What are you looking for?
středa 27. listopadu 2019

VÍKEND V BENÁTKÁCH



Mám za sebou dva dny v jednom z asi nejromantičtějších měst na planetě, během kterých se vystřídalo snad všechno počasí, co si umíte představit. Bylo to výživný, dobrodružný a strašně super. Tyhle víkendový výlety maj něco do sebe, rozhodla jsem se, že příští rok budu pravidelně kontrolovat levný letenky a takovýhle víkendy si plánovat častěji a doporučuju to každýmu. Tentokrát jsem totiž chytla letenky tam za 1000,- a zpátky za 400,-, což se mi zdá uplně top. 



V Benátkách jsem nikdy předtím nebyla, Itálie mě v podstatě nikdy moc nelákala - nejsem ten pizza pasta typ, žejo. :D Nicméně na víkend - proč ne?! Tohle moje "proč ne" mi tejden před odletem trošku rozhodil fakt, že byla polovina města pod vodou, byly toho plný zprávy i sociální sítě. Trošku jsem se teda bála, jak tohle vlastně dopadne, ale protože přes tejden voda opadla, nebylo nakonec co řešit.



Přiletěla jsem za tmy a že by bylo ve městě sucho, to se teda rozhodně říct nedalo. Lilo jak z konve, snad v životě jsem tak hustej déšť nezažila. Voda v kanálech byla úplně po okraj, ale celý to bylo neuvěřitelně magický i v tom dešti. Fascinovalo mě, že jediná doprava tam je po vodě. Žádný kola, motorky, auta, nic. 



Už při večerní procházce jsme si vytipovali místo na snídani (Farini) a osvědčilo se nám tak moc, že jsme tam pak šli i na oběd a další den na kafe a sladký.



Celou sobotu nám počasí přálo. Dopoledne sice občas byla nějaká přeháňka, ale byly to takový rychlovky. Zároveň byl odliv, takže hladina vody výrazně klesla a laik by řekl, že už je nebezpečí zažehnáno. Protože původně mělo celej víkend pršet, neměli jsme moc připravenej žádnej program a tak jsme využili toho, že je hezky a místo nějakýho dlouhýho googlení jsme prostě jen procházeli město křížem krážem, fotili a užívali si atmosféru. Už během prvních dvou hodin jsem měla jasno, že sem nutně potřebuju i v létě, kdy to zas musí mít uplně jiný kouzlo.
















Přestože obecně jsou Benátky na občasný povodně připravený, ty poslední měly takovou intenzitu, že některý obchody to uplně nezvládly a v pár uličkách to vypadalo dost apokalypticky.











Tahle fotka skvěle vystihuje moment kdy se molo, na kterým jsme fotili, ve vlnách hnulo tak, že jsem málem sletěla do vody a urychleně jsem se pak přesunula zpátky na pevnější zem. :D 











Spokojenost level milion.



S čím jsem ale spokojená vůbec nebyla bylo naše bydlení. Přes booking jsme vzali nějakej apartmán, kterej podle fotek vypadal fajn, ale v reálu byl naprosto tragickej, byla tam zima, bylo to špinavý, maličký a vzhledem ke sdílený chodbě a díře ve dveřích i naprosto bez soukromí. Byla jsem z toho tak rozmrzelá, že jsem se rozhodla booknout na druhou noc něco jinýho a protože hned vedle byl hotel  s pár volnejma pokojema, přešli jsme vlastně jen o dům dál. Do vyvoněnýho, značně holčičího (:DDD)  pokoje, kterej měl úroveň a já se tak mohla uklidnit. :)))







...možná bych si na tu Itálii i zvykla! ❤



Večer se ale i přes stále nízkou hladinu vody začaly stavět tyhle vyvýšený chodníky a obchody a restaurace montovaly zátarasy. Na hotelu nám řekli, že přichází příliv a že ráno bude všude voda po kolena a ať si ještě skočíme koupit waterboots. Při pohledu na to, jak rychle se pak hladina zvýšila a zas byla až po okraj, jsme si s koupí docela pospíšili a já se dokonce těšila na to, že budeme mít dobrodružství. Naštěstí jsem měla zpáteční let až skoro v noci, takže jsem nemusela řešit ani to, že může být město zcela dopravně odříznutý, protože pokud je voda moc vysoko, přestanou jezdit lodě, aby vlny nepůsobily v zatopených budovách ještě větší škody. Naneštěstí se mi ale taky povedlo si na mokrý kachličce zvrtnout nohu a přes počáteční "to je v pohodě, to bude dobrý" jsem se celou noc budila se slzama v očích, jak mě při každým přetočení budila bolest. Vzhledem k tomu, že jsem věděla, že další den budu v holinkách, jsem z toho měla celkem depku. 





No a když jsme ráno šli na snídani - já kulhající v plyšovejch hotelovejch pantoflíčkách - čekal nás tenhle pohled. 



Tak jsem pak snědla ibalgin, nazula holínky, přes ně navlíkla ještě vysoký waterboots, protože jsem podcenila výšku holínek a vyrazili jsme do ulic. 





Myslím, že z fotek celkem jasně vyplývá, že mě to celý dost bavilo. :D









Majitele těhlech obchodů už asi výrazně míň...



A mně nakonec bylo celýho města fakt líto. Protože dlouhodobě udržitelný to rozhodně není.



Dlouhodobě udržitelný nebyly ani ty waterboots. :D Kubovi se jedna prošoupala po první hodině chůze a protože měl jen tenisky, byla jsem tak hodná, že jsem mu dala tu svoji a vyhýbali jsme se místům, kde bylo vody víc. 



No nevim, kolik bych vážila, kdybych byla v Itálii na erasmu já. :D





Výlet to byl každopádně uplně boží, Benátky jsem si zamilovala na první pohled a už teď se těším, čím dalším mi Itálie učaruje... Už totiž odpočítávám čas do dalšího letu.






Add your comment

  1. Ahoj, mohla bys prosím napsat odkud/dát odkaz na tvé holínky, přesně s takovou výškou by mi stačily, do Benátek je brát neplánuju ;-) Díky, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, posílám, teď jsou dokonce v super akci: https://answear.cz/1457450-hunter-holinky.html :)

      Vymazat
  2. Jo a ještě jeden dotaz prosím, jak je to s velikostí u holínek Hunter? Když mám běžně 37-38, bude mi stačit 38 i pro případnou silnou ponožku? Díky, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo by, já mám takhle 38-39 a brala jsem si 39 - vešel se mi tam i oteklej kontík. Nicméně na Answearu si můžeš objednat oboje, vyzkoušet na výdejně, pokud jsi z Prahy a vzít si jen ty, co ti budou sedět.

      Vymazat
  3. Ahoj, u fotky "Spokojenost level milion" vypadáš zestárle, ale naopak tvá pleť je taková vypjatá. Chtěla bych se zeptat jestli si byla někdy na botoxu nebo na nějakém podobném zákroku, případně kde si byla. Nebo jestli obecně nějak řešíš vrásky, hlavně kolem pusy. Předem děkuju za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DDD Já nevim, je tohle fakt myšlený vážně? Vypnutou pleť tam mám proto, že se směju na plnou pusu, to je logický, ne? Ale abych odpověděla - ne, nebyla jsem nikdy na botoxu a vrásky zatím neřeším vůbec nijak.

      Vymazat
    2. Z toho věčnýho "do vztahu ze vztahu" už bych zestárla taky :-D
      Myslím, že to bylo myšleno tak, že právě při tom úsměvu tolik vrásek nemáš, i když se směješ naplno, ale vypadá že bys mohla mít. Nejspíš proto padla otázka na botox. Ale to snad ve svých letech nemáš zapotřebí :-) Hezký den, Anička

      Vymazat
  4. Benátky s výrazně větším množstvím vody než obvykle - to byl určitě zážitek, který se hned tak nepovede. Byť to třeba trochu komplikovalo život. Mně (teda hlavně mou drahou polovici) města, zvlášť takhle turisticky "profláklá" a velká nelákají (pro mne je ideální velikostí města Znojmo, Loket nebo Třebíč).
    A k těm dotazům si neodpustím nevyžádanou radu... Rozumím to, že některé věci nechceš veřejně rozebírat (ať už vůbec nebo v konkrétním okamžiku), ale pak je myslím řešením publikovat věci, u kterých lze čekat zvědavé (až nemístné ;-)) dotazy až ve chvíli, kdy budeš ochotná na ně odpovídat ;-).
    Měj se pěkně
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, máš naprostou pravdu, raději jsem to upravila a diskuzi smazala, nelíbilo se mi se tady v tom nějak rýpat. A děkuju moc za komentář! :)

      Vymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤