What are you looking for?
středa 24. března 2021

WOODWICK SPECIÁL

Jestli jsem na něco po tom covidovým roce expert, jsou to Woodwick svíčky. A spousta z vás to ví, proto se mě pravidelně v directu ptáte na doporučení těch nejlepších vůní. Je celkem problém, že si je nemůžete očichat v obchodě, protože i když náhodou je otevřeno, přes roušku toho stejně příliš neucítíte. Sepsala jsem vám proto lehčího průvodce jednotlivými typy svíček a co nejlépe jsem se snažila popsat svoje nejoblíbenější vůně, za který dám ruku do ohně. Ehm, poeticky řečeno. Všechny pořizuju skrz Notino, stojej tam zhruba o stovku míň než v kamenných obchodech. 


5 velikostí, 2 typy dřevěného knotu a další 3 způsoby vůně bez plamínku. 


1) Loď - nejefektivnější, nejvoňavější a logicky nejdraždí je právě tenhle model s knotem přes celou svíčku, který vytváří nejen praskavý zvuk jako krb, ale má i krbovej vzhled. Hořet vydrží 30-40 hodin a vytváří fakt nádhernou atmosféru. Já si loď zapaluju ve chvíli, kdy mám svíčku před očima (mám ji vedle televize, abych si ji užila) nebo když mám hosty a chci rychle provonět byt.

2) Velká váza - váza stojí obvykle podobně jako loď, ale vydrží až trojnásobně dlouho - 110-120 hodin. Nemá sice ten výraznej vizuální efekt, ale praská krásně a poměr cena-výkon je taky fakt pecka.

3) Váza střední - menší model, vydrží 55-65 hodin.

4) Váza malá - mini model, 20-30 hodin vůně.

5) Petite - tenhle 30 gramovej bobík je skvělej hlavně na otestování vůní. Když se na Notinu objevej novinky, který mi podle popisu přijdou lákavý, objednám si tyhle jako takovej test, hořej totiž 6-8 hodin a věřte mi, to zvládnete rozpoznat, jestli to chcete cítit každej den. Moji nejoblíbenější vůni Humidor, která podle popisu asi nikoho moc nenaláká mají i v týhle podobě.


Bezplamínkové varianty jsou vonné vosky, aroma difuzéry a vůně do auta. 


Základní péče


Mezi základní pravidla, jak se o svíčky starat (ne jen o Woodwick, ale o všechny tyhle dražší typy) je nechávat svíčku hořet tak dlouho, aby se rozpustil vosk po celé ploše a zároveň se svíčkou při hoření nemanipulovat, aby se rozteklý vosk nenabalil na knot a neutopil ho. Pro svíčky s klasickým (nedřevěným) knotem taky platí, že pokud je knot hodně dlouhý a pokud svíčka hodně kouří, je nutné knot zastřihnout, respektive ulomit spálený konec po vychladnutí ulomit konečky prstů. 

Na fotkách v článku uvidíte, že mám Woodwick doma ve všechny roční období (podle výzdoby na fotkách) a že tvořej neodmyslitelnou část mýho bytu. Stylově, zvukově a hlavně co se vůně týká. Při každým příchodu do bytu i do místnosti je to znát a já to miluju. 


Hlava, srdce, základ - cože? 


První, co z vůně cítíte je hlava, jsou to svrchní tóny, první dojem, který upoutá vaši pozornost. Po pár minutách přichází na řadu střední tóny - srdce. Ty se uvolňují pozvolna a společně s nízkými tóny (základ) určují charakter dané vůně. Nízké tóny (základ) původbí na čichové buňky nejdéle. Vůně vám samozřejmě nejlépe voní, pokud jsou všechny tři tóny v harmonii.


Co jsou teda moji favorité? Rovnou říkám, že nemám ráda příliš sladké vůně a nepotrpím si ani na květinové. Bolí mě z toho hlava. Pokud máte podobné (ne)preference, tipuju, že následující výčet bude něco pro vás. 


HUMIDOR - dřevitá vůně ambry, tabákového listu, pižma a kůže, za mě je tohle nejkrásnější vůně, jakou jsem kdy objevila, je lehce mužná, výrazná a krásně vyplní interiér, voní i chlapům, což se myslim hodí vědět


LAVENDER & CEDAR - dřevitě bylinná vůně, v základu téhle vůně je pačuli, ambra a světlé dřevo a v srdci šalvěj, jedle, levandule a cypřiš


LAVENDER - svěží bylinná vůně plná levandule (překvapivě) a eukalyptu


GOLDEN MILK - kořeněná nasládlá vůně, mléko s vanilkou v základu, doplněné o srdce s květinovými podtóny a bylinnou hlavou, nevšední, ale velmi příjemná jemná kombinace, kterou si jedu celou zimu


EVENING ONYX - opět dřevitá vůně, jedinečná kombinace jasmínu s černou orchidejí a santalovým dřevem, opět něco, co jsem nikdy předtím necítila a na dlouhé domácí večery je skvělá


FRASIER FIR - další dřevitá vůně, eukalyptus, hřebíček, ambra, cedrové dřevo, pižmo a dubový mech, velmi výrazná a přírodně působící vůně, kterou jsem objevila úplnou náhodou a strašně mě zaujala svojí "lesní specifičností"


TRILOGY COZY CABIN - kombinace tří různých vůní, které se postupně uvolňují a prostupují do sebe, jak se svíčka postupně vypaluje, skvělé na efekt i na vůni, která má opravdu útulný vibe jak název napovídá


Na následujících fotkách můžete vidět moje oblíbence v akci, minimálně jakou dělají parádu na pohled. Čichovej zážitek vám bohužel zprostředkovat neumím, ale tipy jsem vám dala a budu ráda, když se se mnou v komentářích podělíte o ty svoje. 


článek vznikl ve spolupráci s Notinem

Add your comment

  1. Díky za tipy na vůně, Domi! Já dostala k vánocům 2019 Warm wool loď a voněla krásně, ale ke konci už hodně těžce. Na tyhle vánoce jsem dostala Coastal sunset a miluju kolem ní i jenom projít! Jak kopeček jahodový zmrzky s trochou vanilky ❤️ Jako vosk jsem si koupila vanilku a ta teda taky voněla krásně. Letos si brousim zuby na Cozy cabin, tak snad zase nebude vyprodaná 🙏🏻 Na těchhle svíčkách miluju, že úplně stačí, když hoří chvilku a provoní celej byt na několik hodin ❤️ Měj se krásně :) Nikča

    OdpovědětVymazat
  2. Já měla od WoodWicku jen jednu svíčku - tu levanduli, voněla hezky, knot hezky praskal. Ovšem mělo to jeden háček - mé drahé polovici praskání knotu lezlo na nervy, takže jsem svíčku vypálila po chvílích, kdy on byl dýl v práci (nevím proč, ale k zapálení svíčky potřebuju, aby byla tma :)). Takže repríza s dřevěným knotem už nejspíš nebude. On si manžel nepotrpí moc ani na ty vůně, takže doma spíš využíváme normální svíčky do svícnů v různých tvarových a barevných provedeních. Navíc já jsem starý škudlil ;-) a WW fakt nejsou nejlevnější.
    V práci (když tam teda chodím, což už půl roku ne) mám aromalampu a používám do ní vodu a aroma olej (většinou od Saloosu) - tam naopak potřebuju, aby to vonělo (mám kancl na závodkou a jsem v něm sama, takže to nikomu nevadí). Moje nejoblíbenější vůně jsou litsea cubea, levandule a eukalyp.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Domčo, co se týče WoodWick mezi moje oblíbence patří rozhodně Vanilla & Sea Salt nebo pak pro mě naprosto typický skořicovo-jablečný vůně mezi které řadím Apple Basket nebo Cinnamon Chai :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Já si chtěla pořídit k Vánocům, to je doba, kdy jsem schopná investovat do dražší svíčky než čajovky, bohužel na Notinu, kde jsem dělala objednávku a chtěla jsem do počtu kvůli poštovnému, nebyly ty vůně, které by se mi líbily. Tak třeba letos.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤