What are you looking for?
neděle 17. července 2016

MINDSET UPDATE


Psát o jídle, o cestování, o oblečení - to  všechno je pro mě sranda a strašně přirozená věc. Psát o cvičení je pro mě ale stejně těžký jako byl samotnej začátek toho cvičení samotnýho. Je to nezvyk, něco naprosto novýho, kdy nevíte co a jak, bojíte se, že něco uděláte (napíšete) špatně a že se na Vás budou lidi blbě dívat. Spousta z Vás má ale o tyhle články fakt zájem a já musím uznat, že je i fakt chci psát, protože se cvičení a zdravej životní styl stal jednou z mých priorit. Tak jdem na to, ne? :)

Ve stylu mýho života se od začátku cvičení změnilo asi tak uplně všechno. Fakt od základů a jsem za to strašně šťastná. Našla jsem aktivitu, která mě baví, ve který se můžu zlepšovat, kterou můžu dělat sama i s kýmkoliv dalším, kde si můžu na pomoc najmout trenéra nebo si říct o rady příteli či kamarádovi, kterýho jsem ve fitku našla. Aktivitu, u který nejsou výsledky jen fyzický nebo jen psychický, jde to totiž ruku v ruce.

Naučila jsem se přemýšlet o jídle, necpat do sebe to, co mi dělá zle jen proto, že v daný chvíli na to mám neodolatelnou chuť. Naučila jsem se jíst kvalitní potraviny a taky vymýšlet proč je vlastně zdravý něco, co ani moc není. Naučila jsem se poslouchat svoje tělo a dát mu co si žádá bez toho, abych z toho měla výčitky. Naučila jsem se číst obaly potravin a zjistila, že pytlík mražených malin můžu sníst kdykoliv během dne, protože těch cukrů v nich je minimum, zatímco řepový a celerový chipsy z dmka NEJSOU zdravější alternativa jídla do kina. A právě teď tenhle článek sklouzává k jídlu, o kterém vůbec být nemá, ale ono je hodně pravdy na tom, že sport/strava je v poměru 20/80. Jedno bez druhýho prostě nefunguje, aspoň u mě ne. U mě se navíc jedno se druhým pojí a když mám rest-day, mám tendenci mlsat, zatímco když jdu dopoledne cvičit, ani mě nanapadne to pak pokazit nějakým Toblerone.

Zbavila jsem se studu ve fitku. Ze začátku jsem se snažila být neviditelná a kdykoliv se na mě někdo podíval, zčervenala jsem, jak jsem se tam cítila nepatřičně a nemožně. Nic jsem neuměla. A bála se zeptat. Teď už něco umím a na to, co neumím, se nemám problém zeptat. Nevadí mi být ve fitku plným chlapů, nevadí mi, že si občas nevím rady a směju se sama sobě, když se vztekám u nějakýho stroje, protože mi nejde upravit na moji výšku. Nestydím se, když mi přijde něco trenér opravit a naopak toho využiju k tomu, abych se zeptala na něco navíc. Ostatní nepozoruju se závistí, ale od hezkejch holek se snažím odkoukat cviky a jejich techniku.

Je pro mě skvělej pocit přijít do fitka a s pár lidma na sebe kývnout, protože se tady prostě vídáme často a "známe se". Je super se znát s recepčníma, vesele se zdravit s trenérama a je super, když tohle všechno mám jak ve svým pražským fitku, tak i v tom hradeckým. Miluju obě a na každým si najdu jen to nejlepší a ty tréninky podle toho točím a obměňuju. 

Ráda trénuju sama, pouštím si do uší svojí muziku, nevšímám si nikoho jinýho a jedu to, co mám předem naplánovaný. Nemám ale ráda rutinu a proto mě vždycky nejvíc nakopne, když mám třeba právě trénink s trenérem (což už je teď bohužel málokdy, protože moneymoney), s přítelem, kterej mi dá nový tipy a pochválí mě nebo s kamarádem, kterej si se mnou střihne extra hustej kruháč a naučí mě během jednoho tréninku milion novejch cviků.

Naučila jsem se kombinovat cvičení na strojích se cvičením s vlastní vahou, s využíváním různých pomůcek jako je BOSU, gumy, TRX, balón, kettlebely a další moje oblíbenosti. Naučila jsem se hlídat si tepovku a proto vím, že třeba běh je pro moje cíle poněkud nevhodnej - blbý je, že mě zrovna začal bavit. Zjistila jsem ale, že mi tepovka okamžitě vyletí strašně vysoko a tuk při nepálím. Proto je moje oblíbený potréninkový kardio chůze do kopce, bruslení nebo třeba v Extrifitu jsou teď výborný schody.

Vzít si do fitka kraťasy pro mě bylo pár měsíců zpátky naprostý sci-fi. Stejně tak mít jen vysoký legíny a sportovní podprsenku. Je úžasný, jak Vám pravidelnej pohyb dokáže dodat sebevědomí. Pochopila jsem, že člověk nehubne přes noc a že to prostě trvá, než se výsledky dostavěj, protože tělo se svých tukových zásob vzdát prostě nechce a bojuje s tím co to jde. Takže mi pak někdy přijde, že se měsíce nic neděje a najednou se ze dne na den vidím hubenější. Jakobych fakt zhubla přes noc. Stejně tak mám ale dny, kdy mi zas přijde, že jsem najednou strašně přibrala, že to není možný, že takhle přece nevypadá někdo, kdo tolik maká a hlídá si jídlo, kdo toho v jídel tolik omezil a svět se mi zdá strašně nefér. Naštěstí už se z toho umím docela rychle vzpamatovat a vím, co se sebou. Jako příklad bych uvedla třeba to, že z Ameriky jsem se vrátila strašně zavodněná z toho jídla, co prostě nebylo uplně oukej, ačkoliv se tak kolikrát tvářilo a nedostatku silový aktivity. Stačilo ale najet zpátky na svůj režim a za ty 3 týdny od návratu mám přes boky dole 3 cm. 
A taky to nakonec není vůbec o hubnutí, ale o tom, že chcete vidět svaly. A že ta chvíle, kdy děláte nějakej cvik a najednou ty svaly fakt vidíte, protože se zvětšily a zároveň už nejsou tolik obalený tukem, je k nezaplacení. Aspoň pro mě teda :)

Poslední věc, kterou bych chtěla zmínit je motivace a cíle. Každej máme svoje ups&downs a málokdy jsme se sebou spokojení (jestli vůbec někdy!). Je ale hrozně důležitý umět si nastavit cíle, co jsou pro nás splnitelný. Ten nejlepší je podle mě se cítit líp a vypadat líp. Protože toho prostě dosáhnete. Je to mnohem lepší než si dávat za cíl zhubnout tolik a tolik do určitý doby, nebo zvednout takovou a takovou váhu nebo uběhnout tolik a tolik km, protože se může stát, že Vaše tělo tak rychlej progres nezvládne a vás to strašně demotivuje. Já jsem si třeba usmyslela, že do Ameriky udělám shyb. No co myslíte, samozřejmě jsem ho neudělala a strašně mě to štvalo, nadávala jsem si, že jsem neschopná a že to přece není normální se ho za 3 měsíce nenaučit. Stačí pár takových neúspěchů a krize je na světě. Shyb neudělám pořád, ale už skoro-skoro-skoro a vím, že to přijde. A až to přijde, budu ráda, tlesknu si, že jsem to sama sobě dokázala a budu makat dál. Protože mě to baví. Každej trénink, každý zlepšení, ten pocit přitom i potom.
Věřte mi, že jakejkoliv pravidelnej pohyb Vám dodá sebevědomí, budete se cítit líp a budete šťastnější. Já mám z toho občas takovou radost, že si v týhle místnosti, kde je focena většina fotek, bláznivě zatancuju na song, co zrovna hraje v rádiu a já ho tam mám na plný pecky. Asi Vám ale nemusím říkat, jak vtipný/trapný je, když zrovna někdo vejde dovnitř :DDD. 

No, doufám, že se Vám tenhle upovídanej článek líbil a tento týden budem s Kubou fotit outdoor trénink, takže tady poprvé budou i nějaký tipy na cviky. Teda....snad!

Add your comment

  1. Super článok:) Ja som práve začala chodiť do fitka, nikdy pred tým ma posilňovanie nebavilo a teraz? Kúpila som si ročnú permanentku a teším sa na každé cvičenie ako malá:) Je to naozaj veľký relax. Mimochodom, máš veľmi pekné legínky tie maskáčové a sivé z 3. foto :)

    OdpovědětVymazat
  2. Opět bomba článek :) Můžu se zeptat odkud jsou ty pěkný maskáčový legíny ?:)

    OdpovědětVymazat
  3. teda, vazne si hodne zhubla a na tech nejnovejsich fotkach je to neskutecne videt. Je strasne super, ze byt fitnesska je ted "in" a lidi se zajimaji vic o jidlo, protoze je v mode konecne neco, co lidem pomaha a to je strasne dobre) Nerada sleduju holky co to prehani, nebo nechapu, ze si nekdo zakazuje uplne vsechno + nejaky sugar free a paleo, to mi prijde uplne nesmysl. Nic se podle me nema prehanet. Samozrejme, kazdy ma jine telo, kazdymu vyhovuje neco jinyho...
    Tak hlavne pokracuj, vypadas vyborne:)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc povedený článek! Dodáváš mi motivaci začít zase cvičit! :D Jinak ty první legíny jsou prostě och! :O

    EVERYTHIN KATE

    OdpovědětVymazat
  5. Vazne uzasny clanek, strasne me bavil cist! Opravdu! A mas pravdu, je to neuveritelnej pocit po sviseni, kdyz vis ze si pro sebe udelala neco dobryho! Treba ja jsem vcera ubehla 40minut na pase, vim ze to neni nic extra, ale pro me je to fakt uspech a byla jsem ze sebe docela spkojena, ale venku bych to nedala! Haha
    Stejne jako ty chces/musis zhubnout, ja pribrat, takze preju nam oboum hodne stesti! :D
    S laskou
    Sandra ze http://www.shineoffashion.com/
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  6. Strasne ti to slusi a clanek je perfektne napsanej, hezky se to cte :). Jen drobnost... precti si po sobe to o tom ,,jakykoliv pohyb, ktery vas bavi, je super" a pak tu cast ,,bavi me behani, ale lita mi tam vysoko tepovka"... :). Hele, z vlastni zkusenosti... na tu tepovku se uplne vykasli. Ten vyznam je tam dost relativni a ver mi, ze i kdyz ti lita tepovka, bude to mit efekt. Krome toho je to zdravy na srdce i pro telo celkove. Ja osobne nejvic hubnu prave ted, kdy jsem si tohle prestala hlidat a delam sport, kde mi ta tepovka vylitne tak, ze bych snad i rozbila sporttester. Nejde jen o spalovani v tu chvili, ale prave citim, jak se mi tim zrychluje metabolismus, ze to spaluje i v dobe necinnosti... Beh je super, neboj se toho :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Domi, naprosto souhlasím s tímto komentářem, sama jsem ti to chtěla napsat, ale pak jsem se zarazila, že jsem na tom přece jen jinak, o úpravu postavy mi nejde a trénuju jen a pouze pro výkony, radost, relax atd. Ale taky si myslím, že tepovka nehraje zas takovou roli, je na to plno různých názorů, ale z vlastní zkušenosti bych se podepsala pod tento :-) Když tě běh baví, běhej bez ohledu na tepovku :-)

      Jinak ještě díky moc za články z Chicaga, psala jsem ti o tipy k fotce na instagramu, teď jsem se konečně dostala k tomu si to přečíst a hned jsem pár si pár míst připsala na seznam :-) A po prohlídnutí fotek se tam těším zase o něco víc :-)

      Vymazat
  7. pekný článok :) sama som začala pravidelne cvičiť od začiatku roka a už si bez toho neviem svoje rána predstaviť! Nič sa nevyrovná pocitu, keď ti telo postupne silnie a sama to na sebe cítiš ako sa posúvaš. Posielam obrovský palec hore a určite pokračuj v písaní o takýchto veciach :) osvety nikdy nie je dosť!
    LadyinBlack

    OdpovědětVymazat
  8. Super článek, víc takových ;-) A moc ti to ve cvičebním sluší :-)

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Ty maskáčové legíny jsou super! :) By Corra

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤