví :) Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Baru, ráda tě tady zase vidím a jsem ráda za tuhle zpětnou vazbu. Tím spíš, že jsem od tebe byla zvyklá dostávat i tu negativní, právě v tom smyslu, jak jsem se občas posouvala jinam, než bylo správný a autentický. Takže děkuju a promítání si užij :)

      Vymazat
  13. perfektní článek. a musím uznat, že s ním souhlasím. dříve byl instagram jiný zábavný, inspirující, ale teď mě přijde spíše nudný. a zprávy tipu proč se snažíš, když máš tak málo sledujících už ani neřeším. vždy si řeknu, že jsem ráda, za těch svých pár sledujících, u kterých vím, že je můj obsah baví a vážně inspiruje.

    The world of makeup

    OdpovědětVymazat
  14. Pre mňa je Instagram komunikačný nástroj. Ako dostať ľudí na blog a YouTube. Stojím na minimálnom počte ľudí už dlho, svojich sleďovateľov poznám takmer všetkých po mene. Áno, chcela by som, aby moje myšlienky videlo viac ľudí. Nie som však ochotná ísť podľa "instapríručiek". Stále som naivne presvedčená, že ak niečo robím od srdca a baví ma to, tak si ma tí správny ľudia nájdu. Lebo ak ponúkate fejkovú osobnosť, tak sa nedčudujte, že Vás sledujú fejkový ľudia (toto je na margo TÝCH, ktorých si tu dnes veľmi trefne opísala).

    OdpovědětVymazat
  15. Mě to přivedlo na myšlenku, jestli - když už si propagaci příspěvku nebo profilu zaplatím - se to opravdu zobrazí reálným uživatelům, nebo mi naskáčou fejkové profily... Instagram sám o sobě rozhodně není poctivej svatoušek, je to byznys o peníze, ale doteď mě nenapadlo, že bych vlastně mohla platit za "mrtvé duše". Co myslíš, Domi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko soudit, ale možný to určitě je. Obecně se udává, že 10-30% návštěv na webech jsou boti, takže pro sociální sítě bude nějaká část určitě platit taky. Tím spíš, že ty falešný profily opravdu působěj reálně, není to prázdnej účet, takže to nějakej algoritmus těžko odhalí.

      Vymazat
  16. Skvělý článek, díky za něj! :) Vše zde popsané prostě na tenhle rozvířený fenomén sedí, bohužel. Chtělo by to i mezi influencery nebo vlastně rovnou všemi uživateli soc. sítí, Instagramu obzvláště, větší kooperaci namísto kompetice, která nám tu dře a ostatním místo radosti z inspirativního obsahu přibývají spíše komplexy, což je zcela zvrácené. Já sama jsem si už vyhodila profily spousty lidí, co začali v poslední době jet obsah jen dle algoritmů, tudíž nějaká inspirativní a produktuvní složka profilu se začala zcela vytrácet a účty začaly být tuctově identický. Takže strašně fandím těm, kteří už nějaký algoritmy hodili za hlavu a jedou si svůj originální a smysluplný obsah navzdory "stagnaci". Ještě jednou díky za tyhle řádky :)

    OdpovědětVymazat
  17. Skvělý článek, za který moc děkuji! Já sama Instagram používám hodně často, ale poslední dobou už ne tolik jako předtím. Musím přiznat, že na samotném počátku mého Instagramu jsem dělala vše pro to abych měla víc a víc sledujících, ale nikdy mě to nedotáhlo až k tomu, abych si je kupovala. Používala jsem hashtaghy tipu: likeforlike, followforfollow, atd... Mo dvou měsících využívání jsem ale zjistila, že mi je to prd platné a začala jsem přidávat fotky bez takovýchto hashtagů a najednou mi sledující skákali nahoru. Tudíž od té doby vím, že je to prd platné nějaký hashtag f4f atd...
    Je vtipné výdat nějaké Instagramery, kteří ještě na toto nepřišly a stále to používají. Stalo se mi také to, že jsem si udělala svůj vlastní výzkum u jedné nejmenované Instagramerky. Vedlo mě k tomu to, že na to kolik měla sledujících (70 tisíc), tak měla u příspěvků vždy kolem 500 likes. Já sama jsem tou dobou měla 9000 sledujících a měla jsem průměrně kolem 900 to se mi líbí u příspěvků, tak trochu mi to připadalo divné. Také dotyčná osoba sledovala něco kolem 2 000 lidí. V průběhu těch dvou měsíců začala sledovat dalších 400 lidí a každých čtrnáct dní přestala sledovat 200 lidí. Tak to už jsem pochopila, proč jí sleduje tolik lidí, ale jen málokomu se její fotky líbí. Sice si je nekupovala, ale začala je sledovat s tím, že by ji ten dotyčný mohl sledovat a pak po několika dnech ho nenápadně přestala sledovat. Doufám, že jsem to alespoň trochu dobře popsala a nestranila jsi se v tom. :D
    Každopádně tato dotyčná osoba před několika měsíci udělala čistku a už nějaký ten měsíc sleduje jen kolem 300 lidí a není jí vůbec divné, že najednou ztrácí i ona sledující a v jednu chvíli ze 70 tisíc měla 67 tisíc.
    Já jsem ráda, že mě sledují lidé, kteří mají rádi to téma, kterému se na Instagramu věnuji a rozhodně to nedělám pro sledující. Mně se sledující třeba už dva měsíce skoro nepohly, ale vůbec mi to nevadí samozřejmě mě těší ta fanouškovská základna, kterou mám a nerada bych je ztratila, jelikož i díky Instagramu jsem poznala spoustu nových kamarádů, kteří jsou naprosto skvělý. :)
    Přeji nádherný čtvrtek!
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, super článek. Rozhodně k zamyšlení a rozhodně k rozvedení několikahodinové debaty na všechny možné strany :-)
    Jako první bych chtěla reagovat na každého vztak k instagramu. Já jsem, asi se hodí říct, naštěstí, už fakt velká dospělá holka se zaměstnáním, dětmi a všemi těmi povinnostmi okolo, takže na ig a celkově sociální sítě mám minimum času a ani to tomu nechci investovat, Přidávám příspěvky sice pravidelně, ale ig většinou věnuji svůj čas v MHD, čekání na kluky u kroužků apod. ;-)
    Už jsem i hodně velká na to, abych byla typická ig cílovka, co se týká inzerce. Vážně nikdy bych si nekoupila pračku, sušičku či žehličku, kterou doporučuje kočka na ig (která navíc podle příchozích příspěvků nikdy nežehlila ;-)) ale i na menší věci si dávám pozor a vždy si produkt, co mě zaujme ověřím i z jiných zdrojů.
    Takže si myslím, že v mém věku mi ig přináší, to co má - zábavu, inspiraci, fotky ke kochání, nápady k cestování v rámci našich možností a když spadne nebo se na něj týden nedostanu, tak je mi to někdy ani nepostřehnu.
    Stejně tak jsem věděla už před vytvořením profilu, že sledujících bude minimum, protože moje téma profilu dnes lidi moc nebere a není to trendy a čím by se chtěli inspirovat. Navíc nejsem ochotná ´zaprodávat´ své děti a jejich soukromí a to si taky myslím, že dělá hrozně moc. Ale ig mi potom nabízí příspěvky podobné mým a našla jsem pár moc fajn podobných bláznů a jsem za to ráda.
    IG je určitě fajn pro malé začínající české / slovenské firmy, co dělají práci poctivě, kvalitně, rukama, prostě řemeslo. Těmto projektům moc fandím a je super, že díky ig najdou zákazníky. Stejně tak fotografové apod.
    Z čeho mi ale běhá mráz po zádech jsou ig a děti :-( Nejvíc ztracená a ´poškozená´mi přijde aktuální generace 11-16letých dětí. Vysvětlím - můj ročník a mladší rodiče (dejme tomu 80.ročník a výše) už taky část života prožili na sociálních sítích, s chytrými telefony a tak nějak chápou tu hru a pokud jim na dětech a jejich vnímání světa záleží, dokážou jim tohle všechno vysvětlit a naučí dítě s těmito věcmi pracovat a informace filtrovat.
    Ale starší rodiče byli tak nějak se svýma dětma hození do vody a myslím, že v tom neumí moc plavat. Plno z nich si chytrý telefon pořídilo až po třicítce, vlastně tomu moc nerozumí, plno těch funkcí nevyužívají a ig a jiné sítě jim přijde jako naprostý sci-fi svět bez významu. A nechají v tom ty děti plavat, protože sami neví. Např. známá 41let, holka ve 4.třídě, někde něco stahovala a začly jí do telefonu chodit porno videa :-((( malá holka úplně vyřízená, neštastná, telefon přestala používat, nechtěla jej ani zapnout, dlouho trvalo než na to doma přišli, bála se něco říct. Otázka na maminku - a vy jste ji neukázali kam nechodit, že nic nestahovat, aktualizace apod. Odpověď - když já tomu sama vůbec nerozumím, co se s tím telefonem dělá (podotýkám - maminka vyšší vzdělání, inteligentní, pracovitá, normální ženská)
    Jak takové dítě pak bude přijímat všechny ty nablýskané životy, stories, fotky z cest. Že jsou kolem ní stejně staré děti, které si vlastně ig a youtube vydělávají :-(
    Z tohoto je mi hrozně smutno a myslím, že osvěta a nějaké debaty na toto téma v tomto věku pro děti hrozně chybí.

    OdpovědětVymazat
  19. Super článek! Osobně jsem ráda, že rozmach sociálních sítí nastal až v době, kdy jsem řekněme ve středním věku :)) Takže sledování holek s našpulenou pusou, šampáněm a kabelkou Kors jde fakt mimo mě. Ale je mi líto těch náctiletejch, který z toho musí mít v hlavě guláš. IG miluju, ale sleduju jen zvířecí účty, fotografy co se zaměřují na přírodu nebo cestování. Žádný lidi, nebo minimálně, jen takový, co mi mají co říct (třeba zanormalniholky). Takže IG je pro mě radost. Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
  20. Já osobně na instagramu sleduju svoje kamarády a rodinu, svoje oblíbený magazíny, pro pobavení TMBK a pro přehled DVTV. Dřív jsem sledovala i několik blogerek, spíš pro inspiraci, ale časem omrzely, trochu mě prudilo vidět ve stories 20x denně cappuccino nebo avotoast, přestože oboje miluju. Občas, když se nudím, tak na jejich profil kouknu, ale jen proletim outfity, pokud ale převládají kousky, které se dají pořídit jen za celou výplatu, tak to bohužel pro mě moc inspirující není, sledování už zapnuté nemám. Dokument jsem neviděla, upřímně se ani nechystám. Instagram mě baví, protože jsem si ho uzpůsobila tak, aby mě bavil, a myslím, že to tak může udělat každej. Jestli někdo pojal instagram jako svůj zdroj obživy, je to prostě práce, a našla bych 1000 horších, než převlíkat se na focení u Eiffelovky. Pokud někoho uspokojuje vydělávat si tím, že dělá šaška před celym světem, ať to klidně dělá. Pokud existují firmy, který mají tak špatný PR, nebo přebytek financí na to, aby takovým cpali peníze za to, že jejich produkty uvidí tisíce falešných pfofilů, ať si to klidně dělaj. Je to (stejný jako v) podnikání - když si někdo udělá eshop a jen tam prodává překoupený nekvalitní čínský šmejd za desetinásobek a najde si klientelu, která je ochotná za to dát svoje peníze, proč ne? Jestli to dobře chápu, tak "pracovití" influenceři maj pifku na jiný "falešný" influencery, ale proč? Že jim přebíraj neexistující followers? Asi ne. Že maj víc peněz za míň práce? Asi jo. Taky z toho nejsem odvařená, ale takhle to v životě chodí. LUCA

    OdpovědětVymazat
  21. Pani, krasny clanek. Me chybi slova...

    OdpovědětVymazat
  22. Moc nevím, co si o tvém článku myslet. Message sama o sobě dobrá, ale nepřímo se navážet do jiných, to je snad pod tvoji úroveň, ne? Jen protože ty svoje fotky šteluješ o trochu míň než ostatní, neznamená, že to není stejně vtipný.

    OdpovědětVymazat
  23. Zvláštní, ale podle mě nic moc překvapivého. Aspoň pro mě. Jsem už starší a moc nevidím rozdíl v tom když někdo získá výhru v reality show typu bigbrother nebo vydělává peníze tím že se někde bizarne prevleka aby to nějak vypadalo. Beru to tak že je to prostě úsek. Jsem zvědavá kam do dospěje. Snad se doziju :) Nevím zda znáte seriál Black Mirror. Díl Nosedive ukazuje možnost kam by to mohlo dospět. A kdyby to tak mělo být tak jsem v háji 😁
    Dominiko vy jste stejně mladá podobný typ jako moje dcera. Kdysi jsem narazila na vas blog a zaujala jste mě. A pak jsem na vás zapomněla a pak znovu objevila a čtu blog teď pravidelne a líbí se mi jak jste se změnila v písemném projevu. Ale třeba váš instagram mě vůbec nebaví. Ale to je tím že mám jiné zájmy a taky jak jsem starší tak vlastně nerozumím polovině věci co sdilite 😁
    Myslím že odsuzovat to že si někdo kupuje hlasy je zbytečné. Když ta možnost je. A pokud je pro mě zásadní mít hodně sledovatelu ať už z jakéhokoli důvodu, tak celkem logicky využiji všechny možnosti.
    No to jsem se rozkecala. Pardon. 😁

    OdpovědětVymazat
  24. Bohužel jsem dokument neviděla, protože mi časově nevycházel, ale zaujal mě hned, když jsem si hledala, co by na Jednom světe stálo za to.
    Instagram používám fakt hodně a když bych si měla vybrat jednu appku, tak to bude vždycky Instagram. A jelikož moje touha není být nějaký influencer s milionem followerů, tak jsem si zamkla profil a povoluju si jen lidi, který znám. Takže mi docela dlouho trvalo, než jsem se smířila s tim, že holt moje fotky budou mít jen pár srdíček, protože mám jen pár followerů. Ale to přece neznamená, že bych z toho musela mít depku. Stejně tak jsem si to v hlavě nastavila u profilů holek, který maj snový postavy, vlasy a cestujou po světě... Instagram teď beru hlavně jako inspiraci a jsem za něj hrozně ráda, protože mě nakopává ke cvičení, vaření, milování přírody, chození po horách, zahradničení a hromadě dalších věcí, který by mě jinak ani nenapadlo zkusit. Často tam najdu super tipy na výstavy, koncerty a akce. Tohle si každej musí nastavit sám a pokud to člověk (jako všechno) bere zdravě, tak je to podle mě pořád nejlepší appka :D Teď se ještě snažím bojovat s tim, že když někam jedu, tak si to předem moc nehledám právě na IG, protože ty fotky jsou často tak přeretušovaný a kdo ví co ještě, že jsem skroo vždycky z danýho místa byla hrozne zklamaná, jelikož vypadalo úplně jinak.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤