What are you looking for?
pondělí 30. ledna 2023

LONDÝN POPRVÉ A ROZHODNĚ NE NAPOSLEDY

V Londýně jsem byla poprvé a tak se rozhodně necítím na to dávat vám tipy "co a jak". Rozhodla jsem se to teda pojmout vypíchnutím toho, co mě dostalo nejvíc, co bych určitě doporučila a co chci vidět / zažít / ochutnat znova. A pokaždý, když tam pojedu. 


A že tam chci být co nejčastějc.

Začnu ale hlavním důvodem tohohle výletu.

Pár měsíců před covidem jsem s mamkou chodila po nákupech v Praze a na budíku se mi rozeznělo "předprodej lístků James Arthur". Uprostřed konverzace jsem zmlkla a šla "bojovat" o lístky. James Arthur v Praze, po několika letech, to jsem prostě potřebovala nutně. Vítězný taneček po zakoupení lístků se ale díky covidu konal předčasně, protože koncert byl nejen odložen, ale rovnou zrušen s celou evropskou tour. O rok a půl později se ale spustil prodej tour po UK. A já, která vždycky chtěla do Londýna, prostě koupila dva lístky s tím, že všechno okolo budu řešit později. Celý to řešení jsem odkládala tak dlouho, až jsem se rozhodla jet sama a zjistit, jak takovej sólo výlet zvládnu a jak si ho užiju. Plán byly dvě noci, koncert a základ centra města. Když ale dva týdny předtím kousek od nás vypukla válka, moje odvaha vyrazit někam sama, se poděla ta tam a kdyby se mnou nakonec neletěl Jakub, nechala bych to celý propadnout, protože sama jsem už nikam nechtěla. A jsem nadšená, že to klaplo. Koncert byl fantastickej, na jeho hlas nic nemá a měla jsem celou dobu husí kůži, přestože jsem na sebe byla naštvaná, že jsem v rámci ušetření koupila snad ty nejhorší možný místa. :D Ponaučení pro příště a můžeme jít na místa, co se mi zaryly nejhloubš.
TRAFALGAR

Ještě nikdy jsem na žádným místě necítila tak silnej pocit štěstí z toho, že tam jsem jako právě v Londýně. Nic se nemuselo dít, nic jsem nemusela dělat, stačilo stát, koukat okolo sebe a dýchat ten vzduch a tělem se mi rozlil pocit naprostýho štěstí. Moc to nechápu, nikdy jsem to nezažila, ale bylo to okamžitý. Slýchám, že to mají lidi s New Yorkem nebo s Bali - well, já to mám s Londýnem. A došlo mi to právě na Trafalgaru, kde jsem zůstala vyjeveně stát a nevěděla, kam koukat dřív a do očí se mi cpaly slzičky. I jen z těch fotek ten pocit teď cítím znovu a strašně se těším, až tam zase budu. A budu! Dokonce už brzo!
Celodenní procházky a bloumání městem bylo o to příjemnější, že nám vyšlo opravdu skvělý počasí a pár dní bylo dokonce takhle modro a slunečno.
A já fotila každej druhej barák a moje nejčastější slovo bylo "jeeeeee". 

Nejkrásnější budova celýho Londýna je podle mě tahle katedrála a to, že Jakub vybral bydlení v ulici vedle ní, pro mě byl další z mnoha highlightů tohohle výletu. A Millenium bridge z týhle scény samozřejmě taky. Chtěla jsem po něm chodit každej den a byla jsem si tam i zaběhat. 

Bydleli jsme v Z Hotelu v nejmenším pokoji, jakej jsem kdy zažila, ale všechno bylo krásný, čistý a hlavně blízko a stejně jsme tam jen přespávali. Za mě teda super tip na ubytování, navíc se skvělou kavárnou hned vedle, kam jsme si každý ráno chodili pro kafe. 
SHERLOCK HOLMES MUZEUM

Zážitkem, kterej byl u mě umocněnej hlavně sledovaním Jakubovýho nadšení, bylo Muzeum Sherlocka Holmese. Ačkoliv jsme to společně nakoukali, já si samozřejmě polovinu věcí vůbec nepamatovala a tak jsem si nepotřebovala číst každej popisek u každýho vystavenýho produktu, ale nějak se stalo, že kolem nás prošly asi 4 následující skupiny vpuštěný dovnitř... 
Za trpělivost mi pak koupil tuhle záložku. Já jsem se samozřejmě rozněžnila nad tím textem a on mi pak řekl, že to nečetl, že vybíral podle barvy. To celkem přesně vystihuje náš vztah.

No nic, jdeme dál.


Jestli se moje láska ke kouzelnickýmu světu Harryho Pottera mohla ještě prohloubit, stalo se to právě tady. A šla bych tam zas. Jestli vám můžu dát jeden tip - dejte si na to co nejvíc času. Já jsem lehce (čti hodně) pokazila cestu (takže jsme místo půlhodiny metrem jeli hodinu a půl vlakem a o to kratší pak měli ten čas tam), takže jsme poslední části téměř probíhali a suvenýry jsme nestihli vůbec. Byl to ale magickej zážitek, celou dobu jsem si připadala jako malý nadšený kiddo, který neví, co sledovat dřív a jak si celej ten zážitek uchovat co nejživější. Vlastně jsem v některých momentech ani nevěřila, že se to děje.
Drak v bance (na fotce níž), byl pro mě navíc momentem, kdy ve mně hrklo tak, jakoby to bylo reálný a nevím, jestli jsem se za poslední roky někdy vyděsila víc než tam. Byla jsem v tý rozpadlý místnosti s ním sama a nečekala, že "vyběhne" dopředu a tak strašně jsem se lekla, že jsem panicky couvala ke zdi a slečna, co tam pracovala a viděla mě, z toho mohla mít Vánoce.  Tep se mi srovnával několik minut a věřím, že kdo jste tam byl, tak chápete, o čem mluvím.

Sky Garden je spíš asi takovej turistickej cíl, kterej jsem si prosadila. Přestože zrovna ten den pršelo a bylo fakt odporně, zážitek to byl hezkej, protože zaprvé výhled, zadruhé hodně kytek a zatřetí vlastně Londýn, jak se sluší a patří. Šedivej, deštivej, ale aspoň z pořádný výšky. Vstup nahoru je zdarma, jen je potřeba si ho včas zabookovat, tak na to případně myslete.
TRHY
Kdekoliv jsme byli, hledali jsme trhy poblíž. K nejznámnějšímu Borough Marketu se ještě dostanu, nicméně Spitalfields Market byl taky naprosto fantastickej - jeho stará i nová část. Ani nevím, jestli jsme víc času strávili u jídla nebo u módy, ale odnesli jsme si s Jakubem oba stejnou kabelečku od Poli&Jo.
A tohle ultrafotogenický místo jsou taky trhy - Leadenhall Market. Začínám mít pocit, že moje budoucí návštěva Londýna bude jen zkopírování tý předchozí, protože opravdu chci znova na všechny tyhle místa. 😅
NOČNÍ LONDÝN

Přestože jsem měla každej večer ještě před setměním tak bolavý nohy, že bych klidně šla spát v sedm večer, samozřejmě jsme neodolali i několika nočním procházkám, protože to má zase jinou atmosféru. A klidně i v dešti. Protože Londýn je láska (držela jsme se touhle větou dlouho, ale už to nešlo..)!
TOWER BRIDGE INSIDE OUT

Ikonickej Tower Bridge jsme si dali taky pěkně turisticky i zevnitř a bylo to náhodou moc zábavný. V Tower Bridge obchůdku jsme taky pořídili všechny suvenýry, protože tam měli top výběr.
KDE (A CO) JÍST (A CO URČITĚ NE)

Pokud rádi objevujete různý chutě, doporučuju se zaměřit na již zmíněný food markety. Jsou v každý části Londýna a za mě to dává největší smysl v rámci ochutnání maxima věcí. 

My jsme vlastně byli jen ve dvou restauracích. Ve Five Guys a v Circolo Popolare, což má snad nejkrásnější interiér, jakej jsem kdy viděla a taky plno lanýžovejch specialit. Dali jsme si churros s lanýžovou omáčkou a lanýžovou pizzu a zjistili jsme, že lanýžů se opravdu dá přejíst. 

Vysněný místo každýho food nadšence a neříkejte mi, že ne. Všechny ty vůně, barvy, chutě. Dokonalý! My jsme šli mimo jiné i do klasiky - fish and chips (doporučuju se řídit podle front, většinou do odpovídá výsledku) a do ústřic. Bohužel ale i do mořskýho ježka a to hodnotím jako nejhorší rozhodnutí celého výletu. Nebo možná celý mojí gastro-historie. Něco tak odpornýho jsem v životě nepozřela a tý chuti v puse jsem se zbavovala zbytek dne. NEDOPORUČUJU. 
POSLEDNÍ SLOVA

Myslím si, že jsem viděla docela hodně míst a hodně si jich i oblíbila. S Londýnem pro mě ale není srovnatelný nic. Byla to láska na první výlez z metra a myslím, že to na mě bylo vidět. Nemůžu se dočkat, až tam z toho metra vylezu znova, protože tahle lovestory musí pokračovat! A jestli tam máte nějaký vaše oblíbený místa, co byste mi doporučili, hoďte mi je do komentářů nebo do zpráv na Instagram.

🥰

Add your comment

  1. Ahoj Domčo, určitě doporučuji zajít k Buckinghamskému paláci nebo do muzea voskových figurín Madame Tussauds.

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký článek, ráda jsem si tebou Londýn takhle užila. V reálu mne velký města znervózňují a raději jezdím do hor a lesů, takhle na fotkách mi to ale přide krásný.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásne fotky! :) Ja som v Londýne bola raz a musím teda povedať, že ma vtedy veľmi neoslovil, no ako ho tak skúmam cez fotky iných ľudí, určite by som mu dala ešte šancu a rada by som sa tam pozrela a preskúmala ho viac :)

    FRENCHSTYLE | Sleduj ma na instagrame ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Krásne foto krásny Londýn ale aj krásna modelka .Vidno,že ste tam bola šťastná a to je fajn.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤