What are you looking for?
sobota 12. března 2016

LET'S DO THIS - NOW!

Vzhledem k tomu, že mi čím dál víc z Vás píše o tom, jak Vám pomáhají moje články o cvičení a o motivaci, nastal čas napsat něco dalšího na tohle téma. A nejen kvůli Vám, ale i kvůli mně samotný. Včera jsem totiž s hrůzou zjistila, že mi moje chaiteačko 1x týdně vydrželo sotva měsíc a už jsem tam zas byla potřetí za sebou. Kromě toho jsem měla sezení s výživovou poradkyní v mým fitku, která mi dala spoustu tipů a věcí k zamyšlení a v neposlední řadě na mě měl obrovskej vliv včerejší trénink, kterej mě neskutečným způsobem odrovnal a dneska mě bolí i sedět. Uvědomila jsem si, že když tady zase nahodím nějaký shrnutí a plán toho, jak bych chtěla fungovat dál, pomůže to mě, i Vám. Mně, protože se budu cítit pod Vaším dohledem a budu chtít mít o to lepší výsledky a Vám, protože se ke mě můžete přidat. Protože asi všichni víme, že to nebude žádnej extra drastickej režim, protože to bych já nezvládla. Takže nic ve stylu, už nikdy si nekousnu do Toblerone a každej den budu dvě hodiny běhat na páse. No schválně, co ode mě teď čekáte? 

A ještě jeden důležitej dodatek, než začnete číst, berte na vědomí, že nejsem žádnej expert, naopak jsem vlastně naprostej amatér, co si většinu věcí zkouší sám a zkoumá, co to s ním udělá, takže to neberte jak žádný životní pravdy a že"přesně takhle to má být". Třeba nemá, já pořádně nevím. Takhle to prostě dělám já. Oukej? 
Tak jdem na to!

CVIČEBNÍ ČÁST
Když jsem začínala cvičit, bála jsem se, že se do toho budu hrozně nutit. Že to bude otrava, že se mi tam nikdy nebude chtít a že potrvá strašně dlouho, než se to stane přirozenou součástí mýho fungování. K mýmu obrovskýmu podivu to bylo fakt rychlý. Ze začátku jsem chodila max. dvakrát týdně, bez Kuby se mi nechtělo, necejtila jsem se tam. Navíc jsem měla pocit, že co cvičím, tak tlousnu :D Možná to bylo tím, že jsem si říkala, že když cvičím, tak můžu víc mlsat a eeeehm. No co, no. Potom, co jsem ale pochopila, co, jak a proč tam mám vlastně dělat a začala jsem to milovat. Ráda bych Vám psala nějaký cvičebně zaměřený články, ale to prostě nemůžu, natolik se v tom nevyznám a není trénink, při kterým by mi někdo něco naopravil a neřekl, že tohle dělám uplně špatně nebo zbytečně. Takže jen takhle pár mých tipů a ukázek mýho režimu.

  • Momentálně chodím cvičit 5x týdně. 2 dny mám odpočinek a občas mě to pěkně štve, kdyby nebyla potřeba svalová regenerace, tak jsem tam klidně každej den. Dnes teda ne, dnes fakt nemůžu ani sedět! :D
  • Před tréninkem piju BCAA (pro ochranu svalů a jejich následnou regeneraci) nebo teď nově zkouším občas nějakej nakopávač
  • Trénink začínám rozehřátím na páse s motivujícíma písničkama ve sluchátkách. To trvá max. 5 minut.
  • Rozehřátá se odeberu do posilovací části a začínám trénink. Od Kuby mám sepsaný 3 různý tréninky, vždycky víc cviků na jednu svalovou skupinu (doufám, že to takhle jde pojmenovat), k tomu pár na nějakou menší a závěrem vždycky břicho. S tím, že ta velká skupina jsou buď nohy(včetně zadku), záda nebo prsa a ty menší jsou jednotlivý svaly na rukou (biceps, triceps, ramena).
  • Některý cviky jedu na strojích s váhama, na některý využívám TRX nebo třeba bosu. 
  • Břicho jedu pokaždý, jen si střídám různý cviky a právě to TRX a bosu. Aby si ty svaly nezvykly na jeden druh zátěže, žejo.
  • Po cca hodině dvaceti přecházím na kardio. To pro mě znamená 30 minut na páse. Buď běhám s 3,5% kopcem na rychlost 8km/hod nebo teď nově na 15% rychlá chůze (5km/hod) - což je teda dost mazec, včera jsem si přidala jak když lezu někde po horách :D. 
  • Ani nevím, při čem ze mě leje víc. Po nějakejch cvikách se mi motá hlava a musím si lehnout na karimatku a rozdýchat se, po kardiu mi zas teče řasenka po tvářích a já pak potřebuju minimálně 20 minut na vychladnutí.
  • Po každým tréninku si namíchám protein (zatím u mě vede karamelovej a banánovej), kterej si vypiju buď v křesílku a vyřizuju u toho emaily nebo sjíždím instagram, případně sedím na baru recepce a povídám si s těma, kdo mají zrovna směnu nebo kdo zrovna taky docvičil. Fitko v Radlicích je totiž nádherně rodinný, potkáváte tam pořád stejný lidi a mně se fakt líbí, jak jsou tam na sebe všichni příjemný, usměvavý a vstřícní. 
JÍDELNÍ ČÁST
Kdo mě poctivě sleduje, nemohlo mu uniknout, že miluju jídlo. Jídlo všeho druhu. Zdravý i nezdravý. Ráno, odpoledne i večer. Ujíždím na ovoci (hlavně malinách), miluju Toblerone a všechny možný kavárenský dortíky a sendviče. Dlouho, fakt dlouho, jsem si nechtěla připustit, že ta těch poměrech o efektu cvičení a jídla něco bude. Protože se v tom fitku můžu sedřít z kůže sebevíc, ale když budu dál večeřet chleba a u filmu sním celý Toblerone na posezení, hubnout prostě nebudu a svaly mi z toho taky nenarostou. Jídlo je prostě základ úspěchu. A přestože mám doma mamku, která pracuje ve Světě Zdraví a všechno mi to vysvětluje, přestože Kuba jí dost ukázkově a snaží se mě dokopat k tomu stejnýmu, musela  jsem si domluvit sezení s fitness výživovou poradkyní, aby mi ty skoro totožný informace řekl někdo, kdo pro mě bude čistě jen autorita a ne žádnej blízkej člověk. Usoudila jsem, že ze mě opravdu nikdy nebude člověk, co si všechno váží a počítá si kalorie a živiny, ale budu to prostě všechno brát tak nějak s mírou. A přemýšlet nad tím a ne že si dám prostě kdykoliv cokoliv. Takže podle základních tipů:

  • Pít hodně - HODNĚ! - obyčejný vody z kohoutku. To dělám i doteď, takže no problemo.
  • Kvalitní snídaně - mugcaky, ovesný placky, kaše. Tam si to sladký užiju. Po noci je větší dávka sacharidů v pohodě, tělo se nastartuje a doplní to, co v noci zpracovalo.
  • Dopolední svačiny formou ovoce nebo ovocných smoothie, když zrovna svačit stíhám.
  • K obědu vždycky kvalitní maso a přílohu (nejlépe rýži) se zeleninu v poměru 1:1:2. 
  • S odpoledníma svačinama jsem měla vždycky problém, začala mě honit mlsná a splácala jsem všechno možný. Nejlepší je ale třeba cottage sýr se zeleninou, zeleninovej fresh, řeckej jogurt, oříšky nebo klasicky vajíčka.
  • No a k večeři saláty nebo ryby (!!!), třeba uzenou makrelu, tu fakt můžu. A co jsem si zamilovala Delmart, mohla bych jíst saláty k obědu i k večeři. Důležitý u salátů je, aby v nich byl nějakej olej (obvykle olivovej), protože vitamíny v zelenině jsou rozpustný v tucích a jedině tak se využijou.
  • Co se týká mlsání, když už nějaký budu potřebovat, tak ho budu cpát do dopoledních hodin, takže ty občasný dortíčky v kavárnách nevyřadím uplně, ale budu nechávat na tuhle dobu. Stejně tak Starbucks. A maliny. 
  • Co pro mě byla nová a potěšující informace - jahody jsou jediný ovoce, který se může bez výčitek i odpoledne, protože mají ze všeho nejmíň sacharidů.
  • Kromě vody a neslazenýho čaje si dost často dávám kokosovou vodu, která je tak nějak synonymem zdraví a dobroty v jednom.
  • Vzhledem k tomu, že chodím cvičit v době oběda (v rozmezí 12-15:30), potřebovala jsem poradit v tom, co jíst před a po. Před tréninkem prý teda nejlepší bílkoviny (maso, sýr...) a bez sacharidů, protože jinak se polovinu tréninku pálej právě jen ty zrovna snědený cukry a to je škoda. 2 hodiny po tréninku by taky měly být  nesacharidový, protože ještě 2 hodiny po něm tělo spaluje tuky. Když do sebe pak ale hodíte hned chleba, rejži nebo cokoliv, spalování zastavíte. A to je taky škoda. 
Popravdě přiznávám, že občas v tom mám bordel a přijde mi, že bych teda měla jíst jen ty saláty a maso. Tak to ale taky není, žejo. Já za sebe můžu říct, že jsem měla největší problém s tou druhou půlkou dne. A teď mám aspoň tipy na ty svačiny a jak si to celý korigovat. Nějaký konkrétní jídelní tipy Vám ještě sepíšu v nějakým dalším článku (třeba cottage lívance, chia puding..). Taky se musím naučit jíst víc ryb, protože vždycky dám radši přednost něčemu jinýmu. Přestat jíst chleba (nejlépe uplně, ale tak aspoň odpoledne a večer), omezit to sladký (agávovej sirupe na snídani, tebe snad obrečím!), naučit se mlsat zeleninu (zatím si fakt pochutnám jenom na mrkvi) a omezit celkově sacharidy odpoledne. To jsou pro mě docela výzvy, který hodlám dodržovat. Alkohol naštěstí v podstatě nepiju, takže tam nemám co zlepšovat a na randíčka budem místo na večeře chodit na obědy. A do kina si místo popcornu dám ty mrkvičky. Tak. Nakonec to stejně budou tyhle relativní maličkosti, co udělaj ten  největší rozdíl, ne?

Včera jsem si po tréninku dala k večeři burger. Byl naprosto výbornej ale...nakonec mi to bylo trochu líto. Že si to takhle kazím. Nechci si nastavit žádnej striktiní režim, kdy prostě bude seznam potravin, co prostě nemůžu i kdybych chutěma lezla po stropě. To ne. To vím, že bych nebyla šťastná a že bych nakonec pořád myslela jen na jídlo. A já si jídlo chci užívat. 

V pondělí se chci vyfotit, zvážit a změřit a po nějaký době, třeba po měsíci, vyfotit fotku "po". Musím říct, že maličkou změnu na sobě vidím i teď, i když žádnej zdravější stravovací režim nedodržuju, takže pokud ho dodržovat začnu, ten efekt tam určitě bude. A osobně musím říct, že mnohem víc než to, že mi jsou třeba volnější míň narvaný kalhoty, mě potěší, když na sobě najdu nějakej sval, kterej tam předtím "tak uplně nebyl". Z toho mám pak skoro Vánoce.
Jo a třeba tahle fotka od Kačí, po jejím měsíci s Jillian, je naprostá nakopávačka. 

No a pokud se tady teda někdo, kdo by to chtěl společně se mnou zkusit takhle zdravějc a k tomu pěkně makat, dejte mi určitě vědět, ať můžem navzájem sledovat svoje výsledky a inspirovat se třeba i v jídle!

Užijte si pohodej zbytek víkendu a můžete se, stejně jako já, psychicky připravovat na zdravější režim.


Add your comment

  1. Já mám taky problém s druhou půlkou dne. V práci držím režim (nenosím si tam neplánované věci, když mne honi mlsná, dám si pár křížal, kterých mám misku na stole), ale když přijdu domů, vypnu od případného pracovního stresu a hodím se do pohody, tak mám tendenci uzobávat (třeba včera balíček plněných oplatků) Myslím, že kdybych odbourala tohle, tak by se organismus srovnal i s chlebem nebo špagetami k večeři...
    Jinak souhlas s tím, že absolutní zákazy moc nefungují, je lepší jít cestou malých, ale zvládnutelných kroků.
    A musím konstatovat, že po padesátce se hubne mnohem, ale mnohem hůř než třeba ve třiceti...

    OdpovědětVymazat
  2. Domi, nechci taky nějak zpochybňovat to, co ti tvoje výživová poradkyně řekla, ALE....je neskutečně moc odborníků (i s potřebným vzděláním, nemyslím jen někoho kdo si udělá kurz přes víkend), a stejně tak se liší jejich názory. Podle někoho je to tak, jak píšeš, že sacharidy jen dopoledne, odpoledne ne a okolo tréninku už vůbec ne. Ale podle jiných je to naopak tak, že sacharidy jsou důležité jak před tréninkem jako palivo pro výkony, tak zejména PO tréniku, kdy jsou důležité pro regeneraci i růst svalů. Že po tréninku přijaté sacharidy nejdou do tuků, ale právě naopak - do svalů.

    Já se nejvíc přikláním k tomu, že je úplně jedno, v jaké denní době byly bílkoviny, tuky i sacharidy přijaty, ale závisí na jejich celkovém množství. A tělu je úplně jedno, jestli byl ten banán v 11 dopoledne nebo ve 3 odpoledne, když to sedí do denního příjmu. Stejně tak jako nerozděluju na "zdravé a nezdravé", a tak si klidně pochutnávám v 9 večer na talíři špaget....a to má něco do sebe :D

    Každopádně přeju, ať najdeš to co ti bude vyhovovat a ať tě to pořád baví! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sacharidy jako palivo...promin, ale uplne s tim nesouhlasim, lidi by nemeli bejt zavisli na sacharidech a to ze nekdo bez sve davky sachru neni schopnej podat svuj vykon je smutne. Za druhe, nejlepsi spalovac tuku? Zadne sacharidy pred treninkem. Dale jak zde pises, že sacharidy po treninku jdou do svalu :D "kéžby". Sacharidy po treninku jsou dobre pouze k tomu, aby ti vyrovnaly hladinu glykogenu v krvi ;)
      Jako posledni vec jak zde pises o prijimani bilkovin behem dne, myslim ze pro dosazeni nejlepsich vysledku je nutricni timing velmi dulezity, Nicmene o tomhle tematu se da dlouze debatovat. Neber to nejak utocne, jen jsem chtel vyjadrit svuj nazor :)

      Vymazat
    2. Neberu to útočně, taky jsem jen vyjádřila svůj názor - a jak jsem psala, těch názorů je strašně moc, liší se i odborník od odborníka:)
      Já si za tím stojím, a za tím že sacharidy podpoří regeneraci obzvlášť, ale zároveň něříkám že všechno ostatní je špatně. Sama to mám vyzkoušeno takhle a na mě to funguje - přikláním se spíš k principu IIFYM - if it fits your macros, kde závisí na celkovém denním příjmu makroživin, bez ohledu na to kdy.
      Hlavně jsem chtěla poukázat na to, že to, že to takhle vidí výživová poradkyně neznamená, že to jde jen takhle a nijak jinak. Protože desítky dalších by zase doporučily něco jiného. Toť vše :)

      Vymazat
    3. Já si tedy taky myslím, že sacharidy jsou skvělé palivo a že by se jich lidi neměli tolik bát. Přeci jenom nízkosacharidová dieta je špatně udržitelná dlouhodobě, což samo o sobě o něčem vypovídá. Ale ať si to každý vyzkouší a zjistí, co mu vyhovuje nejvíc :)

      Vymazat
    4. Také jsem zastáncem sacharidů před i po tréninku. Ale není sacharid jako sacharid. Kdyby Domi napsala přímo cukry, pak určitě souhlasím, ale komplexní sacharidy se uvolňují do krve postupně, čili je nemožné, aby je člověk všechny během tréninku spálil. Takové ovoce bych si ale před tréninkem fakt nedala. Jinak já zkoušela bezsacharidové jídlo před tréninkem a byla jsem malátná a bez energie (a ne, není to žádné placebo nebo něco o zvyku...nehodlám si zvykat na to, že je mi špatně :-D). Každopádně to, že existuje sto názorů, je důsledkem toho, že každému vyhovuje něco jiného, takže Domi, odborník neodborník, najdi si to svoje, co ti bude vyhovovat. Dle tvého článku jdeš na to rozumně, čili ti držím palce, ať si tenhle přístup zachováš. Já víceméně souhlasím s Markét, ale třeba večer špagety nemůžu (kéžby :-D), protože jakmile dám večer víc sacharidů, výsledky nevidím. Načasování bych tedy taky nebrala na lehkou váhu. Ale zase bych se opakovala - je to hrozně individuální :)
      P.S. Jsem sice výživová poradkyně, ale taky neříkám, že všemu rozumím (to nikdo), a že existuje jen jedna cesta k úspěchu. Vždy si vyslechnu, co klientovi vyhovuje, a dle toho se odpíchnu. Podle mě žádné obecné pravdy neexistují. Ostatně i proto existuje tolik výživových směrů.

      Vymazat
    5. Souhlasím. Tvoje názory mi byly vždycky sympatické, Markét :)

      Vymazat
    6. Domco, souhlasim s holkama, sama jsem ted mela sezeni s nutricni specialistkou (aka clovek, co to studoval 5 let, coz je oproti vikendovymu kurzu docela rozdil) a plno veci, ktery v clanku uvadis docela rozcupovala a dokazala logicky oduvodnit (coz se neni cemu divit, kdyz se to uci na medine zejo).. Takze bych ti fakt doporucila nekoho takovyho :)

      Vymazat
    7. Hele holky, já nechci bejt nijak protivná, ale cejtím se trochu dotčene - napsala jsem snad něco o někom, kdo si udělal kurz přes víkend? Moje informace plynou od tří lidí - mojí mamky, která pracuje roky jako úspěšná výživová poradkyně, mojí poradkyní ve fitku, což je bikini fitnesska, která se velmi dobře umisťuje na soutěžích a od Kubova trenéra, kterej mimo jiné úzce spolupracuje s Fořtem, takže nikdo z nich asi uplně mimo nebude.
      Myslím si, že jde fakt o to, aby si každej vyzkoušel, co mu vyhovuje, já tady nehodlám nikoho přesvědčovat ať to dělá tak nebo tak, píšu jen o sobě a o tom, jak to chci dělat já ;)

      Vymazat
    8. Ve clanku používáš pojem "vyzivova poradkyne", coz je clovek, ktery ma za sebou nejaky akreditovany kurz (a ten je většinou vikendovy, nebo v ramci instruktora fitness apod.).. To jen proc mluvime o tom vikendu ;) jinak si samozřejmě delej co chces, nemyslim, ze bysme se te chtely s holkama nejak dotknout, spis naopak, myslim, ze i tobe samotne, z toho co popisujes, by sedel nejaky min omezujici přístup.. Bikini fitness jsou kapitola sama o sobe, o tom se nechci bavit :D ale tak jak už psala Marketa, hlavne abys byla spokojena ;)

      Vymazat
    9. Moc se omlouvám, jestli jsem se tě nějak dotkla. To jsem vážně nechtěla. Bylo to rozhodně myšleno tak, ať si informace třídíš z mnoha zdrojů a najdeš si sama to, co ti bude vyhovovat. Pokud ti bude dlouhodobě vyhovovat přesně to, co jsi vypsala, pak jedině dobře! Aspoň nebudeš muset nic měnit a "hledat se." A jinak jestli má někdo titul VP kurzem nebo to studoval, na tom nezáleží. Setkala jsem se s letitými odborníky a... no Ježíšku na křížku :-D Nohy na ramena a honem pryč :-D Spíš záleží, jak moc se tomu člověk věnuje v soukromí. Kde ten papír člověk získá je druhotné. A zase se budu opakovat - sto lidí, sto chutí. Na přednášce p. Fořta jsem byla a ztotožnila jsem se tak s 10% jeho názorů. Tím bych to ukončila. Chtěla jsme jen poradit, podat svůj úhel pohledu, určitě ne něco kritizovat. Ten článek je naopak velice kvalitně napsán!! Držím ti palce, ať tě hlavně cvičení i strava baví :) To je to nejdůlěžitější.

      Vymazat
    10. můj původní komentář byl myšlen dobře a vlastně jsem tě tím chtěla uklidnit v tom smyslu, že takový omezení ve stylu "odpoledne žádný ovoce" není nutný, ale.....po argumentu o bikini fitnessce jakožto autoritě v oblasti sportu a výživy to radši vzdávám :)

      Vymazat
    11. Markét, já jsem si v tvých článkách o crossfitu všimla těm občasným posměšným poznámkám na holky, co choděj radši do fitka, ale nikdy jsem na to nepotřebovala reagovat, přestože mě třeba právě to fitko fakt baví a zrovna crossfit mě vůbec neláká. Stejně ale tvoje články ráda čtu, protože hezky píšeš a nikomu nic nenutíš. Takže bych docela ocenila, kdybys i ty to brala nějak takhle :)

      Vymazat
    12. Fořt, bikini fitnesska a Svět zdraví... To fakt nejsou známky odbornosti, ale nechce se samozřejmě nikoho dotknout, protože záleží na jednotlivci. Ale vzhledem k informacím podaným ve článku bych o té odbornosti taky pochybovala a přikláním se k tomu, že je lepší vyhledat odborníka s vysokoškolským vzděláním v oboru, protože si minimálně projde pár lety fyziologie, biochemie a obecně pochopí, jak funguje lidské tělo a informace si dá do souvislostí spíš, než někdo, kdo zajde do fitka a chce dobře vypadat. Ale jak říká Veru, hlavně ať najdeš, co ti vyhovuje.
      V.

      Vymazat
    13. Domi, připadá mi, že jsi až moc háklivá na odlišné názory. Markét to napsal pěkně a i já zastávám její názor.

      Každý má jiné tělo, které pracuje jinak. Ale myslím, že pokud budeš mít takový životní styl, kdy se snažíš odpoledne vyřadit sacharidy, tak si na to tělo zvykne a jakmile příště budeš odpo/večer jíst pizzu/burger/dortík nebo jen těstoviny, tak z toho budeš přibírat. A k tomuto ještě vypadá, že si každé podle tebe 'špatné' jídlo vyčítáš, takže tím to je horší.
      Proč raději začít jíst vše a ztrácet tuky + nabírat svalovou hmotu pomaleji, ale s trvalejším účinkem?

      Vymazat
    14. Anonym: No právě, známkou odbornosti není snad skoro nic... Já teda ráda poslouchám lidi, u kterých vidím, že mají výsledky. Ale pořád je pravda, že každý tělo těch výsledků dosahuje jinak, proto jsem hned na začátek článku napsala, že tohle je čistě moje testovací fáze a že to takhle třeba vůbec být nemá. Nechtěla jsem se totiž vůbec s nikým hádat kvůli odlišným názorům ;)

      Bara: Tyjo, Baru, právěže vůbec nejsem! Já naprosto respektuju každýho názor, jen nemám ráda, když se někdo naváží do něčeho nebo někoho, na čem mi záleží. A k tomu co píšeš, uznávám, že na tom asi něco je, stačí se nad tím logicky zamyslet...I proto právě nehodlám sacharidy vyřazovat uplně, jen omezit jejich množství, protože doteď jsem toho byla schopná splácat odpoledne a večer strašně moc a to je prostě špatně.
      A poslední věc - já že si vyčítám každý špatný jídlo? :D viděla jsi někdy můj instagram nebo článek s fotkama, jaký kavárny jsem navštívila? Asi ne, protože jinak bych věděla, že já jídlo miluju a myslím si, že právě proto, že nic nejím s myšlenkou že po tom přiberu, ale naopak si to užívám, nevážím tunu, což bych možná i mohla, vzhledem k tomu, co všechno do sebe cpu. Jediný, co jsem si vyčetla byly jedny palačinky a jeden burger k večeři po náročným tréninku. Už teď ale plánuju ten burger zas, jen ne pozdě večer a ne po tréninku. Takže tak :)

      Vymazat
    15. Jestli s tímhle životním stylem začínáš, je jasné, že potřebuješ poradit a od něčeho se odpíchnout, nikdo na to, co je pro něj nejlepší, nepřišel přes noc. Já osobně jsem při čtení tvého článku taky maličko kroutila hlavou, ale pak jsem si vzpomněla na ta léta, co jsem zkoušela všechny možné stravovací směry a hrotila tohleto a pak zase nejedla tamhleto... Je ale pravda, že pořádných změn začínám dosahovat až teď, kdy klidně večeřím chleba a dám si čokoládu v 10 večer, jen prostě ,,všeho s mírou" a hlavně se 4-5x do týdne zruším tak, že mi je už nějaká postava paradoxně jedno (ano, crossfit). Ale k tomu si musí člověk dojít, nějak se tím prokousat a prostě zjistit, co mu vyhovuje. Jen bych se ráda zastala Markét, kterou taky ráda čtu... Nemyslím, že by se vysmívala holkám, co chodí do fitka, nebo nikdy jsem si teda nevšimla...ale ono když člověk po letech cvičení ve fitku/aerobicu/zumbě začne s crossfitem, tak se náhled na sport a nějaký ,,bodybuilding" vážně dost změní. Pokud tě baví a naplňuje chodit do fitka (mě to taky bavilo léta, takže to chápu), tak to je to hlavní a asi není podstatný, co si o tom myslí někdo, kdo dělá jiný sport, který má tu filozofii uplně odlišnou.

      Vymazat
  3. Na té poslední fotce jsem myslela že levituješ na jedné ruce :D koukala jsem na to asi pět minut než mi to došlo :D

    OdpovědětVymazat
  4. Skvelý článok... ja som lenivá cvičiť 5x do týždňa, ale čím viac vás vidím, mám väčšiu chuť... Teraz cvičím 3x do týždňa. Tak prajem veľa šťastia a veľa podobných článkov.

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Domi, popravdě ani nevím co pochválit dříve, jestli tvůj opět skvělý motivační článek nebo ty super fotky pořízené z fitka! Každopádně jsem ti chtěla říct, že jsi mým velkým vzorem a díky tobě jsem si uvědomila že se dá začít s cvičením a zdravou stravou kdykoliv, když člověk opravdu chce a pustí se do toho naplno tak to vždycky jde :) Velmi jsi mi pomohla s tím, jak jsi rozepsala své cviky v časových intervalech, to mi rozhodně pomůže až zase půjdu do fitka a taky tvou stravu, tohle všechno jsem ani nevěděla! Určitě je dobré si taky občas dopřát něco dobrého a ne si pořád jenom odpírat! Myslím si, že pak člověk stejně jednou podlehne a snědl by toho třeba i víc než když si občas něco dopřeje :) V tvém posledním takovém motivačním článku jsem ti psala, že jsem díky tobě začla chodit do fitka a snažím se i lépe stravovat. Bohužel mám teď nějaké horší období a moc mi nejde si to udržet a i když mám možnost jíst zdravě a cvičit tak se mi ani moc nechce a jsem občas dost líná se k nějakému výkonu vůbec dokopat! Taky máš takové dny? Jak se s nimi vypořádáváš? Chtěla bych se ještě zeptat zda nemáš v plánu udělat třeba článek o své týdenní stravě. Tobě držím palce ať se umíš i takhle nadále motivovat a nakopnout. Ráda bych se přidala k tobě a tvé výzvě. Co se fotek týče "před" a "po" nebo nějaké rady a tipy ohledně stravy a cvičení :) Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terez, já teď nějak vůbec nemám dny, kdy se mi nechce cvičit, naopak se mi spíš chce pořád a nechce se mi odpočívat :D ale to je proto, že mě to fakt chytlo a že začínám vidět nějaký změny a taky to, že se zlepšuju ve cvikách a používám třeba větší váhy.. A k tomu jídlu...hodlám dělat článek s tipama na zdravější svačiny a večeře a určitě bych chtěla za týden přidat článek, jak se mi podařil první týden :)

      Vymazat
    2. Ahoj Domi, děkuji za odpověď :) No snad mě to už taky konečně zase chytne a mé špatné období odezní :D Budu se těšit na článek! :) Terka

      Vymazat
  6. Já se také snažím cvičit a jíst lépe, ale ten tvůj režim bych asi nezvládla! :D Zdravě jím tak ze 70% procent, ale třeba vůbec neřeším, kdy co sním a když mám na něco chuť nebo někam jdeme s kamarádkou, tak si klidně něco dobrého dám. Jídlo miluju a nějak si ho neumím odepřít :D

    OdpovědětVymazat
  7. Chvíľami som mala pocit, že čítam o sebe. :) Hlavne čo sa týka toho mlsání. Každé ráno vstávam odhodlaná a pripravená konečne upraviť stravu (predovšetkým vysadiť odpoledne sladké), aby boli vidieť nejaké výsledky z fitka. Človek sa aj snaží, aj chce, ale keď si večer zapnem nejaký dobrý film, proste si to pýta niečo nezdravé. A ja znovu skončím pri tej známej vete: "Od zajtra chudnem!". :) Držím Ti palce!

    Victoria's secrets

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Domi, krásný článek. Teď jsem se taky hecla (i s přítelem) a šli jsme do sebe a tenhle článek musím fakt ocenit. :) Je to podle mě moc hezky shrnuté a napsané, super! Jinak můj největší problém je taky to jídlo. Ve fitku bych ze sebe sedřela kůži, ale držet se na uzdě s jídlem, to je pro mě mnooohem těžší :D tak se drž, já se taky držím, snad nám to všem vyjde! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek ;-). Hned se těším zase víc na zítřek na boulder a cvičení. Jen to poslední měsíc trošku flákám, protože nechci nechávat doma štěně. Tak to budu muset napravit. Bohužel největší problém mám s jídlem, které ne vždy stíhám a ne vždy to správné. Ale musím říct, že když přestanu jíst dobře tak to na sobě strašně vidím. Jídlo je bohužel to nejdůležitější.
    Není 5x týdně cvičení hodně? Trenér mi vždy říkal, že tak 4x je max. aby si svaly odpočinuly a zregenerovaly.

    Jeden burger nevadí, musíš si dávat takovej, kde je víc masa, než housky ;-) a kdo by odolal :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti nevím, ale mě to vyhovuje 5x, odpočnu si tak akorát a každej den si dávám BCAA, který podporujou regeneraci svalů, tak na ně docela spolíhám, že plněj svůj úkol :D

      Vymazat
  10. Tak jsem pročetla ten odstavec o jídle a jsem z toho trochu smutná :( Bohužel je to ale obecně problém s výživovými poradce, kteří v oboru nevystudují školu a jen opakují lidem sto let staré mýty, třeba těch sacharidů fakt není třeba se bát a nejíst chleba k večeři jako jeen z hlavních bodů? To je fakt smutný :( A když cvičíš 5× týdně, tak bys naopak měla dbát na obnovu svalového glykogenu, aby stihly svaly regenerovat do druhého dne a netrápit je tím, že jim upřeš sacharidy. Ale to je jedno, těch informací je všude na netu tisíc a tak si odporují, že moc nemá smysl řešit nějaké jednotlivé články... Jen mě to trochu rozesmutnilo :(
    Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, že ti z toho je smutno, možná to ale jen špatně chápeš. Nejíst k večeři bílej chleba ti přijde smutný? To moc nechápu. Pečivo by se obecně nemělo jíst skoro vůbec, pokud vím, na to nemusím mít nic vystudovanýho. Sacharidy si neupírám ani to dělat nehodlám, proto jsem napsala slovo omezit a ne vyřadit. Takže to jen pro upřesnění ;)

      Vymazat
    2. Mohla bys vysvětlit, prosím, proč by se pečivo nemělo jíst skoro vůbec? Děkuju.

      Vymazat
  11. Super motivace Domčo, pustila si se do toho s vervou! Ohledně toho co jíst nebo nejíst, podle mě je každej originál a musí si prostě najít, co mu sedí a co ne. Takže ti přeji hodně štěstí, ať si na to svoje přijdeš co nejdřív a ať tě to hlavně pořád stejně baví :))

    Pieces of FRECKLED style

    OdpovědětVymazat
  12. Moc se mi líbí tvoje motivační články i tvoje otevřenost vůči čtenářům. A jak píšeš ohledně jídla, tak osobně si myslím, že stejně jako na cvičení, tak i stravu se objevují různé názory. Jak se říká - sto lidí, sto chutí. Důležité je, abys byla spokojená ty sama. Já jsem třeba teď snažím omezit příjem sacharidů a učím se jíst (pro mě nové) potraviny bohaté na bílkoviny. Ale zase jíst sacharidy jen dopoledne mi přijde jako hloupost. V druhé části dne je jím také, ale snažím se volit zdroje komplexních sacharidů.

    Pokud napíšeš takovýhle článek, je jasné, že se k němu vyjádří lidi s různými názory a z tvojí strany mi trochu vadí útočné odpovědi (že se tě to dotklo, apod.). Možná, že kdybys to říkala osobně, bude tu působit jinak, ale takhle mám pocit, že nedokážeš přijmout jiný názor, a je to škoda, protože každý z nás na to hledí jinak a jejich názory mi přijdou zajímavé.

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martino, děkuju za komentář a přesně souhlasím s tím, co píšeš - sto lidí, sto chutí. Já absolutně nemám problém přijmout jiný názor, dokonce si z těch jiných i ráda něco beru a zamýšlím se nad nima. Útočná jsem ve dvou případech - když někdo píše komentář s nepříjemným a kousavým podtónem nebo když se naváží do někoho/něčeho, na čem mi záleží a to je podle mě naprosto logický a lidský. Dám si na to ale pozor, děkuju za upozornění :)

      Vymazat
  13. Zajímavej článek, cvičeni naprosto schvaluju, sport je prostě lék na všechno :) ale to jídlo...přijde mi zbytečný si odpírat věci co máš ráda...třeba ovoce odpoledne? To mi přijde až směšný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, mě zas přijde, že na těhlech maličkostech to může občas i celý stát nebo ztroskotat. Radši si odepřu tam, kde to snesu s klidem - tzn ovoce si dám dopoledne a domácí limonády v restauracích si dám bez cukru, abych si pak právě mohla dopřát to, co fakt miluju a potřebuju nutně :)

      Vymazat
  14. Moc hezký článek Domi, určitě si z tebe vezmu příklad! :) Jo a taky se moc těším na ten článek o oblečení na cvičení, dnes jsem neodolala čelence na běhání právě od značky Kari traa a hned dneska jsem ji taky vyzkoušela a je dokonalá! Hádám, že nezůstane jen u ní a za to ti dík! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Domco, super článek. Je jasné, ze nejsi odborník a to je právě super - ze jsi v tom s námi zacatnicemi a spolu s tebou můžeme hledat tu správnou cestu.

    Já ,,už" byla čtyřikrát ve fitku! Hihi :))
    Vždycky se tam nejdřív cítím trapně, ale díky tobě vím, ze je to u začátku normální, a pak mě to začne bavit a mám z toho dobrý pocit.

    Díky za články! Měj se prima, Týna

    OdpovědětVymazat
  16. Někdy ty maličkosti člověka brzdí bohužel. Souhlasím s návrhem stravy a je skvělé, že zrovna ovoce ve formě jahod si může člověk bez výčitek dát v kteroukoliv denní dobu. Pečivo, stačí se podívat na složení, ale pokud se upeče z vhodných ingrediencí nebála bych se ho odpoledne i. Prakticky sacharid nevypouštíte odpoledne vůbec, jen je čerpáte z jiného zdroje ( laktoza - mléčný cukr z jogurtu či sýrů), pak ze zeleniny, která je zdrojem sacharidů, jen je to trochu omezené a to má samozřejmně svůj důvod. Ono hodně záleží kolik se přijme energie a živin v jednotlivých dávkách nejen na celodenním příjmu.
    Tahle válka mezi nutričními poradci a výživáři je nesmyslná. Každý se vzdělává v tomto oboru pokud ho baví.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny komentáře ❤