What are you looking for?
pondělí 4. dubna 2016

FOOD IN PICTURES

Ahooooj! Zdravím Vás u příspěvku o jídle, do kterýho se mi popravdě během posledních cca 10 dnů vůbec nechtělo, protože jsem měla totální krizi - jídelní a v návaznosti na to i cvičící a teď jsem dokonce už snad pátej den bez jakýhokoliv většího pohybu. Hrůůůůza. Do toho jsem samozřejmě měla strašný chutě na sladký a v deset večer jsem u jednoho dílu Game of Thrones byla schopná sníst pytlík mraženejch malin a půlku kyblíku zmrzliny. Byla jsem na sebe naštvaná hlavně proto, že jsem tady asi dva týdny zpátky s velkou slávou vyhlásila, jak začínám konečně zdravej životní styl a přitom jsem to pak uplně zazdila. Největší procitnutí jsem ale měla ve chvíli, kdy mi došlo, že dřu 5x týdně ve fitku, domů sotva lezu a rozdíly na sobě vidím minimální. No a pak jsem si taky v Tatrách povídala s Eliškou z Timetofit, které má totálně #dreambody o tom, jak ona jí a co radí ve fitku svým klientům a řekla jsem si, že tentokrát o zvládnu. 1.6. letím za bráchou do Ameriky a do tý doby chci být aspoň v nějaký formě. Připravila jsem si proto článek o tom, co jím teď (a nemyslim zrovna ty zmrzliny!), společně s pár tipama pro Vás.



Mám dojem, že spousta lidí začala stejně jako já - pustila se do posilování a kardia a čekala, že z toho něco bude. A ono jako něco je a bude i dál, jenže pomalu a málo a to člověka prostě štve. A pak musí chtě nechtě začít konečně poslouchat maminku/přítele/trenéra, kteří tvrdí, že strava má poměrově mnohem větší význam než samotný cvičení. Takže strhat se ve fitku a přitom si dál jíst čuňačinky (a je jedno, jestli milujete McDonald, Toblerone v posteli nebo "jen" pijete sladký nápoje), to ty výsledky prostě nebudou. Já se od začátku svýho cvičení průběžně fotím - a upřímně Vám říkám, že se mi chtělo brečet, když jsem srovnala fotky za skoro 3 měsíce a neviděla jsem skoro žádnej rozdíl. Proto jsem si taky řekla, že na to půjdu jinak a dám do toho všechno. Tak jsem se zas vyfotila, změřila a zvážila a protože moje mamka pracuje ve Světě zdraví, jak už jsem mnohokrát zmiňovala, dozvěděla jsem se o možnosti absolvovat tam vstupní prohlídku, kde Vám za pouhý dvě stovky udělají komplexní diagnostiku (tj. poměry tuku, svalů a vody v těle, BMI, pocitový věk těla, atd.), dozvíte se, jak by to mělo být ideální a dostanete individuální tipy pro Vás jídelníček podle vašich potřeb a cílů. Kuba se svým fitkovým parťákem na tuhle konzultaci choděj vždycky na začátku a na konci každá objemový i rýsovací fáze, aby pořádně věděli, jaký se v nich udály změny a i já tam plánuju zajít, protože samozřejmě ne všechny změny jsou viditelný na fotce. A přestože se psychicky cítím mnohem líp než když jsem se nehýbala, udělalo by mi velkou radost zjistit, že i nějaký ty svaly tam nabývají. Chtěla jsem Vám to teda rovnou dát i jako prima tip do začátku a další motivaci k zlepšování. Stačí kliknout na Svět Zdraví a tam se na červeným tlačítku OBJEDNAT objednat (:D).

No a Teď už začnem tím jídlem samotným a to rovnou snídaněma - ty mám totiž nejradši, nejvíc si je užívám a nejvíc se na ně těším. Už jste si asi všichni všimli, že mými favority jsou mugcake (recept TADY) a ovesná placka (recept TADY). Proto je tady hned několik fotek toho rádoby stejnýho jídla... Mně to je totiž vždycky líto nevyfotit, vždyť je to tak pěkný :D.

Čas od času mě přepadne chuť na slanou snídani - to hlavně, když mamka přinese teplý kaiserky, po těch se můžeme všichni utlouct a tahle kombinace s tvarohovou lučinou a nasekaným medvědím česnekem byla tak dokonalá, že se mi sbíhaj sliny ještě teď.

Přesunem se k dopoledním svačinám... Často hned po snídani vyrážím pryč z bytu a ne vždy (respektive skoro nikdy) si nestihnu (nebo se mi nechce) udělat svačinu. Proto beru často za vděk Ugovou salaterií, kde nově začali dělat právě i svačinky - třeba žitnej chleba s avokádem, sýrem a granátovým jablkem, mňám! Výborný mají i wrapy, polívky a u mě celkově vede chřipkobijcový smoothie s avokádem.

Další parádní variantou jsou pro mě raw tyčinky. A to hlavně tyhle proteinový, který můžu klidně sníst i odpoledne, aniž bych z toho měla výčitky. Objevila je moje mamka na nějaký konferenci v práci a já jsem na ně potom náhodou dostala nabídku na recenzi. A protože mi fakt chutnaly a fakt jsem si je oblíbila, běžela jsem si po snědený testovací dávky koupit ty svý nejoblíbenější do zásoby.

Geniální dopolední svačinou je pro mě i acai na tigela z Cacaa.

Když chodím před školou do fitka, pokaždý s sebou mám hodně pití. Mezi tím většinou nechybí ani Pure Coco, který jsem si taky hrozně moc oblíbila a je to taková pohodlnější varianta mladýho kokosu, do kterýho se strašně blbě dostává - musím ale uznat, že pak chutná líp než tohle.

Další sváčou, kterou bych klidně volila na odpoledne je chia puding. Zkoušela jsem ho zatím jen jednou a přidavám se teda k lidem s názorem, že mnohem líp vypadá než chutná :D. Musím ten recept teda nějak poladit, než ho s Váma budu sdílet!

Raw čokoládová pěna je jen rozmixovanej banán, avokádo a raw kakao a to celé posypané nasekanýma oříškama. Kaloricky dost náročný, ale taky zdravý a nejlepší asi jako varianta malýho dezertu, když Vás honí mlsná.

Mamka mi jednou před cvičením udělala smoothie z jablka, řepy, matcha tea a konopnýho proteinu. No řeknu Vám, tuhle kombinaci už asi nikdy víc. Konopnýmu proteinu chci dát šanci, už ho mám dokonce objednanej, i když je dost hnusnej, ale spíš ta řepa... ta je pro mě něco strašnýho.

V souvislosti s jídlem musím samozřejmě zase zmínit i Aktin, ze kterého mi chodí moje nejoblíbenější balíčky. V tom posledním jsem ocenila hlavně mandle, kterých není nikdy dost a jsou taky super svačina (pár kousků, samozřejmě!), kokosovej olej, kterej s Kubou používáme jak na vaření, tak i na vlasy a péči o pleť, pistáciový máslo na snídaně a hlavně proteiny.

U mě zatím stále vede karamelová příchuť, ale už si brousím zuby i na banán, kterej si dávám ve fitku, když si zapomenu vzít svůj z domova.

Nejpraktičtější věcí jsou tyhle lahvičky s předpřipravenou dávkou. Patřím totiž k těm lidem, co jim dělá obrovskej problém si po příchodu domů vybalit z tašky krabičky od jídla, lahve od pití a shakery. Nedávno mě ale z tohohle zlozvyku vyléčilo to, že se mi zbytek BCCAček vylil do tašky s bílejma botama a já je doteď nedala do původního stavu. Každopádně pro podobně líné duše doporučuju přesně tohle!

Jednou z věcí, co jsem vyzkoušela už před dlouhou dobou, jsou proteinový palačinky. Překvapilo mě, že mi fakt chutnaly, vůbec to nebylo nijak chemický, čehož jsem se zprvu bála a proto je HODNĚ nazdobila. Další pokus už byl ale beze strachu a jen s pár kousky ovoce. A stejně paráda.Ty si teda jistojistě pořídím znova.

A přesunem se k obědům. Stejně jako málokdy zvládám doma svačit, málokdy doma obědvám. Většinou jsem totiž celej den někde mimo byt. Obědy si teda chystám i s sebou, ale Vám jsem chtěla ukázat to, co si teda dávám, když jím někde ve městě. S mamkou jsme teď třeba byly v My Raw Café a obě jsme zvolily pizzu.

Kotleta se zeleninou v Národní Nálevně.

Steak z lososa a grilovanou zeleninou z Cacaa.

V kavárnách mám víceméně pokaždý chuť na dortík, když mám ale hlad a v nabídce je něco jako v La Bohéme - tmavej chleba s rukolou a uzeným lososem, je to pro mě taky moc příjemná volba.

Doma si k večeři dělám hlavně saláty. To mě naučil Delmart, kde to miluju. Ideálně si dělám polníček se zeleninou a do toho třeba mozzarelu, parmskou šunku, sušený rajčata, trochu semínek a zakápnout olivovým olejem.

Mamka mi zas udělala vynikající salát s uzeným lososem a vajíčkem.

Caprese jako večeře při večerním holčičím posezení.

A ještě jeden domácí salát s balkánským sýrem a k tomu nejmilovanější kokosová voda.

Taaaaak. A je to. To byl docela výživnej (doslova!) článek, co? Doufám, že se Vám líbil a určitě se budu těšit na nějaký Vaše tipy a poznatky v komentářích.
 Mějte krásnej den!!

Add your comment

  1. Ahoj Domi, supr článek:) určitě nezoufej, všichni máme "ups and downs". Napadlo me, když píšeš o aktinu, jestli bys něco nechtěla, objednala jsem si směsi na palačinky a další věci, ale moc mi to nejede. Samozřejmě bych ti to prodala za fajn cenu, ale nechci to doma skladovat, když by to mohlo udělat radost:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojda, no určitě mi napiš na email (dominika.lukasova@centrum.cz) seznam toho co máš a za jakou cenu by to bylo a něco si od tebe moc ráda vezmu :)

      Vymazat
  2. Tééda, to jedlo vyzerá geniálne (: Ja som sa tiež dala na cvičenie, zdravú stravu (:

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  3. Co jíš po cvičení? Protoze jenom protein a salát na veceri fakt nestačí a mozna proto nemas vysledky, a klasika jidlo 5x denne fakt nemám rada, je to takovy dost mýtus..:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vždycky mám ve večeři i nějaký bílkoviny - maso nebo aspoň vajíčka třeba...

      Vymazat
  4. delicious pics...i love cakes..
    i want to try them..
    kisses

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle jsem neměla vidět, protože jsem dostala hroznej hlad :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ja kdyz jsem predloni zacla behat a brala to jen jako zabavu a ne prostredek k hubnuti, tak jsem zhubla osm kilo a to jsem jedla naprosto cokoliv jsem chtela:-). Clovek se na to nesmi tolik upinat a pak to jde samo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se neupínám na zhubnutí, chci spíš zpevnit než hubnout, proto neběhám, ale cvičím s váhama ve fitku :)

      Vymazat
    2. A co je zpevnění? Ztráta tuku (zhubnutí) a nárůst svalů... Nic jinýho. Samozřejmě každý preferuje to svoje, a ono je beztak hlavní, aby pohyb člověka bavil. Nicméně pokud jde o výsledky, může za jejich absencí být i jednotvárný pohyb. Já třeba z posilovny taky moc výsledky neměla. A to jsem chodila docela dlouho a často, opravdu zvedala (žádný dvoukilovky atd... Pěkně desítky kilo na legpressu, při dřepech v multipressu atd...odcházela jsem vždycky totálně vyždímaná). Jako jo, něco málo se stalo, ale absolutně neúměrně té námaze a strávenému času. Nebudu propagovat, co dělám teď (není to ani až tak podstatný), ale je to hodně všestranný a i těch sportů je celkově víc... a líp jsem nevypadala ani jako náctiletá, kdy jsem dělala závodně aerobik. A co se týče jídla, mám zdravé návyky, ale nikdy jsem jídlo neřešila tak málo jako teď, a ty výsledky jsou přesto super. Měla jsem i sestavený jídelníček, pak jsem si zase počítala denně makra, pak zas low carb/paleo... Všechno na nic. Chci tím jen říct, že někdy prostě musí člověk zkoušet a najít si to svoje, možná to taky kdovíjak nehrotit, a ne se až tolik upínat na univerzální rady ostatních, byť to myslí dobře. Omlouvám se za dlouhý koment, tohle téma je mi dost blízké :).
      Katka

      Vymazat
    3. Katko, děkuju moc za názor, ve spoustě věcech s tebou souhlasím a je fajn ze zamyslet nad každým z názorů :)

      Vymazat
  7. No vidíš Domčo :) Jen tak dál! Tento článek se Ti povedl... :) Určitě se výsledky brzo objeví... Postavila ses k tomu čelem a to je obdivuhodné :) konečne!!

    OdpovědětVymazat
  8. já jsem někde četla, že snídaně typu ovesná kaše, s burákovým máslem ozdobená ještě další čokoládou, hromadou ovoce a ještě nějakým syrupem je ten problém, proč lidé nevidí výsledky. Trošku jsem se nad tím zamyslela, že jsem trošku ovlivněná fotkama z instagramu a prostě si to tak ozdobím a napatlám tam ty blbosti aby to dobře vypadalo a chutnalo. Dřív bych to tak neudělala.:D Před pár týdny jsem se přistěhovala do Holandska a je to super, jídlo moc neřeším protože denně jezdím několik desítek km na kole a navíc hraju i volejbal. Dřív posilovala doma a každej pátek se měřila a vážila a byla nešťastná z každého deka nahoře a teď to už skoro neřeším a včera jsem si vlezla na váhu a mám 2 kila dole!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, no s tou snídaní máš naprostou pravdu, to ovoce by tam mělo být v malým množství a na dozdobení, sirup samozřejmě bez cukru (takže žádnej agávovej a podobný rádoby zdravý sirupy) a oříškový máslo by mělo být fakt z oříšků a ne s všelijakýma přídavkama a sladidlama :) taky se ale kolikrát nechám zlákat, však vidíš ty moje bohatě obložený mugcaky :D

      Vymazat
    2. Achjo Domco, tak za tenhle komentář bych ti nejradsi pleskla :D jak jako radoby zdravy? Myslíš, ze nejakej umelej sirup z aktinu je lepsi nez datlovej nebo rejzovej? Proc jsou proboha nezdravy? Znovu rikam, poradnyho nutricniho specialistu.. Nejvetsi vysledky taky vidim od doby, kdy jsem se vyprdla na vsechny zasady, jim vse, ale hlavne kvalitne a s rozumem..

      Vymazat
    3. Tak agávovej sirup se tváří jako zdravá alternativa sladidla a přitom to je samá fruktóza. Tahle to myslim... Oproti tomu jsou ZERO sirupy z Aktinu zdravý. Nutričního specialistu nehledám a nepotřebuju, chci si to zkusit po svým nejdřív a uvidím :))

      Vymazat
    4. A ted si vem, kolik fruktozy je v ovoci, je snad ovoce nezdravy? Mas pocit, ze je to horsi nez umele vytvorenej zero sirup z aktinu? Nerikam jakej to ma vlil na hubnuti, ale jezis, radsi si dam kvalitni prirodni sirup nez nejakou umelotinu z aktinu bez kalorii.. Trochu sirupu na kasi ti fakt nic neudělá..

      Vymazat
    5. Bohužel podobná logika jak s CocaColou zero/diet. No a co ze je tam spousta chemie a sloučenin - hlavne ze to nema kalorie, takze to musí byt i zdravý.. Aha aha. Min kalorií neznamená zdravější! Furt dam tělu radsi cukr nez aspartam a podobný zero pecky.

      Vymazat
  9. Strasna poza, nevim na co si tady hrajes? Kdybys jedla pouze takhle, tak nevypadas tak, jak vypadas... Ale chapu, ze potrebujes vypadat strasne cool, moderne a ukazovat, ze jis jenom super foods, ale ne kazdej ti to veri.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště si radši přečti aspoň první odstavec článku, než začneš psát povýšený útočný komentáře, jo? ;)

      Vymazat
  10. Mňam ! Všetky jedlá vyzerajú veľmi chutne :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  11. Domí, udělala bys prosím něco s mobilním zobrazením? Musela jsem zapnout počítač, vůbec to nešlo číst :( horní lišta (ta černá HOME atd) přejížděla dolu přes text, potom jsem neměla vůbec nic na dolní půlce obrazovky, obrázky lítaly... děs.
    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, koukala jsem na to, ale zdá se mi to v pořádku, nikde nic nejezdí :O

      Vymazat
  12. Domčo, skvělý článek!:) Kokosovou vodu miluju, doá mi víc energie, než kofein! A na všechny ty proteinový dobroty nedám dopustit!:)

    www.stylishcoffee.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Domčo, to jídlo vypadá super a pokud na této vlně pojedeš dál, tak vysněné zpevnění nastane hned;) A ani bych se nebála těch občasných prasárniček. Já jsem se třeba naučila pravidelně zařazovat o nedělích cheat day, kdy necvičím a fakt "prasím". Od tohoto opatření se mi začaly konečně objevovat moje vysněné buchty a přes týden nemám potřebu nijak ujíždět od režimu. Ten režim navíc také nemám podle "externích" odborníků, ale vyzkoušela jsem více variant stravování a sama na sobě vypozorovala, jaká strava má na moje tělo konkrétní vliv. Pozorovala jsem nejen estetický efekt, ale i jak se mi zlepšilo trávení, nálada, energie či spánek. A upřímně jsem nikdy nebyla spokojenější ;)
    Podobná věc platí o cvičení. Člověk nesmí chodit cvičit s tím, že pokud si tu hoďku odedře bude děsně štíhlej a krásnej. Je fakt potřeba najít aktivitu, která tě bude bavit, budeš jí dělat s radostí a následné hubnutí a zpevnění je jen příjemný side efect ;) U mě to je třeba CF, který mi dal úplně jiný pohled na věc.
    Tyjo nějak jsem se rozepsala :-D Každopádně přeju na poli zdravého životního stylu mnoho úspěchů a pevnou vůli ;)
    Zdraví P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, děkuju moc, to je super komentář :) cheat day dělat plánuju, to bude moje záchrana, to mlsání prostě občas potřebuju :D a jasný, nemohla bych každej den dělat něco, co mě nebaví, jen proto, abych vypadala líp :)

      Vymazat
  14. Mala by si si založiť nejaký food instagram *_*

    Bari Bircak

    OdpovědětVymazat
  15. Tyjo, mňam, hned bych ochutnala =)
    seulementteresa.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  16. Pure Coco je výborná! A palačinky vypadají lahodně!

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Domi, dneska jsem zkoušela "cupcake" a je to bomba, maxi rychlá a moc dobrá snídaně :) Moc díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Domi, chcem ti len povedat, ze nechapem tie negativne komentare ktore sa objavuju pod tvojimi postmi co sa tykaju jedla a cvicenia...
    Ja som tvoj blog zacala citat nedavno a myslim si, ze si uplne uzasna v tom aka si otvorena a uprimne zdielas svoj progress a struggles atd. Tvoje jedlo vyzera naozaj krasne, fotky su vzdy do-ko-na-le a clanky maju vzdy peknu myslienku. (Vcera som presla skoro cely tvoj blog).
    A hrozne ti drzim palce vo fitku a s jedlom. :) Si super.

    http://sunshinesusanblog.blogspot.co.uk/

    OdpovědětVymazat
  19. Zkus si dochutit chia puding podle my cooking diary, má ho naprosto výborný a mohla bych ho mít od rána do večera! :))

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤