What are you looking for?
úterý 6. června 2017

ING. DOMINIKA LUKÁŠOVÁ



Jedu metrem a je ve mě maličká dušička. Pozoruju všechny ty lidi, co spěchají do práce, na kafe nebo jen tak do ulic. Je to pro ně běžnej den, úterý jako každý jiný, akorát možná odpoledne zmoknou, protože deštník si nikdo nese. A pršet má. Hodně. Je mi trošku mdlo a v duchu se bavím tím, jak dlouho se dokážu zabývat tématem deštníků, jen abych nemyslela na to, co mě za pár chvil čeká. Motám se i když sedím a přijde mi, že mám v hlavě uplně prázdno. Nejsem si jistá, jestli do sebe vůbec dostanu to kafe, pro který se chci cestou stavit. Pro mě je tenhle den strašně důležitej. Je to takový vyvrcholení mnohaletýho studia, spousty dnů strávených v knihách, psaním všemožných prací a učením se možnýho i nemožnýho. To všechno ve snaze to někam dotáhnout a mít nakonci týhle cesty titul. Ač byla třeba tahle cesta občas trnitá a nešlo to všechno samo, uvědomuju si, že jsem nikdy neopakovala jedinou zkoušku, nikdy jsem nerupla ani v žádným zápočtu, neměla jsem žádnou pauzu, nikdy jsem si nic neprodlužovala. Hádám, že je to tím, že jsem moc velkej stresař na to, abych někdy šla na zkoušku nepřipravená. Nikdy jsem nepochopila, jak se někdo naučí jen část otázek a doufá, že si je vytáhne - a vytáhne, jasně že, to by se ale mně rozhodně nestalo. I tentokrát jsem tomu věnovala hodně času, nicméně jistá si rozhodně nejsem. Vím, že ke každýmu tématu něco řeknu, ale bude to stačit? Budu mít hodnou komisi? Jak budou reagovat na dost nevšední téma diplomky? A co když si vylosuju něco, k čemu toho vím fakt málo a ještě se do toho zamotám?!



Sedám si se sojovým cappucinem před Cafefin, v uších mi duní přesně ten song, co jsem poslouchala, když jsem šla na bakalářský státnice (ano, jsem pověrčivá!) a zběžně prolítávám osnovy otázek. Jaký dvě si asi vylosuju? Doufám, že budou dobrý. Večer jsem už při posledním opakování měla puštěnou televizi a zrovna šel trailer na "Číslo 23", u kterýho jsem zbystřila, protože mi někdo říkal, že když to viděl, tak potom opravdu všude viděl ty 23. Hádejte, u jaký jsem zrovna byla otázky. 23, ano, nechápu! A tak jsme si s Kubou dělali srandu, že si to určitě vytáhnu. Pravděpodobnost 1:60. Moje první vylosovaný číslo? 23!!! Chápete to? Se mnou to samozřejmě málem seká (pobavením) a po druhý vylosovaný otázce se uplně uklidňuju, všechny nervy jsou tytam, jako mávnutím kouzelnýho proutku. Vím, že tohle umím. Nevyletím. Teď to jen uhrát na nějaký hezký známky a tak toho na potítku dávám dohromady co nejvíc, než na mě přijde řada. Na diplomce se pak sekáme pěkně dlouho, komisi marketingový využití blogu strašně zajímá, doptávají se mě na příklady i na dost osobní otázky, nad kterýma musím dokonce i sama přemýšlet, jak to vlastně je. Podnětný je to teda pro obě strany. Otázky projedem taky raz dva, zamotám se do jedný jediný věci, jinak zvládnu i všechny dotazy a po nějakých 20 minutách odcházím s širokým úsměvem a na prázdný chodbě si vyseknu vítěznou otočku s pěstičkou. JE TO DOMA! Nevím ještě za kolik, ale je mi to fuk. Mám to. Je to za mnou. Je jasný, že jsem inženýr. Dala jsem to. Všechny ty nervy a hodiny strávený u papírů se vyplatily. Jsem inženýr, panebože!!!

No a když se o dvě hoďky pozdějc dozvídám, že jsem vlastně šprtíček a dostávám samý jedničky, musím se smát na plnou pusu. Tohle jsem nečekala. Včera div nebrečím, jak to určitě nedám a pak mám samý jedničky? Tak nejsem já pako? Ale tak... hlavně, že to vyšlo. Já, Dominika Lukášová, jsem inženýr!

A vám všem bych chtěla neskutečně moc poděkovat za podporu, kterou jste mi za poslední týden dávali a za všechny dnešní gratulace. Jste úžasní, já jsem z toho už pár dní uplně naměkko. Vůbec jsem nečekala takovou smršť zpráv, přání, vašich zkušeností ani těch gratulací. Je naprosto nádherný vědět, že při mě takhle stojíte a prožíváte to se mnou. Děkuju. Děkuju moc.

























Košile, boty - ASOS / sako - DOROTHY PERKINS via ZOOT / kabelka - TOSCA BLU / 

Add your comment

  1. Ještě jednou moc gratuluji! A Krásný outfit v podobě nesmrtelné klasiky B&W fakt můžu ❤ Sluší ti to Dominiko!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky, moc gratuluju 😊 jsi šikulka. Mužů se zeptat jaky obor a kde jsi studovala? Preju krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuu, tyhle dva roky jsou studovala na VŠFS, obor marketingová komunikace :)

      Vymazat
  3. Nedelej z toho dramo. VSFS je zaplacena škola, to neni k chlubeni, prober se! Neznam nikoho, kdo by tam neodstatnicoval. Ty nejsi jenom afektovana, ty jsi i strasne domysliva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prosim tebe :)) to je zajímavý, že jen za to odpoledne, co jsem tam byla já, vyhodili 4 lidi. Asi máš špatný info.

      Vymazat
  4. Jsi fakt skvělá, moc moc ti to přeju. A to s tím číslem mě dostalo, někdy se takový věci prostě dějou. Asi ti to přáli i tam nahoře! Gratuluji Inženýrko Lukášová! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Gratulujem,Dominika!! Ja mám momentálne posledné dve skúšky v prvom ročníku na práve a dúfam, že po nich budem taká šťastná ako ty po štátniciach. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Gratulace i ode mne. A hodně štěstí do další etapy života :-)

    OdpovědětVymazat
  7. já bych ti chtěla gratulovat, jsi šikovna moc, ja ted pisu v ponděli písemku z matyky a už nemuzu to ani vidět, ale tys mě važně nabudila!!
    kež bich to jednou dotahla tam, co ty. JSi moc super.

    OdpovědětVymazat
  8. Jeste jednou velka gratulace Domi, moc sis to zaslouzila!!!!! Aspon vidis, ze se trvda prace vyplati. Jinak outfit super pasuje k clanku, haha. <3

    OdpovědětVymazat
  9. Gratuluju. Ale teda doufám, že jsi tam nešla takhle, ta dlouhá neprojmutá košile (ještě s tím klasicky "košilovitým" rovným okrajem) vypadá, jako kdyby sis zapomněla doma kalhoty...

    OdpovědětVymazat
  10. Grarulujem Domi :)
    www.veraparadis.com

    OdpovědětVymazat
  11. Moc gratuluju. Jen si myslím,že získat ze soukromé VŠ týkající se marketingu (neříkám,že to bylo easy) titul Ing. je docela degradující pro někoho, kdo vyjde z ČVUT,VŠCHT apod...
    Nemyslim to zle..

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas. Studuju VŠCHT, přítel ČVUT a dost mě štve, že vlastně získáme stejné ocenění :D

      Ale opravdu gratuluju!

      Lucka

      Vymazat
    2. Titul Ing. je uděluje všude, kde se dělají státnice z ekonomie, takže např. i na VŠE, která rozhodně neaspiruje na nejlepší školu (znám tam dostatek lidí, kteří říkají, že ta škola působí, že má úroveň, ale ve skutečnosti prý moc nemá, ale já sama to nemůžu posoudit). Jinak znám slečnu, která byla na bakaláři na VŠFS a na magistra odešla na VŠE a vydržela tam jeden rok, protože tak neosobní a hrozný přístup nezažila. Většina lidí ze soukromých škol si pochvaluje právě ten přístup a ochotu něco naučit. Každopádně ať už jde o jakoukoliv školu, veřejnou nebo soukromou, zastávám názor, že člověk se naučí a vystuduje to, co sám chce a sám si určí, jak moc se tomu chce věnovat ;) Znám spoustu velmi cílevědomých a chytrých lidí ze soukromých i veřejných škol, ale také spoustu těch, pro které to je jen titul a nedělají vůbec nic i na veřejných školách a těch je mi upřímně líto. Taky porovnávat VŠCHT a ČVUT s ekonomkou mi přijde docela nepoměr, viz. jak jsem zmiňovala VŠE, kde máš taky Ing.

      Verča

      Vymazat
    3. to Verča:
      VŠE je dost náročná škola, titul Ing. je na ní tvrdě vydřenej a stoprocentně zaslouženej (což se o soukromejch školách úplně říct nedá, co si budem). Rozhodně souhlasím s tím, že přístup je neosobní a dost hroznej, ale co se týče vzdělání, je VŠE na dost vysoký úrovni. Je nesmysl porovnávat titul třeba z ČVUTu a z VŠE, není to lehčí X těžší, je to prostě úplně o něčem jiným. V podstatě totéž, jako porovnávat, že někdo má Mgr. z matfyzu a někdo z pedáku. Stejnej titul, úplně z něčeho jinýho.
      B.

      Vymazat
    4. Já jsem právě taky z VŠCHT, možná proto mě to rozčiluje :D . Ale samozřejmě, může být člověk od nás, co má vystudovanou dá se říct těžší školu a v životě může být méně použitelný, než člověk ze soukromé VŠ.

      Vymazat
    5. Jako rozhodně nechci Domče kazit radost ze státnic. Je super,že to vše úspěšně za sebou :)

      Katka

      Vymazat
    6. Já nemůžu za to, že to není nějak víc rozlišený, nicméně asi se nestane, že bychom se hlásili na stejný pracovní místo, takže mi přijde uplně zbytečný to řešit. Stejně tak rozdíl mezi soukromou a veřejnou vejškou. Bc jsem dělala na veřejný, navazující na soukromý, dokážu si to teda sama srovnat, navíc jsem teď ani nestudovala prezenčně, ale zastávám názor, že je na každým, jak k tomu svýmu studiu přistoupí, "ochcat" to jde víceméně všude, ale pokud chceš aby ti to dalo i něco víc než jen ten titul, tak i to se všude dá. Je to jen o přístupu, vlastní snaze a vlastním svědomí. Takže bych tohle téma dál nerozvíjela, je zbytečný se tady začít urážet jen proto, že máme stejný tituly z jinejch škol. Každej si svojí školu vybral sám, tak není důvod kopat do ostatních za tu jejich volbu.

      Vymazat
    7. Původně jsem to ani nechtěla psát, protože myslím, že každá dřina zaslouží obdiv a Domča si určitě mákla, takže jí tímto moc gratuluju ;). Na druhou stranu si také myslím, že titul ing. by opravdu měli mít jen absoloventi technických oborů, prostě to k tomu patří. Nechci, aby to znělo nějak zahořkle, ale vyjít jako inženýr ze soukromé školy se zaměřením na marketing mi v porovnání právě třeba s ČVUT nebo VŠCHT přijde...no, trochu nezasloužené, protože vím, kolik úsilí to tam stojí. A za sebe můžu říct, že "ochcat" to dost dobře nejde :). Čímž nechci Domče kazit radost, užívej, tohle je jen můj názor na věc :). Petra R.

      Vymazat
    8. Já bych tohle zase tolik neřešila, dneska se každý normální zaměstnavatel samozřejmě zajímá o to, z jaké školy daný titul je a při hodnocení kandidátů to zohlední. Ale chápu, že titul člověk neprezentuje jen v CV, ale i jinde a tam to pak zavádějící je. Ale tak je to prostě nastavené a tečka. Já bych se teda třeba za titul ze soukromé školy, který je vlastně v důsledku "zakoupený", styděla, ale každý máme jiné cíle. :)

      Vymazat
    9. Na soukromou školu si člověk kupuje tak maximálně přijímačky, ne zkoušky a už vůbec ne závěrečnej titul, máte to nějaký zmotaný. Myslela jsem, že dnešní společnost je dostatečně znalá a moderní, aby dokázala konstruktivně vnímat tyhle rozdíly. I na VŠFS se vyhazuje jak na běžícím páse, spousta lidí si platí další a další semestry, protože to proste nedávaj a není to tím, že by byli uplně blbí.
      Mrzí mě, že jste tak strašně plní zášti a nepříjemní a máte potřebu mi zkazit radost z mýho úspěchu. Vypovídá to ale hlavně o vás, ne o mě.

      Vymazat
    10. Myslím, že to není o zášti, ale zkrátka o špatně nastaveném systému a je celkem logický, že ti znevýhodnění chtějí,aby se to změnilo. Mě vyhodili na UK ze státnic z ekonomie a učitel, co učí i na soukromce mi řekl, že tam bych to mela za 1,ale pro zachování prestiže UK mi to dat nemůžou. Jak psala slečna vyse, ještě že se to alespoň na vysoce konkurenčních pozicích obcas rozlišuje.Ale jinak smysl v soukromkách nevidím, dobrovolne asi nikdo platit nechce, tak je celkem jasný, proc tam jde, protoze to tady nefunguje zkrátka jako např. v Anglii, kde se soukroma škola rovna vysokém kvalitě vzdělání.

      Vymazat
  12. Vcera jsem taky udelala statnice mimochodem a take za jedna, ale narozdil od tebe jsem si nezapomnela kalhoty doma😃

    OdpovědětVymazat
  13. Strašně super, gratuluju moc, jsi šikulka!! :) A mám to stejně, taky se děsně stresuju, takže se zase na sebe můžu pokaždé spolehnout, že nějak to prostě asi dám... :D
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  14. Já gratuluji. Úplně si tu euforii vybavuju, i když je to už desetiletí! Skvěle!
    Add oblečení - jo, vypadá to, že jsi obhajovala v nemocniční košili, ale ok, já kdysi měla demodé polyesterový sáčko, takže mlčím.
    B.
    (ta původní B., ne ta nová nade mnou :D )

    OdpovědětVymazat
  15. To je presne to nejsmutnejsi, nekdo se sroti jak blazen viz lidi na CVUT,VSE a nekdo si jde pred komisi pokecat o blogu a ma ten samej titul.... Nic proti Domce, jen jsem chtela vyjadrit nazor, jak je tenhle system hrozne nefer a ze nic casto není tak jak zni...a chlubit se titulem Ing. bez zmineni skoly (viz clanek) muze bejt dost zavadejici...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vzhledem k tomu, že Dominika zmiňovala diplomku o marketingové využití blogu, tak aspoň já tušila, že na ČVUT nebo VŠCHT fakt neobhajovala :-)

      Vymazat
  16. No tak to jsi fakt dobrá, když uděláš státnice na soukromé škole po 10 dnech učení a ještě řekneš, žes tomu dala opravdu hodně. Ty bys třeba takovou medinu nebo práva studovat nemohla. Vždyť by tě zabilo, že by ses musela vzdát třeba na takové dva měsíce věčného vysedávání v kavarnách, focení keždého prdu a chození do toho vašeho elitního hubu. Dominiko, zamysli se nad sebou a nad tím, jak jsi do sebe zahleděná. Bývala si dobrá blogerka, měla jsi šmrnc, styl a byla si svá. Teď si jen tuctová blonďatá Barbie bez vkusu, co se nechá koupit reklamou a ten neustálý aperol a další "stylové pití" ti vypálil i veškeré mozkové buňky. Nejsem zlá, gratuluju ti k tomu tvému titulu, ale zamysli se třeba taky nad tím, že nemáš ten nejtěžší život, protože si jednou nebyla na blogerské akci nebo že sis musela do kavárny brát učení nebo že ses učila týden na státnice. Probůh, spousta lidí se týden učí na jednu zkoušku - ne proto, že by byli hloupí, ale proto, že jsou i těžší a důležitější školy!
    Pochop laskavě, že to tvoje neustálé fňukání a sebelitování už leze lidem na nervy.
    K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele já si taky občas říkám, že to Domča moc prožívá, ale zase je to upřímný a ona prostě taková je, takže je to na místě.

      A Tebe to evidentně taky baví to číst, když to čteš. Třeba si díky tomu pokaždé řekneš no jo, Domča vyšiluje, zatímco ja jsem pohodář a tyhle situace zvládám s přehledem a ještě na těžší škole. Ale o tom život je - každej je jinej.

      Já jí ten stres předtím teda rozhodně věřím a úspěch přeju a to, že mám inženýra (kterej s odstupem stejně nikoho nezajímá) z těžší školy s tím teda absolutně nemá co dělat. ;)

      Vymazat
    2. Teď si myslím, že to trochu přeháníte, nepřijde vám? Teď neobhajuju Domču jako blogerku, ale jako člověka, co má naprosto normální život... Já taky chodím do kaváren a taky si dám aperol a znamená to, že jsem nafoukaná a zahleděná do sebe? Každý má život takový, jaký si ho udělá. Každá škola je jiná, to už tu bylo řečeno a znám lidi, co se na veřejných školách učí na státnice týden a dají to s přehledem a nejsou to jednoduché školy... to znamená, že každý se učí tak, jak potřebuje a tak, jak mu to stačí. Jestli ti přijde, že fňuká, tak to nečti ne? Kdyť problémy, které má Domča máme každá a jestli ty ne, tak ti to přeju a upřímně (ale ne zle) ti to závidim, protože tak lehký život, bych chtěla mít taky ;) Taky fňukám, že se musím učit, ale zároveň chci mít nějaký sociální život, takže sebou to učení tahám všude a pak fňukám, že se mi nechce atd., takový je život. A nebyla by to nuda kdyby bylo vše tak lehké? Ten pocit, když člověk něco dokáže je totiž k nezaplacení! Jinak pro info všech, dělám v recruitmentu a na školu se kouká tak maximálně u technických oborů a ještě se kouká co dotyčný studoval a jaké projekty měl během studia a ne jakou školu studoval. Jinak všechny zajímá spíše praxe, zmíněné projekty a ostatní, rozhodně ne škola, maximálně tak obor, aby třeba do marketingu člověk šel z nějakého oboru, který je marketingu aspoň příbuzný.

      Vymazat
    3. Veroniko, tak to také dost záleží, kde pracujete. Pokud děláte pro personální agenturu apod., tak Vám možná i věřím. Klíčové ale stejně ve výsledku je, koho si vybere firma a o jakou firmu se jedná. Mezi svými kolegy nemám nikoho ze soukromé vysoké školy, co se týče čerstvých absolventů. Mám ale sama pár přátel, kteří soukromou školu mají a nemyslím si, že je špatné ji studovat. Minimálně ti, kteří na prezenční studium na škole jiné nemají čas nebo schopnosti, mohou alespoň nějakým způsobem vystudovat. Na druhou stranu si ale nemyslím, že se v nárocích mohou určité soukromé a státní školy rovnat. Asi bych to nebagatelizovala, ale pro ostatní komentáře - rozdíl tam patrně je. Nemusíme si tu vypisovat, jaké je na přijímačkách na určité školy síto. Kam myslíte, že neúspěšní kandidáti odchází? Poté zde máme další část osob, která školu nedokončí (nebo dodělají pouze část) a rozhodnou se pro jednodušší alternativu. Ve výsledku je vlastně úplně jedno, kde vlastně studujete. Jen je třeba se zkrátka smířit s tím, že některé ústavy mají větší dávku prestiže, a tudíž takové studium stojí i více úsilí a času. Nikdo to ale bohužel nemůže porovnat, protože neznám nikoho, kdo by si vybral studium dvou škol stejného zaměření ze státního i soukromého sektoru. Stejně tak ale málokdo asi posoudí, jestli je maturita z gymnázia a maturita z učňáku s maturitou stejně náročná. Každý si to domyslí podle sebe. Ve výsledku je ale NEJDŮLEŽITĚJŠÍ, co si z té školy pamatujete a odnesete. Možná lepší, když je z vás nakonec skromný, poctivý a šikovný instalatér, než pozér.

      Vymazat
    4. Já s Vámi Kateřino souhlasím, já se nechci hádat o školách. Vím moc dobře, že dostat se na veřejnou vysokou školu je těžké a když někdo chce něco studovat a nedostane se na veřejnou, tak jde na soukromou. Já nehaním ani veřejné ani soukromé školy. Přijde mi, že jdete proti mě, přitom já jen napsala (stejně jako vy), že nejvíc záleží na tom, co si z toho člověk odnese a jak se sám připravuje. Můj komentář byl mířený spíše na to docela ošklivé vyjadřování o Dominice.

      Vymazat
  17. Štěstí přeje připraveným, to přece nemohlo jinak dopadnout, Domi.
    Gratuluju paní inženýrko! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Gratuluju! Je jasný, že jsou těžší a lehčí školy, lehčí a těžší zkoušky, ale nesnášim tohle předhánění se v tom, kdo má titul víc zaslouženej, bože:D Nikdo nevíme, kolik přesně času tomu Dominika věnovala a i kdyby 10 dní, tak co je komu do toho, každý na učení potřebuje jiný čas, učí se jiným způsobem, pamatuje si víc ze studia a pod. U někoho jsou nejtěžší ty státnice, u někoho třeba zase průběžné zkoušky. Já se na některé u nás na LF taky učila měsíc, ale na státnice mi stačilo 12 dní, protože kdo se nešprtá jen aby prolezl, ale aby mu každý předmět něco dal, tak s těmi státnicemi problém nemá (alespoň u nás). Navíc řešit, jestli by zvládla právo nebo medicínu je uplně zcestný, každý si snad vybere to, co ho zajímá a čím se chci zabývat a neznamená to, že by nezvládl něco jiného:)) No každopádně mě magisterský státnice čekají za rok (snad, haha) a fakt děsně ti závidim tu úlevu, že už to máš za sebou:D A.

    OdpovědětVymazat
  19. Gratulujem!!! Tie topánky sú nádherné!! Prekrásne!!
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  20. Některé ty komentáře mě tady fakt rozesmívaj. Nechápu, že lidi nemůžou být chvilku milí a přát druhým úspěch nebo minimálně tu radost, kterou člověk má po takovémhle výkonu. A že si tady někdo stěžuje na srovnatelnost titulů, ale no tak, vždyt každý je na té škole kvůli sobě, protože si ji vybral, chtěl tam jít a šel tam i s tím, co to studium obnáší, tak proč se ted sakra navážet do lidí, co šli prostě jen svou cestou studovat něco jiného. Každý tu volbu měl a každý si mohl vybrat.
    MOC GRATULUJI K TITULU! Podle mě to je fakt úspěch a jde vidět, že jsi z toho fakt upřímně nadšená! :)

    EnthusiasTer

    OdpovědětVymazat
  21. Miluju lidí co se oháněj tím že "má škola je těžší než tvoje". Taková povýšenost co z toho srší. Jste si to vybrali tak si to studujte a necpete ostatním jak je to tezke. Máte co jste chteli.

    OdpovědětVymazat
  22. Už jsem ty boty obdivovala na instagramu, jsou úžasné! :)

    OdpovědětVymazat
  23. OMG :D komentáře lvl. 1000

    OdpovědětVymazat
  24. Je ti 23 a máš za sebou navazující studium? Nějak se nemůžu dopočítat, nemyslím tím nic konfrontačního.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi 24, jsem ročník 93 a ano, mám za sebou 5 let studia na VŠ. Neměla jsem žádnou pauzu, nikdy jsem nic neopakovala a tak to mám prostě nejrychlejc, co to jde ;)

      Vymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤