What are you looking for?
středa 6. července 2016

FOOD DIARY #1

Po návratu z Ameriky jsem se strašně těšila zpátky do svýho jídelního a cvičícího režimu. K tomu jsem si navíc koupila knížku Jídlo na prvním místě a přečetla jí rychlostí blesku, protože jsem ji byla schopná číst klidně i do tří do rána jen proto, abych už to všechno věděla a mohla se rozhodnout, jak moc se podle ní budu stravovat, jelikož se jedná o paleo a vše je tam naprosto božsky vysvětleno. Zatím jsem se rozhodla se nijak nevyhraňovat a vyzkoušet jen určitý změny a triky v jídelníčku. Například jsem vyřadila 90% sacharidovejch příloh a dávám si tak jedině občas batáty, jinak hodně zeleniny na všemožnej způsob, tudíž veškerý sacharidy přijímám formou právě zeleniny a samozřejmě ovoce, který miluju a být bych bez něj nemohla. Co pro mě ale je největší změna a nejlepší zjištění je to, že když si odpustím sladkou snídani a dám si vajíčka společně s nějakým dobrým zdrojem tuku, nemám pak přes den vůbec chutě, který byly často zabijákem mýho režimu a taky jsem mívala dost často hlad - teď už nemám. V knížce je to vysvětlený tím, že když si hned po ránu rozhodíme hladinu cukru v krvi, bude nám pak přes den mnohem víc kolísat. Já jsem dlouho tvrdila, že nikdy nebudu moct snídat vajíčka, protože už jen z tý představy mi nebylo dobře, ale 3 týdny hotelových snídaní mě to nějak naučily a já jsem si tenhle zvyk ráda přenesla i do normálního života. Akorát jsem to teda dost vytunila, haha. A svý oblíbený smoothie bowls si dávám k dopolední svačině nebo klidně  k obědu, když to tak časově vychází, přičemž ten klasickej masovej oběd si posunu na odpolední svačinu a pak ještě samozřejmě véča. A abyste si nemysleli, žádná dietka to rozhodně není, jen se snažím volit kvalitní potraviny a to i když mlsám - třeba raw dorty, sušená šunka vysoký kvality, ovocná zmrzlina a tak. 
No a konkrétní jídla Vám ukážu teď dál.

Míchaný vajíčka si smažím na troše ghee s cibulkou a kvalitní šunkou a k nim si udělám třeba tahle avokádo, zeleninu, špenát a nakrájím trochu sýra.

K volským oku si ráda dám ještě večerní Penam chleba (vysokej podíl bílkovin a tuků a minimální sacharidy) s pocitronovaným avokádem.

Někdy mám ale ráno na to sladký takovou chuť, že si k vajíčkům máznu ještě večerní chleba s rawtellou (lískový oříšky, raw kakao a kakaové máslo) a pokladu kouskama ovocem, což mě naprosto dokonale uspokojí.

Vytuněná varianta vajíček je paleo kaše. Je to uplně lehký vaření, nicméně kombinace pro mnoho lidí nesnesitelná, haha. Do hrnce k troše ghee nalejete kokosový mlíko z plechovky, přidáte strouhaný kokos a přihodíte tři vajíčka. Promícháte a děláte na mírným plameni dokud se z toho nestane kaše. V misce posypem paleo granolou (v troubě upečené kousky oříšků s kokosovým olejem, skořicí a raw kakaem) a přidejte trochu ovoce. Je to fakt zajímavá kombinace a já si jí teď dělám každej den, protože mě nikdy nic tolik nezasytilo a to se před dlouhýma dopoledníma tréninkama hodí.

Acai považuju za skvělou dopolední sváču.

A ten čokoládovej raw dort si taky moc často v Cacau neodpustím. Strašně mi chutná a navíc je vidět, že jsou to kvalitní ingredience, protože mi ho stačí jíst po maličkých kouskách a nemám potřebu ho do sebe strašně rychle naházet a už pokukovat po dalším, což je přesně to, co způsobujou dorty plný cukru a bílý mouky.

Citronovo-mátovej raw dort.

Domácí smoothie bowl aka moje asi nejoblíbenější letní jídlo ever. Dělám ji z půlky banánu a velký hrsti lesního ovoce, přileju neslazený mandlový mlíko a přidám dvě lžíce konopnýho proteinu. Nechám pořádně promixovat v mixéru a přidám posypky - chia, kokos, paleo granola a kosusek dalšího ovoce, který už je ale spíš hlavně pro efekt na fotku než že bych ho tam nutně musela mít a když to nefotím, tak ho tam zbytečně necpu, už tak je to ovocná bombička.

Na blogerských akcích jsou vždycky rauty. Ne vždycky se tam ale dá vybrat něco pro mě ideálního, o čož se snažím. Třeba ceasar salát s masem, trochu sýra, šunku, lososa. Houstičky většinou nechávám a oberu jen to obložení :D.

Od Aktinu mi přišel další balík a tentokrát jsem nadšená hlavně z plechovkovejch BCAAček, na kterých teď docela přežívám, protože po pár tréninkách s přítelem se zas nemůžu hnout!

Nejlepšíma úlovkama jsou ale jednoznačně tyhle dva - stoprocentní kešu máslo a rawtella.

Dostáváme se k obědům - tady květákové placičky (květák, vajíčko a trocha mandlový mouky) s batátama a rajčaty.


Hovězí maso miluju na všechny způsoby, je ale dost těžký na trávení, proto se tady speciálně vyplatí volit jen hodně lehkou zeleninovou přílohu. Já si ráda dělám mražený zelený lusky, který jen na chvíli hodím na pánev a osmahnu na sucho.

Kuřecí stehno se salátem s kozím sýrem.

Salát s avokádem, mangem a krevetama.

K odpolední svačině si dělám s železnou pravidelností proteinovou palačinku a nakazila jsem tím i mamku a přítele. Směs mám od My Protein, kde mají podle mě nejlepší složení, tu rozmíchám v mandlovým mlíku, osmahnu na ghee, potřu kešu máslem nebo rawtelou a přidám trochu rozmačkaných jahod nebo malin. Je to vynikající!

Květákový placičky k večeři.

Losos s chřestem.

Krůtí maso se špenátem, žampionama a sušenýma rajčatama v sojový smetaně na vaření.

I klasickej cheatday ale čas od času nastane - tady jsem si dala nealko mojito a jablečnej dort s karamelem. A pak ještě jeden v Crosscafe a pečivo do kina :DD. 

Grilování je můj oblíbenej způsob přípravy jídla v létě, doma jsme si teď dělali panenku, kuřecí stehna a křídla, cuketu a nechyběly ani švestkový klobásy z italskýho týdne v Lidlu. NEJ-LEP-ŠÍ.

Doufám, že Vás takovejhle náhled do mých talířů baví, protože bych články tohoto typu ráda zařazovala častějc, tak mi dejte určitě vědět a mějte se krásně!


Add your comment

  1. wow! it all looks delicious!

    xx
    lau
    www.malibluemymind.com

    OdpovědětVymazat
  2. Jeeee, food diary zboznuju a to jidlo nevypada jinak, nez proste bozsky! :D Hned bych si to vsechno dala! Ani nevim, co vypada nejlip! Co takhle vsechno? :D Asi budu vsechno ted zkouset doma a divat se na tvoje fotky, aby to vypadalo a chutnalo stejne! :D
    S laskouh
    Sandra ze ttp://www.shineoffashion.com/
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodně jsem pro zařazení těchto článků! :) ale měla bys na začátek každého dávat nějakou výstrahu, aby si člověk k němu vzal nějaké jídlo, protože ty chutě! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Do cizích talířů nahlížím ráda, zvlášť když jsou hezky vyfocený :-). Takže klidně další články tohoto typu...
    Jinak ale nejsem moc příznivec tendencí "přečtu knihu, začnu podle ní jíst" - ;-) - ono je tolik trendů, že by člověk na měsíc zas mohl najíždět na jiný systém :-). Ale mám pocit, že ty to bereš trochu s nadhledem (jako že se knihou nebudeš řídit do posledního písmenka), takže proč ne - a uvidíš, jestli ti to bude dlouhodobě vyhovovat. Já už jsem zjistila, že pro mne je cesta jíst všechno - a snažit se, aby to bylo v rozumném množství a slušné kvalitě... U čehokoliv jiného nevydržím dlouhodobě (a někdy mám i problém s tím množstvím ;-))

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to fakt bezvadně!! Čas pořídit domů kurník :D
    B.

    OdpovědětVymazat
  6. Já s tím jídlem taky budu muset brzy něco udělat, protože chutě mám pořád a někdy (často :D) jím, ikdyž nemám hlad. Ale prostě já na ty slané snídaně vůbec nejsem :/. Ale všechno tvé jídlo vypadá skvěle, miluju tvoje fotky!

    OdpovědětVymazat
  7. Ooo mňam!! Všetko vyzerá dokonalo ako z nejakej kuchárskej knihy. A ten jablkový koláč s karamelom. Och mňam ten milujem!!

    SASHA´S LIFE

    OdpovědětVymazat
  8. Achjo achjo Domco :( a ja myslela,ze tahle kniha uz je prekonana a ve fitness svete ze uz vi,ze i prilohy a pecivo jsou dulezity :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě je to hrozně individuální a každej si má najít to, co vyhovuje právě jemu :) a fakt teda netuším, k čemu by bylo pečivo důležitý, čímž neříkám, že si ho nikdy nedávám, protože mi fakt chutná a fakt si neumím všechno odpustit :))

      Vymazat
    2. Nevis proc je kvalitni celozrnny a zitny pecivo dulezity? Ok,hlavne ze jsi spokojena :)

      Vymazat
    3. Každý mýá svůj názor :) Já si taky myslím, že pečivo je k životu absoutně nepotřebné :)

      Vymazat
  9. Domčo, doporučuji si pustit tohle video:
    https://www.stream.cz/uservideo-693903/696407-earthlings-pozemstane-dokument-cz-title
    Vím, že jsi citlivý a milující člověk a přitom většina toho, co si dáváš na talíř, tomu neodpovídá. Asi to zní nesmyslně, ale zkus se nad tím zamyslet. Tohle nemá být žádné vnucování, jen když si psala, žes četla tu knížku o paleo, tak tohle je zase jiný úhel pohledu.

    OdpovědětVymazat
  10. Líbí se mi, že knihu nebereš úplně vážně - nebo spíš, že nejdeš do radikálních změn a nevyřazuješ rovnou vše, co je "zakázané". Já tyhle knížky nemám ráda. Neříkám, že všechny jsou špatné, ale spíš jich je tolik, že člověk pak už neví co by a snadno podle mě sklouzne k nějakému extrému. Já se řídím tím, co si mé tělo žádá a taky selským rozumem. Snažím se jíst zdravě, vyváženě a pokud mi něco nesedí, nejím to, i kdyby to byla sebevíc super potravina. Naopak, pokud mi něco chutná, dám si to. I kdyby jednou za měsíc. Ale nezakazuju si nic. Proč by vlastně jídlo mělo být zakázané že:) A nějaké odříkání příloh, proč? Čím pestřejší mám jídelníček, tím snadněji vždycky dosáhnu svého cíle - ať už v jídle nebo ve cvičení. Super food inspo, tyhle články mám ráda:)) Hlavně papej tak, aby ti to vyhovovalo a byla jsi šťastná!

    OdpovědětVymazat
  11. Domi, suprová inspirace!! Je fakt vidět, jak obrovskej posun jsi udělala ve stravování..pamatuju si, kdy tady vždycky byly jen starbucks kafíčka, dortíky a další neřesti a tohle..to už je jako jinej level, to ti teda povím! A všechno to vypadá naprosto dokonale a inspirativně.. :) Já stravu už tolik nehrotím, nehlídám si podíly sacharid, bílkovin atd..ale jím tak nějak furt střídmě, převážně zdravě a tak nějak podle toho, co moje tělo potřebuje nejvíc. Poslední dobou jsem ale hodně ujela a šíleně se to podepsalo na mým psychickým a i zdravotním stavu. Nikdy bych nevěřila, že když člověk má zajetej nějakej režim a pak z něj na chvíli vybočí, že se může začít cejtit tak špatně. Takový super ponaučení pro mě, že to junk food moje tělo prostě nepotřebuje!!!:D Těším se na další fitfood diary:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem koukala, žes teď měla na snapu samý mlsání, uplně se mi sbíhaly sliny! Ale je fakt, že to má strašnej vliv a že je to sice paráda v tý chvíli, kdy si na tom pochutnáváš, ale pak už vlastně ne :D

      Vymazat
  12. mnaam, všechno vypadá tak lákavě♥:)!!

    OdpovědětVymazat
  13. Hezká stravovací inspirace! Pro mě je paleo taky jedna varianta, kterou si ještě přizpůsobuju sama sobě - podle svých intolerancí apod. :) Sacharidy chci teď taky trošku víc omezit a zařadit víc zeleniny, protože se mi moje stravování dost zhouplo na level, kdy si hrozně ujíždím na rýži, quinoe a rýzových těstovinách :D Ale přesně jak už psali i holky přede mnou, hlavní je se cítit dobře a zdravě a nebýt do ničeho slepě zahleděnej :)

    FRECKLED style

    OdpovědětVymazat
  14. Já se nedivim, že vypadáš čím dál líp, když jíš takhle a ještě do toho cvičíš :P palec nahoru!
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Hned jsem si článek uložila, ať se k němu kvůli receptům můžu vracet. Je to fajn inspirace i pro mě, jelikož taky chci se sebou něco dělat. Knížku už jsem si objednala a taky koupila online kurz o paleo, takže hurá do toho.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤